Hirdetés
. Hirdetés

Laptophiány fenyegeti a vállalati hatékonyságot

|

A probléma többrétegű.

Hirdetés

A számítástechnikai eszközök szűkössége és növekvő költségei miatt az informatika egyre változatosabb laptop-flottát tart fenn. A laptopok és más számítástechnikai eszközök szűkössége a korai világjárvány átmeneti visszaeséséből a technológiai vezetők tartós problémájává fejlődött. A félvezetőhiány, amely elsősorban az autóipar számára nagy csapás, a vállalati világ informatikai vezetőit is korlátozza.

Az elektronikai ellátási lánc problémái miatt egyes vállalati mobil PC-modellek átfutási ideje akár 120 napra is meghosszabbodott - írja a Gartner. A probléma rövid távon ráadásul nem mutatja az enyhülés jeleit, várhatóan legalább 2022 második negyedévéig tart. A számítástechnikai eszközök hiánya veszélyezteti a vállalatok hatékony működésének képességét. A hiány miatt nyomás alatt álló informatikai szervezetek bővítik az általuk telepített eszköztípusokat, és módosítják igényeiket az eszközhiány pótlására, ahogy a CIO-k új betekintést szereznek az ellátási lánc helyzetéről - írja áttekintésében a CIOdive.

Hirdetés

A probléma többrétegű. Ott van a tényleges félvezetőhiány, amely a kereslet és a kínálat rendezetlenségéből, a geopolitikai feszültségekből és a gyártásban jelentkező munkaerőhiányból fakad. Az anyagot a folyamat során továbbító ellátási láncok is ellenszéllel küzdenek, ami a globális logisztika szélesebb körű zavarainak tünete.

Gaurav Gupta, a Gartner kutatási alelnöke szerint egyes esetekben az eszközök rendelkezésre állnak, de a tesztelési vagy csomagolási szakaszokban szűk keresztmetszetek vannak. Az okoktól függetlenül az informatikai szervezetek számára a lényeg az, hogy a vállalkozások számára szükséges technológiai eszközök nem állnak rendelkezésre. "Sok vállalat nem képes laptopokat, PC-ket és szervereket beszerezni saját belső informatikai használatra" - mondta Gupta.

Bár az IT már az elmúlt évben is hatalmas változásokkal küzdött a távmunkához és a hibrid munkához való alkalmazkodás során, a folyamatos ellátási lánc problémák a bonyolultság egy újabb rétegét hozzák magukkal.

Az Aternity jelentése szerint 2021 májusa óta 15 százalékkal nőtt a vállalatnál telepített különböző számítógépes modellek száma. A vállalatok 2021 áprilisa óta havonta 25 modellel bővítették eszközparkjukat.

"Jellemzően egy IT-szervezetnek van egy olyan eszközkatalógusuk, amelyet teszteltek, és amelyet alaposan ismernek. Amikor egy eszközt szereznek be, akkor az ötből vagy tízből az egyik" - jelentette ki Jon Hodgson, az Aternity termékért felelős alelnöke. Ez a modell egyszerűsítette a támogatást, mivel az IT-csapatoknak mélyebb rálátásuk volt kisebb számú számítógépre. Most az új eszközmodellek páratlan méretű tételekben kerülnek az eszközparkba. "Ez azt jelenti, hogy ott kihívások jelennek meg a támogathatóság terén" - fogalmazott Hodgson.

Az informatikai támogatási problémák rosszkor érik az IT-csapatokat, hiszen a távmunka kezelése és a szervezetek működésének fenntartása már most is stresszt okoz. "Bár az eszközkezelési megoldások segíthetnek enyhíteni az eszközök széles körének karbantartásával kapcsolatos kihívások némelyikét, még mindig lehetnek gondok. Ha egy meghajtó meghibásodik a PC-ben, és az egy HP PC, akkor lehet, hogy a Dell PC-khez van alkatrészkészletünk, de a HP PC-hez nincs. Ez a fajta összetettség valóban hátráltatja az informatika hatékonyságát" - mutatott rá Glenn O'Donnell, a Forrester alelnöke és kutatási igazgatója.

A laptophiány megmutatja a CIO-k egyre nagyobb teret hódító tevékenységét a vállalaton belül. Először is a back-office funkciók vezetőjéből a technológia területén megbízható üzleti tanácsadóvá vált. Ehhez jön még az ellátási láncra való rálátás, mivel az ő feladatuk a kritikus fontosságú laptopok beszerzésének irányítása. A CIO-knak számos stratégiát kell követniük, miközben segítenek az üzletnek reagálni a szűk keresztmetszetre, de minden a rugalmasság fogalmához vezethető vissza. Például, hogy szükség esetén alternatív szolgáltatókhoz forduljanak - írja a CIOdive.

"Most azt látjuk, hogy sok vállalatnak úgy kell fejlesztenie a rendszereit és folyamatait, hogy sokkal agilisabbak, rugalmasabbak és rugalmasabbak legyenek, mint korábban volta. Ez azt jelenti, hogy nem csak a fő beszállítóikat, hanem az alternatív beszállítókat is meg kell vizsgálniuk" - mondta Jeff Wong, az EY globális innovációs vezetője.

A CIO-knak rugalmasságot kell tanúsítaniuk a kívánt specifikációkat illetően is, és az elvárásokat ahhoz kell igazítaniuk, ami könnyen elérhető. O'Donnell szerint lehet, hogy a PC-k egy adott konfigurációja már nem áll rendelkezésre, ezért más konfigurációt próbálnak ki, lehet, hogy más processzorral, lehet, hogy lassabb processzorral, és lehet, hogy nem azt kapják, amit keresnek. Az ellátási lánc nehézségei még arra is késztettek néhány vállalkozást, hogy a másodlagos piacon keressenek felújított berendezéseket, amelyek akkor lehetnek hasznosak, amikor már semmi más nem segít.

"A kisebb cégek esetében ez biztosan megtörténik, mert egyszerűen nincs elég mély a zsebük ahhoz, hogy kifizessék az extra árat. Egy felújított gép beszerzése egy ideig megfelel, és valószínűleg elég sokáig elég jól fog működni ahhoz, hogy átvészeljék vele ezt a helyzetet" - tette hozzá a szakember.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.