Hirdetés
. Hirdetés

HOUG - végre tavasz!

|

Az Oracle-felhasználók által szervezett idei konferencia meghozta végre a napfényt is. A jó idő mellett olyan érdekes információknak is örülhettek a résztvevők, mint az Iwiw migrációjának részletes bemutatása, a belügyminisztériumi Robotzsaru vagy az OTP adattárház evolúciójának ismertetése.

Hirdetés

A Siófokon tartott három napos konferencia első harmadában többek között adatbázis-kezeléssel és Javával foglalkozó workshopok zajlottak, de a Gartner is közzétette a felhőről alkotott véleményét. A második napot Dr. Magyar Gábor, a HOUG elnöke nyitotta meg, Reményi Csabával, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatójával egyetemben. Az erősen felhőközpontú napindító beszédekben a kézben tartható IT-ról volt szó, mely gondolatot az Oracle vezető mérnöke, Tóth Csaba is erősítette, aki szerint az üzleti életnek nem kell foglalkozni az architektúrával, csak használnia kell az informatikai szolgáltatásokat. Ennek megfelelően az Oracle Cloud Computing stratégiája a teljes felhő életciklust felöleli. Az üzleti igényekhez illeszkedve magán, nyilvános vagy hibrid felhő szolgáltatást is nyújthat, SaaS, PaaS és IaaS szinteken.

Ezt a rugalmasságot erősítette a T-Systems előadója, Fekete László innovációs igazgató is, aki ismertette cége cloud kínálatát a SOHO/kisvállalati szinttől, a középvállalatokon át, egészen nagyvállalati szintig, az „Instant IT” gyorsaságát kiemelve. Vállalata potenciáljára támaszkodva szélesebb perspektívát mutatott be Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója, aki három nagy fejlődési irányt vázolt fel: az infrastruktúrák unióját (federated cloud), az automatizált működést és a kliensre való odafigyelést. Ennek keretében hozta létre a vállalat az Open Datacenter Alliance-t a végfelhasználóknak, mely a felhők működésére vonatkozó ajánlásokat hoz létre és tesz közzé. A másik oldalt pedig az Intel Cloud Builder képviseli, melyben az iparági résztvevők felhasználható megoldásokat hoznak létre és dokumentálnak, illetve ezen leírásokat teszik nyilvánossá. Hardverfejlesztőként is igazodik a cloud fejlődéséhez a vállalat, a két végletet a 6 wattos fogyasztású, de adatközpontokban dolgozó szerverekhez tervezett Atom S1200 és a 60 magos Xeon Phi képviseli – az x86-os megoldások konkurenseikhez képest olcsón kínálnak energiahatékony vagy nagy teljesítményt. Gacsal végül megosztotta az Intel vízióját arról, hogy milyen területeken lesz még változás a felhőnek köszönhetően: elterjed szinte mindenhol az Ethernet, chipbe integrált Wi-Fi rádiót és Video Aware Wireless Networköt (VAWN) prognosztizált, a felhőbe való belépést jelszó nélkül, illetve vezetéknélküli dokkolót és kijelzőt a WiGig technológia révén.

Hajzer Károly rendőrezredes a Belügyminisztérium képviseletében tartott előadást a BM általános ügyviteli rendszeréről, vagyis a Robotzsaruról. A régiós felépítésről és Apache alapokról Oracle Exadatára való konszolidációnak köszönhetően a rendszer több száz százalékos gyorsulást ért el, ami érdekes módon összességében mégsem jelentette a terheltség komoly csökkenését. A felhasználók ugyanis a konszolidáció után összetettebb kereséseket is futtattak a Robotzsaruban, kiaknázva annak szabaddá vált kapacitását.

Angyal László (T-Systems), Balog Zsolt (IT Services), Pap Gábor (Invigor) és Dombai Norbert részvételével, Bodnár Ádám (HWSW) moderálásával kerekasztal beszélgetés zajlott a virtualizációról, ahol felmerült a technika árnyoldalainak kérdése: többek között, hogy szakértelemre és megbízható megoldásra van szükség, illetve nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy mit akar a vállalat virtualizálni. Az eljárás egyben konszolidáció is, vagyis természetes fejlődési folyamat, így a virtualizáció sosem lehet cél, csupán eszköz. Az pedig nem a virtualizáció hibája, hogy a technológiai fejlődés nem ad mindenre választ.

Több előadáson áthúzódott a CPU licencelés kérdése, hiszen ez a konstrukció jelentősen drágítja az infrastruktúra költségét. Többek között az Iwiw Oracle migrációjánál is fontos szempont volt, így lehetett az addigi 56 magból 24 magosra leszorítani a feldolgozóegységek számát, miközben az AMD-s rendszerek leváltásával még mindig négyszeres teljesítménynövekedést sikerült elérni, számolt be Stahl István (MSCI). A 2011-ben lezajlott váltás során 2 rack szekrényből egy mindössze 4 unit méretű kiszolgáló vette át a közösségi hálózat működtetésének feladatát.

Hasonló érdekességekről mesélt Kránicz László (OTP), aki szerint 5 évente kinőtték a pénzintézet 5 millió ügyfele által havonta körülbelül 100 milliós tranzakciószámmal gyarapodó adattárházat, így mostanra elérték a közel 50 TB-os nettó adatmennyiséget. A kétévente duplázódó adathalmaz számára szükséges tárterületet Oracle Exadata megoldással sikerült csökkenteni harmadával, a Sun/Solaris környezetből való migrálás ezzel együtt változatlan teljesítményt és csökkenő licenckiadásokat hozott magával. Kránicz egyébként úgy vélte, hogy nem feltétlenül a Big Data a megoldás; saját tapasztalataik szerint az adatok jelentős részét nem is használják az idő múlásával. Az üzletileg nem értékes adatokat ki kellene rakni a vizsgált adathalmazból, hangzott a konklúzió, annak meghatározása viszont, hogy pontosan mi nem értékes üzletileg, nyitott kérdés maradt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.