Hirdetés

Jön a felturbózott Bluetooth 5

|

Kétszer olyan gyors és négyszer nagyobb a hatótávolsága, mint a Bluetooth 4.2-es szabványnak.

Nemsokára megjelenik a különféle eszközökön a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolódási technológia legújabb, 5-ös változata, amely jelentős továbbfejlesztést képvisel a jelenleg használatos Bluetooth 4.2-höz képest. Tiszta rálátás esetén a Bluetooth 5 hatótávolsága a The Linley Group tanulmánya szerint elérheti a 400 métert. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók az okostelefonjukon lévő zenéket egy meglehetősen távol lévő hangszórón is lejátszhatják. A Bluetooth 5 végleges specifikációja a tervek szerint az év végéig vagy a jövő év elejéig elkészül.

Valós környezetekben, tipikus alkalmazási mód esetén a Bluetooth 5 hatótávolsága 120 méterig terjedhet, ami négyszerese a Bluetooth 4.2 hatótávolságának, ráadásul kétszer gyorsabb - akár 2Mb/s-os - adatátvitelt valósít meg elődjénél, tudtuk meg Chuck Sabintól, a szabvány kialakításán dolgozó Bluetooth-Special Interest Group üzleti stratégiai igazgatójától.

Ahogy az korábban is történt, a szabvány végelegesítése után rövid időn belül megjelennek az azt alkalmazó eszközök, ami azt jelenti, hogy már 2017 elején élvezhetjük a felturbózott Blutooth technológia előnyeit.

A Bluetooth korai verzióit audió berendezésekben, fejhallgatókban és gépkocsikban alkalmazták, ma viszont már központi eleme a dolgok internete eszközeinek, az okos otthonok intelligens berendezéseinek, az orvosi eszközöknek, a drónoknak, robotoknak, intelligens mérőeszközöknek, valamint a viselhető készülékeknek. A wi-fi és ZigBee vezeték nélküli technológiák komoly riválisává nőtte ki magát.

A nagyobb adatátviteli sebesség és hatótávolság, valamint a fejlett hibajavítási funkciók révén a Bluetooth 5 egyszerűbbé teszi a firmware frissítését a különféle eszközökön, aminek különösen az autók, okos mérőeszközök és az emberi testen belül elhelyezett orvosi berendezések esetében vehetjük jó hasznát.

A Bluetooth új képessége a több eszköz felé irányuló üzenettovábbítás, melynek köszönhetően például egy, a technológiát alkalmazó viselhető eszköz több más berendezésre lesz képes továbbítani adatokat. Ez a funkció sokat segít a dolgok internete hatékonyságán, mivel például egy intelligens mérőeszköz ily módon egyszerre több számítógép és berendezés számára tud adatokat szolgáltatni.

Egy másik hasznos továbbfejlesztés a Bluetooth 5-ben, hogy többféle információt - helyadatokat, URL-eket és multimédia fájlokat - tud sugározni, így például egy áruházban elhelyezett szenzorokkal GPS-szerű belső navigációt lehet majd megvalósítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.