Hirdetés

Meddig folytatódik még a PC-piac hanyatlása?

|

A leszállított személyi számítógépek mennyisége 3-4 százalékkal volt kevesebb a második negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

Az IDC adatai szerint a PC-gyártók 60,5 millió személyi számítógépet értékesítettek az idei év második negyedében, ami 3,3 százalékos csökkenésnek felel meg 2016 megegyező időszakához képest. Ez az eredmény valamivel jobb, mint a piackutató cég korábbi előrejelzése, amely 4 százalékos visszaesést prognosztizált az időszakra.

A rivális Gartner, amely szintén figyelemmel kíséri a PC-szállítások alakulását - de más módon definiálja, hogy mely eszköz számít személyi számítógépnek, és mely eszköz nem -, 4,3 százalékos visszaesést állapított meg a második negyedévre vonatkozóan. Az ő statisztikájuk szerint 61,1 milliónyi PC talált gazdára a három hónapos időszakban.

Az eladott személyi számítógépek több mint 90 százalékán a Windows operációs rendszer fut, a többi eszköz a MacOS köré épülő Mac, valamint elenyésző számban a Linux alapszoftverrel forgalomba kerülő PC. A Gartner felhívja a figyelmet arra a sajnálatos tényre, hogy egyéves összehasonlításban ez már a 11. egymást követő negyedév, amelyben csökkenés tapasztalható a PC-piacon, és az idei második negyedévben értékesítették a legkevesebb számítógépet 2007 óta egy három hónapos periódusban.

Mindkét piackutató cég az alkatrészhiánynak - főként a memórialapkák és az SSD-k hiányának - tudja be a gyártási költségek emelkedését, amelyet egyes gyártók lenyeltek, míg mások a vásárlókra hárították át azt.

Az üzleti szegmensben a szállítók nem tudták túl gyorsan növelni az árat, főleg a nagyvállalatok esetében, ahol az árat általában negyedéves vagy akár éves szerződés rögzíti, nyilatkozta Mikako Kitagawa, a Gartner elemzője.

Az IDC elemzője, Linn Huang szerint a fogyasztói PC-piac folyamatos eróziója rántja le az iparágat.  Az egyetlen dolog, ami megmenti az iparágat a teljes összeomlástól, a vállalati PC-k iránt folyamatosan megnyilvánuló igény. Huang úgy véli, hogy a Windows 10 operációs rendszerre való áttérés a céges világban jótékony hatással lesz az elkövetkező időszakban a PC-piaci forgalom alakulására. A Windows 10 fogja életben tartani az iparágat az elkövetkező két-három évben, de a szakember véleménye szerint a Windows 10-re való áttérés által okozott forgalomnövekedés nem lesz elég a fogyasztói oldalon mutatkozó visszaesés ellensúlyozására.

Ami a gyártói rangsort illeti, mindkét piackutató cég szerint az idei második negyedévben a Hewlett-Packard szállította le a legtöbb PC-t, őt követte a Lenovo, a Dell, az Apple és az Asus.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!