Hirdetés
. Hirdetés

Hűtés mesterfokon

|

A tényleges hőterhelés változásait kezelni képtelen megoldások jellemzően túlhűtik az adatközpontokat, szükségtelenül növelve a költségeket. A Schneider Electric StruxureWare for Data Centers megoldásával azonban a napjainkban elterjedt hűtőrendszerek olyan intelligenciával ruházhatók fel, amely a mi égövünkön működő adatközpontok energiahatékonyságát is várakozásokon felül fokozza.

Hirdetés

Júniustól érhető el a Schneider Electric adatközpontinfrastruktúra-menedzsment (DCIM) megoldásának új verziója, a StruxureWare for Data Centers 8, amellyel a vállalatok az adatközpontok teljes élettartamát felügyelhetik. Az eszközökről, erőforrásokról, épületekről és a működés állapotának változásairól a StruxureWare folyamatosan adatokat gyűjt és elemzi azokat. A kapott információk felhasználásával felállított modellek és automatizmusok révén az adatközpont energiahatékonysága úgy növelhető, hogy közben a vállalat a szolgáltatási szintek (SLA-k) vonatkozásában kitűzött informatikai és üzleti céljait is eléri.

A StruxureWare az aktuálisan mért adatok alapján automatikusan kiszámolja a becsült fogyasztási értékeket, rackszekrény és kismegszakító szintjén támogatja az erőforrások tervezését, a kihasználatlan kapacitás felszabadítását. A szoftvercsomag új verziója a zavartalan működés fenntartásához még nagyobb rálátást ad az adatközponti folyamatokra és eszközökre, az IT- és az infrastruktúra-üzemeltetők mellett a kolokációs létesítmények bérlőit is új funkciókkal segíti munkájukban.

Webkliens és bérlői portál
Kiemelkedik a StruxureWare 8 újdonságai közül az egyenáramú kapacitástervezés és kockázatmenedzsment, amelyet különösen a DC energiaellátást adatközpontjaikban kiterjedten használó távközlési szolgáltatók találnak majd hasznosnak. A Schneider Electric jelenleg az egyetlen DCIM-gyártó, amely egyaránt támogatja a vegyes, egyen- és váltóáramú (AC/DC) környezeteket, és egyenáramú energiaellátáshoz is ad intelligens kapacitástervező, kockázatmenedzsment-funkciókat.

- A Schneider Electric alapjaitól újrafejlesztette a StruxureWare 8-as verzióját - mondta Szarka Attila, a Schneider Electric adatközponti megoldásokért felelő regionális üzletfejlesztési vezetője. - Ennek eredményeként egyrészt jelentősen bővült a webkliens funkcionalitása, immár elérhető belőle a DCIM-megoldás magját képező Datacenter Operations (DCO) számos képessége is. A fejlesztés újabb lépés afelé, hogy a jövőben a felhasználók a több felügyeletiszoftver-családot magába foglaló StruxureWare-t egységesen, webes felületről kezelhessék. Másrészt lehetővé vált, hogy adatközpontinfrastruktúra-felügyeleti megoldását a Schneider Electric a közeljövőben felhőszolgáltatásként, DCIM-as-a-Service formájában is piacra vigye. Így kisebb szervezetek is hozzáférhetnek majd a StruxureWare fejlett analitikai, modellező és tervező, valamint automatizációs képességeihez, illetve a megoldás iránt érdeklődő közép- és nagyvállalatok kipróbálhatják azokat, mielőtt a házon belüli bevezetés mellett döntenének.

Az új verzió másik nagy fejlesztése a bérlői portál, amelyen keresztül a kolokációs szolgáltatók a DCIM-megoldásra építve további, egyedi szolgáltatásokat adhatnak bérlőiknek. A portálon keresztül a bérlők kulcsfontosságú mutatók (KPI-k) alakulását követő műszerfalon ellenőrizhetik saját eszközeiket, a foglalt kapacitást, valamint a mért hőmérsékleti és energiafelhasználási adatokat. A kolokációs szolgáltatók maguk határozhatják meg, hogy a portálon milyen információkat osztanak meg az egyes bérlőkkel, és a hozzáférés jogát egy kattintással engedélyezhetik vagy visszavonhatják.

Melegben jobb a hűtés
A Data Center Operation Cooling Optimize szoftver a StruxureWare for Data Centers egyik legújabb, tavaly bejelentett modulja. A szoftver intelligenciával ruházza fel az adatközpontok meglévő hűtési rendszerét, így jelentősen csökkenti az energiafogyasztás és a működés költségeit, valamint a hűtési problémákkal összefüggő kockázatokat.

