Hirdetés
. Hirdetés

Konferencia a NOSQL-eszközök hazai alkalmazásairól

|

Március 23-án kerül megrendezésre az első hazai NOSQL Fórum (budapestnosql.hu), amelyen neves világcégek és hazai startupok képviselői osztják meg a NOSQL-technológiákkal szerzett tapasztalataikat.

Hirdetés

Jelentősen átalakult az elmúlt években az adatbázisok világa. A hagyományos, SQL nyelven értő és sokféle feladatra használható relációs adatbázisok mellett új, specializált technológiák jelentek meg, amelyek adott célra könnyebben használható, gyorsabb vagy éppen olcsóbb megoldást ígérnek.

A NOSQL meghódítja a világot
Az összefoglalóan NOSQL (Not-SQL vagy Not-Only-SQL) néven emlegetett szoftvercsaládba tartoznak például a hálózatalapú gráf adatbázisok, a modern keresőtechnológiák vagy a webes világban széles körben használt kulcs-érték és dokumentum-adatbázisok. Olyan eszközökkel is találkozhatunk, amelyek többféle tárolási modellt kínálnak, egyesítve például a gráf- és a dokumentumalapú megközelítés előnyeit.

Ezek az eszközök általában nyílt forráskódú modellben érhetőek el, rugalmasan programozhatók és jól skálázhatóak nagy terhelésre is, így nem csoda, hogy gyorsan terjednek, ami Magyarországon is megfigyelhető.

Mára több tucatnyi különböző NOSQL-eszközből válogathatunk, ezek közül a legismertebbek a MongoDB, a Cassandra, a Redis, a CouchBase, a Neo4j és az ElasticSearch. A nagy felhőszolgáltatók kínálatában szintén megtalálhatóak a NOSQL-jellegű szoftverek, példa erre az Amazon DynamoDB, a Google Cloud Datastore vagy a Microsoft Azure DocumentDB.

Az első hazai NOSQL szakkonferencia
Elsősorban a hazai alkalmazási gyakorlat bemutatása a célja a március 23-án megrendezésre kerülő első Budapest NOSQL Fórumnak.

A konferencia programja esettanulmányokra épül. Az előadások bemutatják, mi volt a megoldandó üzleti vagy technológiai probléma és miért egy NOSQL-szoftver mellett döntöttek. Természetesen nem marad el a bevezetés során szerzett tapasztalatok megosztása, a tanulságok levonása sem, és a NOSQL-világgal csak most ismerkedők számára hasznos tanácsokból is lesz bőségesen.

A program zömét adó esettanulmányok mellett lesznek még rövid bemelegítő prezentációk a legnépszerűbb szoftverekről, és kerekasztal-beszélgetés a NOSQL előnyeiről és hátrányairól. A szünetekben működő Tech Cornerben az egyes technológiákban jártas szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők.

Az előadók között szerepel a Magyar Telekom, a GE, az Amadeus, az EPAM és a Ustream. Az egynapos program során többek között szó lesz a MongoDB, a Neo4j és az ElasticSearch használatával kapcsolatos tapasztalatokról.

Kutatás a NOSQL hazai helyzetéről
A magyarországi alkalmazási trendek felmérésére online kutatás indul. A nosqltrek.hu címen elérhető kérdőív a közismert globális elemzésekkel szemben kifejezetten az itthoni helyzetre fókuszál.

A kutatás kiterjed az egyes NOSQL-szoftverek ismertségére, az éles projektekben használt eszközökre, a jellemző felhasználási módokra, a használat közben szerzett tapasztalatokra és a jövőbeli fejlesztési tervekre.

A felmérésben bárki részt vehet, aki érdeklődik a terület iránt. A kitöltők megkapják a kutatási összefoglalót és belépőt nyerhetnek a kutatás első eredményeit bemutató konferenciára is.

Budapest NOSQL Fórum
2016. március 23.
budapestnosql.hu

Hirdetés

A legnépszerűbb kulcs-érték adatbázisok

#

Eszköz

Adatmodell

1

Redis

kulcs-érték adatbázis

2

Memcached

kulcs-érték adatbázis

3

Amazon DynamoDB

multimodell-adatbázis

4

Riak KV

kulcs-érték adatbázis

5

Hazelcast

kulcs-érték adatbázis

 

 

 

A legnépszerűbb dokumentalapú adatbázisok

#

Eszköz

Adatmodell

1

MongoDB

dokument-adatbázis

2

Couchbase

dokument-adatbázis

3

CouchDB

dokument-adatbázis

4

Amazon DynamoDB

multimodell-adatbázis

5

MarkLogic

multimodell-adatbázis

 

 

 

A legnépszerűbb gráf adatbázisok

#

Eszköz

Adatmodell

1

Neo4j

gráf adatbázis

2

OrientDB

multimodell-adatbázis

3

Titan

gráf adatbázis

4

Virtuoso

multimodell-adatbázis

5

ArangoDB

multimodell-adatbázis

 

 

 

(Forrás: db-engines.com)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.