Hirdetés

Nem elégedett az adatgyűjtést érintő Windows 10-módosításokkal az EU

|

A Windows 10 adatgyűjtésében megvalósított változtatások nem elégítik ki a privátszféra megóvását fontosnak tartó uniós hatóságokat.

Az európai szabályozó hatóságoknak nem elegendő az a magyarázat, hogy az alapszintű telemetria funkció kevesebb felhasználói adatot gyűjt, mint a "teljes" változat. Még mindig nem győzte meg őket a Microsoft arról, hogy az operációs rendszer adatgyűjtése nem sérti a felhasználók jogait: a hatóságok egy éve kifogásolták a módszert a szoftvergyártónál.

Bár a Microsoft új módszereket dolgozott ki arra, hogy a felhasználók nagyobb fokú ellenőrzést gyakorolhassanak a róluk gyűjtött adatokkal kapcsolatban, további információkra van szükség a telemetrikus adatszolgáltatásról az Európai Unió nemzeti adatvédelmi hatóságainak ernyő szervezete, az Article 29 munkacsoport állásfoglalása szerint.

A munkacsoport üdvözli azt Windows 10-ben bevezetett öt új funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára bizonyos adatok gyűjtésének leállítását vagy korlátozását, azonban a Microsoft nem szolgáltatott számukra elegendő információt ezek pontos működéséről.Nem világos, hogy az új és meglévő felhasználókat kielégítően tájékoztatják-e arról, milyen típusú adatokat gyűjtenek róluk és dolgoznak fel az egyes lehetőségek kiválasztásakor, írta levelében a munkacsoport Brendon Lynchnek, a Microsoft adatvédelmi ügyekért felelős vezetőjének és Satya Nadellának, a vállalat vezérigazgatójának.

A Microsoft szerint, amikor a telemetria mértékét egy felhasználó teljesről alapfokúra módosítja, a vállalat "kevesebb adatot" fog gyűjteni róla, ami a munkacsoport szerint messze nem elegendő információ arról, hogy valójában mi is történik a háttérben. A szabályozó hatóság arra kérte továbbá a Microsoftot, mondja meg, hogy milyen személyes adatokat dolgoznak fel és milyen célból. Ezen információk hiányában a felhasználó belegyezése az adatgyűjtésbe nem tekinthető érvényesnek, olvashatjuk a munkacsoport levelében.

A munkacsoport először 2016 januárjában írt levelet a Microsoft vezetőinek, arra kérve a vállalatot, változtasson azon, ahogy a Windows 10 operációs rendszer kezeli a személyes információkat. A Microsoft 2017 januárjában jelentette be egy blogbejegyzésben, hogy meg kívánja változtatni a Windows 10 adatvédelmi beállításait, és a módosítások a tavasszal esedékes Creators Update kiadásban jelennek majd meg. Jelenleg hat nemzet (köztük Magyarország) és Bajorország hatóságai folytatnak vizsgálatot a Windows 10 adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!