Hirdetés
. Hirdetés

Hivatalos: veszélyes használni a régi Internet Explorereket

|

A bajok elkerülése érdekében most már mindenképpen frissítsenek a böngésző legújabb verziójára.

Hirdetés

A Microsoft által az Internet Explorer 11-es változatában a héten kijavított hibák valószínűleg benne maradtak a nyugdíjba vonult Internet Explorer 7-ben és 8-ban, valamint a 9-es és 10-es változatokban is. Márpedig a Microsoft a héten beváltotta 2014-ben tett ígéretét, és immár nem ad ki frissítést az Internet Explorer régebbi változataihoz.

Mindazok a Windows-felhasználók, akik még mindig az Internet Explorer 7-et vagy 8-at futtatják, illetve a Windows Vistán kívül bármely Windows-változatban az Internet Explorer 9-et, valamint a Windows Server 2012-n kívül bármely Windows-változatban az internet Explorer 10-et használják, nem kapták meg azokat a javításokat, amelyeket kedden a Microsoft az Internet Explorer 11-et használókhoz eljuttatott. A szoftvergyártó egyetlen, kumulatív frissítést adott ki az Internet Explorerhez február 9-én: az MS16-009 jelű javítófolt nem kevesebb, mint 13 biztonsági rést foltozott be.

Bár a Microsoft nem részletezte, hogy milyen javításokat nem adott ki az Internet Explorer régebbi változataihoz, nem nehéz ezeket beazonosítani. Az MS16-009 által javított 13 sérülékenység közül kilenc érintette az Internet Explorer valamennyi jelenleg támogatott változatát, köztük a Windows Vista alatt futtatott Internet Explorer 9-et és a Windows Server 2012 alatt futtatott Internet Explorer 10-et. Mivel a Microsoft böngészőprogramjának különféle változatai rengeteg közös kódrészletet tartalmaznak, szinte teljes bizonyossággal állítható, hogy ez a kilenc sérülékenység benne van az Internet Explorer 7, 8, 9 és 10 nem támogatott verzióiban is. Vagyis a kedden a Microsoft által kijavított sebezhetőségek kétharmada nagy valószínűséggel megtalálható a nyugdíjba küldött Internet Explorerekben is.

Az ismert, de nem javított sérülékenységeket tartalmazó szoftverek használata rendkívüli veszélyekkel jár, hiszen a számítógépes bűnözők a programkód vizsgálatával képesek lesznek a javítatlan szoftverek sérülékenységeit kihasználni. A dolgukat jelentősen megkönnyíti, hogy tudják, rengetegen használják még mindig a régi Internet Explorereket, amelyek könnyű prédát jelentenek számukra. A webstatisztikákat készítő Net Applications adatai szerint az Internet Explorert használók körülbelül egyharmada olyan verziót futtatott a múlt hónapban, amelyet már nem lát el biztonsági frissítésekkel a Microsoft.

A szoftvergyártó 2014 augusztusában határozta el az Internet Explorer 7 és 8 teljes, valamint az Internet Explorer 9 és 10 részleges nyugdíjazását. Akkor arra kérte a Windows-használókat, hogy 2016. január 12-ig frissítsenek a böngésző - a futtatott operációs rendszer verziójának megfelelő - legújabb változatára, ami a legtöbb érintett felhasználó esetében az Internet Explorer 11.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.