Zárt visszacsatolással működő rendszer a Cooling Optimize, amely az adatközpontban észlelt változtatások - a belépő hőmérséklet változása, a berendezések telepítése, mozgatása vagy az informatikai terhelés hullámzása - alapján folyamatosan optimalizálja a hűtést. A szoftver segítségével az adatközponti vezetők valós időben nyomon követhetik a létesítmény állapotváltozásait, így jobban megérthetik az üzemeltetésük alatt álló terület komplex légáramlási jellemzőit, valamint a hőforrások és a hűtési rendszer hatásait, összefüggéseit.

A hűtési rendszer folyamatos elemzésével a jövőbeni kapacitásigények is jól tervezhetők, a kihasználatlan kapacitások pedig megszüntethetők. A szoftver automatikusan reagál az adatközponti környezet változásaira, így elejét veszi a melegpontok kialakulásának ott, ahol a terhelés túl nagy a hűtéshez mérten, illetve csökkenti az energiaveszteséget azokon a pontokon, amelyeken a hűtés felülmúlja a tényleges igényeket. A Schneider Electric egyik ügyfele, egy amerikai távközlési szolgáltató géptermében a hűtési teljesítményt automatikusan mérő, elemező és vezérlő Cooling Optimize szoftver a bevezetését követően egyetlen gépteremben 13 beltéri hűtőgépet tudott kikapcsolni. A működés első évében ez átlagosan 37 százalékos energiamegtakarítást és gyors beruházásmegtérülést eredményezett.

- Különösen a meglévő, régebbi és alacsonyabb hatékonyságú hűtőrendszerek optimalizálásához ad nélkülözhetetlen támogatást a Cooling Optimize - mondta Szarka Attila. - Tíz-tizenöt évvel ezelőtti technológiával épült adatközpontokban a szenzorokról gyűjtött adatokat beépített intelligenciájával elemezve finomhangolja a hűtést az elemek egyenkénti beállításával, ki- és bekapcsolásával. Napjainkban azonban, érdemes a fejlettebb technológia és a DCIM-megoldás lehetőségeit kiaknázva másképp közelíteni a hűtéshez.

A mai adatközpontok virtualizált környezetében egy-egy alkalmazás futtatása elég nagy mértékben meg tudja változtatni a hőterhelést, ennélfogva a hűtés- és energiaigényt is. Másrészt a korszerű IT-eszközök már nemcsak az informatikai kapacitást, hanem a szerverek által felvett energiát is képesek modulálni.

- Nem tudják követni a hagyományos hűtési megoldások ezt a dinamizmust, így a ventilátoraik a terhelés változásától függetlenül mindig nagyjából ugyanannyi energiát fognak fogyasztani - mondta Szarka Attila. - A gépekből kiáramló levegő hőmérséklete alapján határozzák meg ugyanis a hűtésigényt, figyelmen kívül hagyva a szükséges levegő mennyiségét, pedig a kettő, bár összefügg, egymástól eltérő módon alakulhat, ha változik az adatközpontban működő eszközök száma. Ezek a megoldások ezért gyakran túlhűtik a környezetet, szükségtelenül növelve az energiaigényt és a költségeket. A hideg és meleg oldalt megfelelően különválasztó, modern adatközpontokban viszont a hűtés a nyomáskülönbség érzékelésével dinamikusan változtatja a ventilátorok teljesítményét, így azok pontosan annyi levegőt fújnak be, amennyi az IT-eszközökből kiáramlik.

Az ASHRAE, a fűtéssel, hűtéssel és légkondicionálással foglalkozó, amerikai mérnökök szövetsége 2011 óta az adatközpontokban fenntartott hőmérséklet emelését tanácsolja. Magasabb hőmérsékleten azonban nő a szerverek meghibásodási mutatója, és beépített ventilátoraik is felpörögnek. Nagy körültekintést követel ezért az adatközponti hőmérséklet emelése. Ebben segít a StruxureWare DCO, amellyel monitorozható a környezet minden eleme, és a mért adatokból benne felépített, élő modellen a tervezett változtatások hatása is tanulmányozható.

- A nagy hatásfokú, kültéri hűtőket alkalmazó adatközpontokban a vízhőmérséklet megemelésével lényegesen hosszabb ideig használható a dinamikus szabadhűtés, és ezzel rendkívül nagy megtakarítás érhető el, téli időszakban akár 1 hónap alatt megtérülhet egy ilyen rendszer költsége - mondta Szarka Attila. - A mi égövünkön az említett, korszerű hűtési megoldások intelligens és dinamikus, automatizált vezérlésével, vagyis anélkül, hogy a meglévő technológián különösebben változtattunk volna, 1,15-1,20 PUE-érték is elérhető az adatközpontban. Ilyen mértékű energiahatékonyságról még pár évvel ezelőtt is csak álmodhattunk.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.