Hirdetés
. Hirdetés

Kikapcsolható lesz a Windows 10 adatgyűjtése

|

Egy, még az idén megjelenő frissítés teszi lehetővé a használati módra vonatkozó információk gyűjtésének leállítását.

Hirdetés

Sokan aggódnak amiatt - és ezért nem is telepítik az új operációs rendszert -, hogy a Windows 10 adatokat gyűjt róluk, amelyeket aztán elküld a Microsoftnak. A július végén megjelent szoftver kétféle adatot oszt meg a fejlesztőkkel: perszonalizációs információkat, amelyek segítenek az egyéni igényekhez igazítani a felhasználói élményt, valamint telemetrikus adatokat, amelyek révén a Microsoft képet kap arról, hogy miképpen használják az operációs rendszert. Az előbbiek esetében a beállítások módosításával (lásd az Így nyerheti vissza magánéletét a Windows 10-ben című cikkünket) minimalizálhatjuk az adatgyűjtést, de a legszigorúbb blokkolás esetén is hazatelefonálja a telemetrikus adatokat a Windows 10 a Microsoftnak, többek között egy anonim számítógép-azonosítót, információt a készülék típusáról, valamint az alkalmazások összeomlásakor gyűjtött adatokat. Ezek az adatok kulcsfontosságúak az operációs rendszer és az alkalmazások problémáinak megoldásához, olvashatjuk Terry Myerson, a Microsoft alelnökének a tájékoztatójában.

 

Mivel azonban a bizalmas információikat féltő vállalkozások nem szívesen szolgáltatnak adatokat a Microsoftnak (különös tekintettel arra, hogy a Windows korábbi verziói nem gyűjtöttek telemetrikus információkat), a szoftvergyártó egy, még az idén megjelenő frissítéssel lehetővé teszi számukra, hogy a Windows 10 Enterprise változatot futtató eszközökön teljesen kikapcsolják a telemetrikus adatok gyűjtését.

Hirdetés

Írásában Myerson kihangsúlyozta továbbá, hogy a Windows 10 nem gyűjt információkat a felhasználók fájljairól és e-mailjeiről annak érdekében, hogy testre szabott hirdetéseket szolgáltasson nekik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.