Hirdetés
. Hirdetés

Infotér 2016: Deutsch szerint Brüsszel idióta döntést hozott

|

A pincétől néhány év alatt a nyitóelőadásig jutott az Infotér konferenciák történetében Deutsch Tamás. A Balatonfüreden idén hetedik alkalommal megrendezett konferencia ma délelőtti nyitó előadásán a Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosa eredményekről adott számot és nem kímélte az uniós vezetést a reklámadó ügyében.

Hirdetés

Néhány éve annak, hogy Deutsch Tamás e konferencián először szerepelt előadóként, akkor egy hangulatos pincében kevesebb mint 20 hallgató előtt szólalt meg, idén pedig ő lépett előadóként először a pulpitushoz.

A fideszes politikus, európai parlamenti képviselő, az internetadó bevezetése elleni tiltakozásokra reagáló miniszterelnöktől kapta azt a feladatot 2014 végén, hogy indítson nemzeti konzultációt az internetes fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekről, arról, hogy mit várnak el a magyar polgárok e fejlesztésektől. Tavaly lezajlott az InternetKon, amelynek következtetéseire alapozva elindult a Digitális Jólét Program (DJP) - ennek ugyancsak Deutsch lett a miniszterelnöki biztosa.

Nyitóelőadásában, mint ahogyan szinte minden alkalommal, amikor e tárgyban nyilvánosan előad, a biztos hangsúlyozta, hogy a DJP fókuszában is a magyar polgárok, a fogyasztók, a felhasználók állnak, és az az elsődleges cél, hogy ők váljanak e program haszonélvezőivé, mindenki léphessen egyet előre e téren is.

Deutsch Tamás szerint a bizottság idióta döntést hozott, amikor megtámadja a magyar kormány és parlament azon jogi szabályozását, hogy a közös adójogi normákat nem sértő módon vonja be a közteherviselésbe a globális cégeket.

 

A biztos elmondta, hogy Európában a 17-74 éves korcsoport 17 százaléka sohasem internetezett még, hazánkban ez az arány 21%, ami másfél millió ember. A DJP célja, hogy a magyarországi internetezők száma érje el az európai átlagot, majd haladja meg azt, például úgy, hogy az eddig még soha nem internetezőket érzékenyítik a téma iránt.

Jövő év elejétől az internetezés áfája 27 százalékról 18 százalékra csökken és a szolgáltatók garantálják, hogy e csökkenés az utolsó fillérig megjelenik a fogyasztói árakban - mondta Deutsch, aki megköszönte a szolgáltatóknak az áfacsökkentés ügyében tanúsított partnerséget és együttműködést. Elmondta, hogy a fogyasztókat 2016 végéig szolgáltatójuk levélben tájékoztatja az áfácsökkentés tényéről és az internetelérés fogyasztói árának csökkenéséről. Ugyancsak 2017. január 1-től lesz elérhető a Digitális Jólét Alapcsomag, amely az eddig nem internetezők számára hivatott kedvet csinálni a belépésre a digitális világba.

Élesen fogalmazott Deutsch, amikor kommentálta az Európai Bizottság reakcióját a magyar reklámtörvény legutóbbi módosítására. Deustch szerint a bizottság idióta döntést hozott, amikor megtámadja a magyar kormány és parlament azon jogi szabályozását, hogy a közös adójogi normákat nem sértő módon vonja be a közteherviselésbe a globális cégeket.

A közeljövő tennivalói között említette Deutsch, hogy az 5G-s technológia tömeges bevezetést hazánkban el kell kezdeni, ezért a DJP keretében munkacsoportot hoznak létre. A tervek szerint egy pilot már 2017-ben működni fog, így a szabályozás kérdésekről szóló uniós szintű egyeztetéseken már saját tapasztalatok birtokában vehet részt hazánk. Az emlegetett pilot az önvezető autók zalaegerszegi tanpályájához kapcsolódóan jön majd széleskörű szakmai összefogással létre.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.