Hirdetés
. Hirdetés

Munkafolyamatok mérése a tisztánlátáshoz

|

A vállalatok felsővezetőitől, döntéshozóitól nem várható el, hogy lépésről lépésre ismerjék az irodai munkafolyamatokat. Sokszor egyazon szervezeten belüli osztályok dolgozói sincsenek tisztában más osztályok munkafolyamataival, annak ellenére, hogy egyes részeken kapcsolódnak egymáshoz.

Hirdetés

Gyakran az derül ki a MOTIMENT módszertannal végzett munkafolyamat-mérés során, hogy például egyes mozzanatok osztályonként is újra és újra szükségtelenül megismétlődnek. Akár 15 fős kkv-kről, akár 100-200 fős szervezetről vagy több ezer irodai dolgozót alkalmazó nagyvállalatról van szó, a megfelelő méréssel kimutatható a sok ezer lehetséges folyamatból az a legnagyobb veszteségű első öt, amelyekkel a döntéshozónak már érdemes foglalkoznia - fogalmaz Mészáros Zsolt ügyvezető. Az eddigi mérési tapasztalatok alapján minden projekt során más és más a TOP 5 célkitűzés, de az minden esetben igaz, hogy az időben és térben szétszórt - de valójában azonos részfolyamatokhoz tartozó másodpercek - akár tízmillió forint nagyságrendű megtakarítást rejthetnek.

Hirdetés

Az ember és a számítógép között fennálló munkafázisok mérése és elemzése után többnyire nem a dolgozót kell fejleszteni (ami sok esetben drágább és munkaigényesebb), hanem azokat az irodai folyamatokat átszervezni, amelyek nem kellően hatékonyak és produktívak. A folyamatok átrendezésével és az adott IT-kapacitások optimális kihasználásával kiiktathatók a mérés alapján megtakarítható mozzanatok egy-egy folyamaton belül. A végeredményként megvalósuló rendszer így egyszerűsíti és gyorsítja az irodai folyamatokat, ezáltal biztonságosabbá és hatékonyabbá válik a meglévő IT-alkalmazások és humánerőforrások kihasználása, megkönnyítve és leegyszerűsítve a menedzsment döntési feladatait.

Az ehhez elengedhetetlen első lépések egyike, hogy a mérés a módszertan segítségével a több ezer lehetséges folyamatból (pontosabban a lehetséges folyamatlefutásokból) kimutatja a vezetőnek "szabad szemmel" gyakran nem látható, legnagyobb veszteségű TOP 5 folyamatlefutást. Természetesen minden projekten más-más toplista születik, hiszen minden cég működése eltérő, de a módszertan alkalmazása során - létszámtól és a folyamok komplexitásától függően - a MOTIMENT szakemberei az alábbi veszteségtípusok valamelyikével időről időre találkoznak:

  1. Nyomtatások csökkentése (nem csak a papírköltség, hanem a kapcsolódó élőmunka miatt).
  2. Túlórák csökkentése vagy megszüntetése például munkakörök és/vagy szervezeti egységek közötti együttműködés és információ áramlás javításával.
  3. Adminisztráció csökkentése az alul- vagy túlszabályozottság kiegyenlítésével.
  4. Indokolatlanul párhuzamos munkafolyamatok megszüntetése.
  5. Egyedi Excel-megoldások egységesítése és/vagy automatizálása.

Míg egy 15-20 fős irodai csapatnál kb. 15-20 millió forint spórolható meg, addig egy 20-50 fős csapatnál már 30-40 millió forintos potenciál is elérhető éves szinten a MOTIMENT alkalmazásával. Minél magasabb a létszám, a vezető annál jobban értékeli a tisztánlátást. Nyilvánvalóvá válik, milyen ütemezéssel tud akár 100 millió forintos nagyságrendben erőforrást felszabadítani és más feladatra fordítani vagy megtakarítani, illetve erős operatívmenedzsment-támogatást kap a vállalat, hiszen bármilyen döntést hoztak is a vezetők, visszamérhetők a beavatkozás eredményei.

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.