Hirdetés
. Hirdetés

IT-töltet a digitális átalakuláshoz

|

A biztonságtól kezdve az egyéni és a csoportmunkán, valamint a beágyazott intelligencián át a felhőig a Microsoft számos terméket és szolgáltatást jelentett be a múlt héten Atlantában megtartott konferenciáján. Bár az Ignite programja hagyomány szerint az informatikai szakemberekre szabott, a cég egy sor új üzleti partnerrel megkezdett együttműködéséről is beszámolt.

Hirdetés

Küldetésünknek tartjuk, hogy minden személy és szervezet kezébe hatékonyabb eszközöket adjunk, amelyekkel megoldhatják a társadalmak legégetőbb problémáit, és ezt a mesterséges intelligencia (AI) képességeihez való hozzáférés demokratizálása által kívánjuk elérni - mondta nyitóelőadásában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. - Minden termékünket és szolgáltatásunkat intelligenciával ruházzuk fel ennek érdekében, a digitális asszisztenstől kezdve az alkalmazásokon és szolgáltatásokon át az infrastruktúráig.

Az előadás egy pontján Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója csatlakozott Nadellához a pódiumon. A két vezető bejelentette, hogy az Adobe Marketing Cloud szolgáltatása a Microsoft Azure felhőjébe költözik, és a "hamarosan induló" Dynamics 365 Enterprise szolgáltatás preferált digitálismarketing-megoldása lesz.

A Microsoft meglévő CRM- és ERP-alkalmazásait az Office 356-tel integráló, a munkavégzéshez beépített analitikai képességekkel és mesterséges intelligenciával támogatott, szerepalapú környezetet adó felhőszolgáltatást a redmondiak még júliusban bejelentették. Mivel az indulást, valamint az előfizetői konstrukciókra és a díjszabásra vonatkozó részletek ismertetését őszre ígérték, sokan arra számítottak, hogy erre az Ignite 2016 konferencia idején kerül sor, ez azonban elmaradt. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy az Adobe már régebben használja az Amazon felhőjét a Marketing Cloud futtatásához, és ezzel a Microsofttal kezdett együttműködés mellett sem fog felhagyni.

Digitalizáció és biztonság
Minthogy a szervezetek digitális átalakulásával megszűnnek a határok a vállalati és a nyilvános hálózatok között, az IT-szakemberek minden eddiginél nagyobb kockázatokkal szembesülnek az egyre összetettebbé váló fenyegetéskörnyezetben. A Microsoft ezért továbbfejlesztette több termék és szolgáltatás - közöttük a Windows 10, az Office 365 és a Mobility + Security - biztonsági funkcióit.

Jövőre férhetnek hozzá a Windows 10 Enterprise kiadásának felhasználói a Windows Defender Application Guardhoz, amely a cég szerint az Edge böngészőt a legbiztonságosabb alternatívává teszi minden nagyvállalat számára. Az Application Guard virtualizált biztonsági technológiára épül, és a rosszindulatú szoftvereket elszigetelt konténerekbe zárja, megakadályozva terjedésüket a vállalati hálózaton és az alkalmazottak eszközein.

A Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP) és az Office 365 ATP mostantól megosztja egymással a fenyegetésekről gyűjtött adatokat, valamint az elemzésükből nyert információkat, hozzásegítve az IT-szakembereket, hogy gyorsabban és hatékonyabban válaszoljanak mind a Windows 10-et, mind az Office 365-öt érintő biztonsági eseményekre.

További újdonság, hogy az Office 365 Advanced Threat Protection védelmét a Microsoft kiterjeszti a Word, Excel és PowerPoint alkalmazásokra, valamint a SharePoint Online és a OneDrive for Business szolgáltatásokra, az Office 365 Threat Intelligence pedig összekapcsolható a vállalatoknál meglévő biztonságiesemény-kezelő (security incident event management, SIEM-) rendszerekkel, amelyeknek riasztásokat és információt küld a támadások kiindulási helyéről. Az Outlook iOS és Android operációs rendszeren futó változatát - vállalati felhasználók számára - mostantól szintén a Microsoft Cloud for Office 365 felhője működteti, amely natív támogatást ad az Exchange Online postaládákhoz, így azok minden adata az Office 365-ön belül kerül gyorsítótárazásra.

Október 1-jétől érhető el a Microsoft Enterprise Mobility + Security megoldáscsomagjának E5-ös kiadása, amely többek között tartalmazza az Azure Information Protection szolgáltatást is. A szervezetek ezzel osztályozhatják, felcímkézhetik és megvédhetik érzékeny adataikat mobil- és felhőalapú környezetekben. Ugyanekkor indul a Secure Productive Enterprise szolgáltatás, amely az Office 365, a Windows 10 Enterprise és az Enterprise Mobility + Security biztonsági és hatékonyságnövelő képességeit csomagolja össze.

