Hirdetés
. Hirdetés

Már Sencsenben is több milliárdos lakik, mint New Yorkban

|

Kína 2016-ban megelőzte az USA-t a milliárdosok számát tekintve.

Hirdetés

Sencsen megelőzte New Yorkot a milliárdosok toplistáján, megszilárdítva ezzel Kína vezető helyét a legtöbb szupergazdagnak otthont adó országok között - derül ki egy minap közzétett listából. A dél-kínai ipari központban 113 milliárdos él, ezzel megelőzte a 110 milliárdost felvonultató New Yorkot. Egyszersmind dobogós lett Peking és Sanghaj után - közölte a sanghaji székhelyű Hurun Kutatóintézet.

A Hurun jelentése szerint a Top 10 várost nézve Pekinben 144 (változás 2021-hez képest -1), Sanghajban 121 (+8), Sencsenben 113 (+8), New Yorkban 110 (-2), Londonban 101 (+19), Hongkongban 85 (+3), Mumbaiban 72 (+12), Hangcsouban 68 (+2), San Franciscóban 62 (+6) és Moszkvában 58 (-10) milliárdos él.

Hirdetés

Kína "a világ abszolút első számú országa, ha milliárdosokról van szó, több milliárdossal, mint a következő három országban együttvéve" - áll a Hurun Global Rich List 2022 című tanulmányában.

A Hurun éves rangsora szerint Kínában összesen 1133 olyan személy volt, akinek nettó vagyona meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami a világ 69 országban élő 3381 milliárdosának egyharmada. A legfrissebb adatok tovább növelték a különbséget a második helyen álló Egyesült Államokkal szemben, amelynek 716 milliárdosa van, míg a gyorsan emelkedő India 215 milliárdossal a harmadik helyen állt.

"Kína 2016-ban megelőzte az USA-t a milliárdosok számát tekintve. Azóta az amerikai milliárdosok száma harmadával nőtt, míg a kínai milliárdosok száma megduplázódott" - áll a jelentésben. Ugyanakkor a listán szereplő legnagyobb vagyoncsökkenések többségét is Kína könyvelhette el, a 10 legmeredekebb zuhanásból kilencet Kínában történt, miközben mintegy 160 személy tűnt el a Hurun milliárdosokról összeállított rangsorából.

Közülük Pony Ma, a Tencent Holdings technológiai és szórakoztatóipari konglomerátum vezetője nettó vagyona 30 százalékkal 52 milliárd dollárra zsugorodott, míg Jack Ma, az Alibaba Group Holding vezetője szintén egyharmadot veszített, és 33 milliárd dollárra esett a vagyona. Colin Huang, a Pinduoduo kínai e-kereskedelmi szolgáltató alapítója volt a legnagyobb vagyonvesztő: 50 milliárd dollárral csökkent a nettó vagyona, amely most 19 milliárd dollár - áll a jelentésben.

A kínai kormány fokozta a szabályozási szigorít, amely az e-kereskedelmi platformokat sújtotta. "A kínai milliárdosokat keményen érintette az elmúlt év. Az e-kereskedelmi platformokat, az ingatlanokat, az oktatást, a generikus gyógyszereket és a vapinget (e-cigarettákat) érintette a legerőteljesebben" - mondta Rupert Hoogewerf, a Hurun Report elnöke és vezető kutatója..

Az amerikaiak által uralt top 10-es listán nem volt kínai milliárdos. A Tesla vezetője, Elon Musk a leggazdagabb 205 milliárd dolláros nettó vagyonával, akit Jeff Bezos, az Amazon alapítója követ 188 milliárd dollárral. Összességében a szupergazdagok listáján szereplő új arcok 66 százaléka Ázsiából származik.

Roman Abramovics, az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa és az ukrajnai béketárgyalások előmozdításán segédkező közvetítő is az orosz milliárdosok között van, akiket gazdasági szankciókkal sújtottak Moszkva ukrajnai inváziója után. A gazdagok listájának január 14-i lezárása óta a szankcionált oligarchák együttes vagyona több mint 100 milliárd dollárral csökkent - közölte a Hurun.

Az ukrajnai háború gazdasági hatásaival kapcsolatos félelmek és a COVID-19 járvány okozta folyamatos nyomás ellenére a világ milliárdosainak száma 153-mal emelkedett az előző évhez képest, miközben az exkluzív klub teljes vagyona 4 százalékkal 15,2 billió dollárra nőtt - közölte a Hurun a Nikkei beszámolója szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.