Hirdetés
. Hirdetés

Kiváló negyedévet zárt az AMD

|

A Ryzen 7 és a Ryzen 9 lapkák, valamint az Epyc szerver processzorok eladásaiból profitál jelenleg a legtöbbet a AMD.

Hirdetés

Egy héttel ezelőtt az Intel továbbra is fennálló processzorhiányról számolt be, ezért megkérdezték az AMD harmadik negyedéves eredményét ismertető Lisa Su vezérigazgatótól, hogy a vállalat kihasználja-e az ebből adódó lehetőségeket, főként a PC-piac olcsóbb szegmensében. Válaszában a vezető hangsúlyozta, hogy ez nem jelentős hajtóereje a vállalat működésének, vagyis az AMD többé már nem az alsó kategóriájú személyi számítógépek fő beszállítója.

Hirdetés

Az AMD a harmadik negyedévben 120 millió dolláros profitot ért el, közel négyszer annyit, mint egy évvel ezelőtt, amikor 35 dollár volt nyereségük. A bevétel 1,8 milliárd dollárra emelkedett, ami a legmagasabb összeg 2005 negyedik negyedéve óta, amikor még az Athlon 64 X2 volt a sztár.

Meglepő módon a lapkagyártó a negyedik negyedévre 48 százalékos bevételemelkedést vár az előző év azonos időszakához képest, vagyis 2,1 milliárd dolláros forgalomra számít a Ryzen lapka, az Epyc szerver processzor és a Radeon eladásoknak köszönhetően.

Az AMD legfontosabb Computing and Graphics üzletágának bevétele 36 százalékkal 1,28 milliárd dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A desktop eladások felűlmúlták a mobilos forgalmat, de mindkettő szépen növekedett, mondta Su. A GPU-k forgalma némileg visszaesett, bár ezt az adatközponti GPU-k eladásainak a csökkenése okozta, ami Su reményei szerint a visszájára fordul majd a negyedik negyedévben.

Az AMD Enterprise, Embedded and Semi-Custom üzletágának bevétele 27 százalékkal 525 millió dollárra csökkent. Bár az Epyc processzor eladásai emelkedtek, az emberek az Xbox és PlayStation konzolok következő generációjára várnak, ami visszvetette az üzletág eredményét. Egy év múlva, amikor az új konzolok kijönnek, az AMD azt várja, hogy a semi-custom lapkákból származó bevételek ismét emelkedni fognak.

Az AMD nagyon erős negyedévet zárt, a legnagyobb negyedéves bevételt érte el 2005 óta, mondta Patrick Moorhead, a Moor Insights vezető elemzője.

Ennek fő oka, hogy a vásárlók csúcsminőségű termékeket igényelnek. A legnagyobb kereslet a Ryzen 7 és Ryzen 9 lapkák iránt nyilvánul meg, mondta Su. Ami az Epyc szerver üzletágat illeti, az AMD ugyancsak nagyobb nyereséget termelő termékeket, 48 és 64 magos lapkákat kínál. A 7 nanométeres gyártástechnológiára való áttérés folytatódik, tudtuk meg Sutól.

Mit tartogat a jövő? Az AMD harmadik generációs Threadrippere és a Ryzen 3950X jól jelzi a nagyobb teljesítményű lapkák iránt megnövekedett igényt, ami ösztönzi az AMD bevételeinek növekedését. Su nem tett említést ellátási hiányt okozó gyártási problémákról, holott ez volt a 3950X késlekedésének is az egyik oka. Jelenleg a hiány szót az Intellel hozzák kapcsolatba, nem pedig az AMD-vel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.