Hirdetés

Ki töri fel a számítógépünket?

|

Hackertípusok, tevékenységi körük, kik támogatják őket.

Szakértők szerint egyre hatalmasabb károkat okoz a kiberbűnözés: 2021-re évente 6 trillió dollár veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a vállalatok és az otthoni felhasználók. Tavalyelőtt ez az összeg még 3 trillió dollár volt, vagyis hat év alatt megduplázódnak a költségek.

Sokunkban merül fel a kérdés, pontosan kik azok az emberek, aki elkövetik ellenünk a komoly károkat okozó bűncselekményeket? A Cybersecurity Ventures éves kiberbűnözési jelentése szerint a hackerek a kapucnis dzsekit viselő, naphosszat a számítógép mögött üldögélő magányos farkasokból mára sokféle karakterré alakultak át, akik szinte bármit viselhetnek a pólótól, öltönytől kezdve a katonai egyenruháig. Az alábbiakban összefoglaljuk a különféle hackertípusokat.

Haktivisták (hacker aktivisták). Weboldalak, blogok és más digitális média tartalmak elcsúfításában és megbénításában lelik örömüket, elosztott szolgáltatásbénító (DDoS) támadásokat indítanak az általuk nem kedvelt szervezetek ellen.

Belső ellenségek. Belső hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak vagy szerződéses partnerek, akik behatolnak a munkaadójuk rendszereibe, és adatokat tulajdonítanak el onnan.

Kiberbandák. Hackercsoportok, akiket szervezett bűnözők szponzorálnak és irányítanak. Pénzlopásra, kábítószer kereskedelemre és más bűncselekményekre szakosodnak.

Kiberkémek. A gyakran ellenséges kormányok által támogatott kiberbűnözők digitális eszközök segítségével végrehajtott kémtevékenységet folytatnak, bizalmas adatokat, kormányzati és üzleti titkokat, szellemi tulajdonokat lopnak el.

Kiberterroristák. Technológiai eszközök segítségével követnek el kibertámadásokat kifejezetten károkozási céllal.

Kiberháborús hadviselők. Technológia eszközöket használnak fegyverként kiberháborús konfliktusokban.

Kiberbűnözők. Átfogó kategória, amelybe beletartoznak mind az egyéni, mind a csoportos elkövetők, akik technológiai eszközöket és pszichológiai trükköket alkalmaznak szervezetek és magánszemélyek ellen pénzügyi előnyök szerzésére, károkozásra és más célokra.

A hackerek a köztudatban úgy élnek, mint olyan személyek, akik számítógépeket és digitális eszközöket használnak adatok illegális megszerzésére. Ez a definíció továbbra is helytálló, azonban a kiberbűnözők immár a legváltozatosabb keretek között, a legkülönfélébb célok elérése érdekében tevékenykedhetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!