Hirdetés
. Hirdetés

Így optimalizálják a mobilhasználatot

|

A University of Melbourne kutatói gépi tanulás segítségével pontosan előre tudják jelezni, hogy egy felhasználó legközelebb mikor fogja okostelefonja zárolását feloldani.

Hirdetés

Hirdetés

A módszer révén az operációsrendszer-frissítések jobban ütemezhetők, hatékonyabb lesz a szinkronizálás és jobban hasznosítható az akkumulátor energiája. Az okostelefonok nem éppen intelligensek a rendszerfrissítések ütemezése és az akkumulátor hatékony kihasználása terén, nyilatkozta Vassilis Kostakos, az ausztrál egyetem ember-gép interakcióval foglalkozó professzora.

- Egy tipikus rendszerfrissítés több tíz percig is eltarthat, megakadályozva az embereket abban, hogy közben használják a telefonjukat, és a folyamat nem szüneteltethető, ha egyszer már elindult. Ha az operációs rendszer és az alkalmazások tudják, hogy az emberek valószínűleg mikor fogják hasznáni a mobiljukat, automatikusan frissíthetik magukat a telefonhasználat megszakítása nélkül és kevesebb akkumulátorenergia elpocsékolásával.

A kutatók egy alkalmazást - a nyílt forráskódú, mobil eszközökön adatokat rögzítő AWARE keretrendszer pluginját - telepítettek a kísérletben részt vevő 27 Android-használó mobiljára, akik két héten keresztül futtatták a programot. Az alkalmazás 18-féle adatot gyűjtött a telefonokról (fényesség, hely, adatforgalom, valamint a Google-féle Activity Recognition API és az androidos Pedometer API által szolgáltatott információkat) a felhasználók tevékenységének nyomonkövetésére. Az apphasználatot ugyancsak figyelték, hogy pontosabban meg tudják határozni a következő zárolásfeloldási időpontot.

A kutatók két regressziós algoritmust, valamint egy osztályozási eljárást használtak ennek az időpontnak a megállapítására, az utóbbi azt segített meghatározni, hogy az esemény öt percen belül bekövetkezik-e. Nem azt próbálták meg ugyanis kideríteni, hogy mikor történik a következő feloldás, hanem, hogy bekövetkezik-e az esemény a következő X percben. Ezt a kérdést ugyanis egyszerűbb megválaszolni.

Kostakos szerint az esetek 93 százalékában pontosan meg tudták mondani, hogy a felhasználók kezdeményezik-e mobiltelefonjuk zárolásának feloldását a következő öt percben. Az előrejelzés során használt három legfontosabb tényező a tétlenségi idő (a legutolsó munkamenet óta eltelt idő), a legutóbbi munkamenet hossza, valamint az, hogy a nap mely órájában vagyunk. Azonban a módszernek vannak korlátai, mivel a felhasználók gyakran oldják fel telefonjuk zárolását, ha sms-t kapnak, márpedig ezt a véletlenszerűen bekövetkező eseményt nehéz gépi tanulással előrejelezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.