Hirdetés
. Hirdetés

Megint elindult a Windows 10 kényszerfrissítése

|

Megkezdte a Microsoft a Windows 10 operációs rendszer 1809-es változatát futtató számítógépek erőszakos frissítését a legújabb, 1909-es verzióra, az egy hónapja megjelent November 2019 Update-re.

Hirdetés

A Windows 10 1809 hivatalosan 2018. november 13-án debütált, Home és Pro változatának a támogatása pedig 2020. május 12-én ér véget. Vagyis a Microsoft több mint öt hónappal a támogatási időszak lejárta előtt kezdte el a 1809-es változatról a 1909-es verzióra való automatizált frissítést. Egy hónappal korábban, mint a legutóbbi kényszerfrissítés esetében. Az 1803-asról a 1903-asra való felülről irányított áttérítés 2019. július 17-én kezdődött, négy hónappal az 1803-as verzió 2019. november 12-i nyugdíjazása előtt. 

Hirdetés

Az újabb automatizált upgrade azt jelzi, hogy a Microsoft már második alkalommal vette saját kezébe a frissítést, mióta tavaly áprilisban bevezette új szervizmodelljét. Ekkor a vállalat azt mondta, hogy a Windows 10 Home rendszert futtató felhasználók, valamint a Windows 10 Prót használó, nem menedzselt PC-k tulajdonosai eldönthetik, mikor frissítenek az operációs rendszer egyik verziójáról a másikra a "Töltse le és telepítse most" gomb használatával. Korábban a Microsoft szigorú ellenőrzést gyakorolt e folyamat felett.

A szoftvergyártó azonban nem engedi, hogy a felhasználók elkerüljék a frissítést. A biztonságra hivatkozva azt mondta, hogy beavatkozik, amikor egy rendszerváltozat támogatása a végéhez közeledik, és kikényszeríti a frissítést. A Microsoft intervenciója most tehát megkezdődött az 1809-es rendszert futtató rendszereken.

Nem világos, hogy a Microsoft miért egy hónappal korábban indította el az 1809-esről a 1909-es változatra történő frissítést, mint az 1803-asról a 1903-as verióra való továbbfejlesztést.

A legnyilvánvalóbb ok az, hogy a Microsoft alábecsülte az időt, amire az 1803-ast használó tömegnek a következő évi verzióra való továbbfejlesztéséhez szüksége volt, emiatt a 1803-as támogatási idejének lejárta - tavaly november 12-e - után sok Home és Pro felhasználó ideiglenesen nem kapta meg a biztonsági és más frissítéseket. Az AdDuplex adatai szerint a Windows 10 teljes felhasználó bázisának körülbelül 14 százalékát tették ki október végén, vagyis támogatási időszak lejárta előtt két héttel a 1803-as verziót használók.

A 1809-es változat balul sikerült megjelenése miatt a mostani erőszakos frissítésnél előfordulhat, hogy olyan felhasználók kapják meg a 1909-es verziót, akik kevesebb mint egy éve futtatják a tavaly őszi funkciófrissítést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.