Beágyazott intelligencia
Digitális személyi asszisztenséhez, a Cortanához a Microsoft a felhasználók egészségi állapotát monitorozó, és ennek alapján emlékeztetőket küldő képességeket fejleszt, amelyek előzetesét az Ignite 2016 résztvevői is láthatták, a legtöbb felhőalapú, intelligens funkcióval azonban az Office 365 bővült.

A Wordben és az Outlookban elérhető Tap a Microsoft Graph szolgáltatására épül, és segítségével a felhasználók könnyebben vehetnek át tartalmat a vállalaton belül már meglévő dokumentumokból, hogy azokat beillesszék leveleikbe, illetve készülő, új dokumentumokba. A PowerPoint és a Sway új funkciója, a Quickstarter bármilyen témában vázlatot készít a prezentációk szöveges és képi tartalmának elrendezéséhez, amely azután a szerkesztés kiindulópontja lehet. Az Excel új grafikontípusa, a Maps - amelynek hátterében a Bing Maps szolgáltatás működik - a földrajzi adatokat nagy pontosságú adatvizualizációval, térképeken jeleníti meg.

Mostantól MyAnalytics a neve az Office 365 korábban Delve Analyticsként ismert személyi analitikai szolgáltatásának, amellyel a felhasználók munkavégzésüket elemezhetik. Új funkciói a csapatvezetőket segítik a csoportmunka hatékonyabbá tételében, míg a Relationship Assistant a már említett Dynamics 365 szolgáltatás értékesítőkre szabott környezetében az ügyfélkapcsolatok szorosabbra fűzését támogatja majd beágyazott intelligenciával.

Az Ignite 2016 konferencián a Microsoft számos ügyfele mutatta be, miként használja a Cortana Intelligence képességeit saját területén. A Lowe például a HoloLens kiterjesztett valóságát és a mesterséges intelligenciát ötvözte digitális konyhatervező megoldásában, az Uber a Microsoft Cognitive Services alapjain valós idejű személyazonosító szolgáltatást vezet be, amely növelni fogja a vezetők és az utasok biztonságát, a Renault-Nissan pedig bejelentette, hogy következő generációs szolgáltatásait - a gépkocsik személyre szabását, navigációját, hibamegelőző karbantartását és távoli szoftverfrissítését - a Microsoft Azure felhőjére építi.

Okos, hibrid infrastruktúra
Októbertől általánosan elérhető a Windows Server 2016 és a System Center 2016, a Microsoft szerveroperációs-rendszerének és rendszer-felügyeleti megoldásának új verziója, amellyel a vállalatok átalakíthatják és felkészíthetik infrastruktúrájukat az újgenerációs, házon belül és a nyilvános felhőben működő alkalmazások futtatásához. A Windows Server 2016 továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal és Azure ihlette, innovatív technológiai megoldásokkal segíti az infrastruktúra megújítását. A Microsoft és a Docker bejelentette, hogy a Commercially Supported Docker Engine - a két cég közötti együttműködés kibővítésének köszönhetően - ingyenesen elérhető lesz minden Windows Server 2016-felhasználó számára. A System Center 2016 továbbfejlesztett funkciói még egyszerűbbé teszik a Windows Server 2016-alapú, szoftvervezérelt adatközponti környezetek felügyeletét.

Az Azure új monitorozó képességeit használó frissítéseket kapott az Operations Management Suite, amellyel az IT-szakemberek a felhőben és a házon belül futó rendszereket egyetlen felületről menedzselhetik. Az Azure Stack új technológiai előzetesével pedig a vállalatok saját adatközpontjukban alakíthatnak ki a Microsoft Azure nyilvános felhőjével azonos alapokra épülő magánfelhőt, és a kettőt automatikusan hibrid környezetté kapcsolhatják össze.

Beszámolt a Microsoft arról a munkáról is, amelyet a felhőben működő tanuló algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával végez a világ legnagyobb - öt kontinens tizenöt országára kiterjedő - FPGA-installációján. Az FPGA-k (field-programmable gate arrays) olyan félvezető eszközök, amelyek a gyártást követően a felhasználó által programozható logikai blokkok - és ugyancsak programozható összeköttetéseik - mátrixára épülnek. Segítségükkel az AI-alkalmazások közel valós időre gyorsíthatók fel a Microsoft szerint, ezért az Azure-t egy felhőben működő AI-szuperszámítógép alapjává tenné.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.