Hirdetés
. Hirdetés

Miért csak a Windows 10-et támogatják az új processzorok?

|

Senki sem tudja, mi történik majd, ha valaki egy régebbi operációs rendszert próbál meg futtatni a legfrissebb lapkákon.

Hirdetés

Becsapta az ajtót a Microsoft azon PC-gyártók és upgrade-elők előtt egyaránt, akik azt gondolták, hogy az új Intel Kaby Lake és AMD Zen processzorokra épülő számítógépeken Windows 7-et vagy 8.1-et fognak futtatni: a legújabb lapkák hivatalosan csak a Windows 10-et támogatják.

Januárban a szoftvergyártó megpróbálta lerövidíteni a Windows 7-et vagy 8-at futtató Skylake PC-k operációsrendszer-támogatásának időtartamát, azonban a tiltakozások hatására végül eltekintett ettől. Azonban a legújabb generációs processzorok - Intel Kaby Lake, Qualcomm 8996 és AMD Bristol Ridge - esetében sikerült elintéznie, hogy azok csak a Windows 10-et támogassák.

A Microsoft előrenyomulása technológiai szempontból érthető, ugyanakkor megfosztja a felhasználókat attól a lehetőségtől, hogy megválasszák, melyik operációs rendszert kívánják futtatni új számítógépükön. Ez a döntés szélesebb körű hatással lesz a PC-piac egészére is, mivel a Windows 7 és 8.1 szisztematikus kipusztításához vezet.

Úgy tűnik az Intelnek és az AMD-nek nem sok befolyása volt a Microsoft döntésére. Az Intel szóvivője úgy nyilatkozott, hogy együttműködnek a Microsofttal és ökoszisztéma partnereikkel a Microsoft megváltozott Windows-támogatási politikájának zökkenőmentes végrehajtásában. Hasonlóképpen nyilvánult meg az üggyel kapcsolatban Mark Papermaster, az AMD műszaki vezetője is, aki azt mondta, hogy az AMD processzorfejlesztési ütemterve teljes mértékben összhangban van a Microsoft szoftverstratégiájával.

Az AMD első, a Windows 10-hez kötött, hetedik generációs lapkája, a Bristol Ridge júniusban jelent meg. A Zen mikroprocesszor család első tagja, a Summit Ridge a jövő év elején jelenik meg a felső kategóriás asztali PC-kben. Hivatalosan egyik sem támogatja a régebbi Windows-változatokat.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy kísérletező kedvű felhasználó megpróbálja futtatni a Windows 7-et vagy Windows 8-at egy Kaby Lake vagy Zen alapú számítógépen? Egyelőre nem tudhatjuk, ez a tesztek során fog kiderülni.

A Microsoft egy újabb olyan döntésével állunk tehát szemben, amelynek célja a Windows 10 terjedésének elősegítése. Ezt a törekvést szolgálta az egy évig tartó ingyenes frissítési időszak, csakúgy mint a felhasználók által az ezen periódusban tapasztalt megannyi trükk az áttérés elérése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.