Hirdetés
. Hirdetés

Nem vesz majd tudomást a Flash-ről a Google

|

Mivel a böngészőgyártók már kimondták a halálos ítéletet az egykor népszerű multimédiás formátumra, az indexelés leállítása afféle kegyelemdöfésnek tekinthető.

Hirdetés

A Google bejelentette, hogy nemsokára leállítja a Flash formátumú tartalmak indexelését a keresőmotorjában, ami nem jelent mást, mint hogy ezek a fájlok valósággal láthatatlanná válnak majd az interneten.

A Google Kereső nem fogja támogatni a Flash-t, írta a vállalat Webmaster Central blogjában elhelyezett bejegyzésében Dong-Hwi Lee, a Google egyik menedzsere. - A Flash-anyagokat tartalmazó weboldalakon a Google Kereső figyelmen kívül hagyja a Flash-tartalmakat, és a Google Kereső nem fogja indexelni az swf kiterjesztésű (Flash animációs) fájlokat.

Hirdetés

Az intézkedés bevezetését követően az indexelés hiányában nem lesznek felkutathatók a Flash-tartalmak. Ha ugyanis valamit a Google nem indexel, arról túlzás nélkül elmondható, hogy nem létezik. A Net Applications internetes elemző cég adatai szerint a múlt hónapban az összes világhálós keresés 75 százalékát a Google-lel végeztették el a felhasználók.

Az Adobe két évvel ezelőtt vetítette előre a Flash halálát, amikor bejelentette, hogy 2020 végétől nem fogja frissíteni és terjeszteni a Flash Player médialejátszót. Ezzel egyidőben a böngészőfejlesztők ugyancsak felvázolták, hogy miképpen fogják kivonni a forgalomból a programot, vagyis vetnek véget a multimédia formátum pályafutásának.

Így például a Google alapértelmezésben kikapcsolta a Flash-t a Chrome 76-os verziószámú változatában, amely júliusban jelent meg. (A felhasználók manuálisan engedélyezhetik a Flash Player használatát.) A Chrome jövő decemberben esedékes 87-es változata azonban már semmiképpen nem fogja futtatni a Flash-tartalmakat.

A Mozilla-féle Firefox szintén fontos lépést tett a Flash "kinyírása" érdekében: a szeptemberben kiadott Firefox 69-as verziótól kezdődően a böngésző minden egyes esetben engedélyt kér a felhasználótól a Flash-tartalmak futtatásához.

A Flash-tartalmak indexelésének megszüntetése egyébként csak a weboldalak töredékét érinti: a technológiai felméréseket készítő W3Techs weboldal szerint a webhelyeknek csupán a 3 százaléka tartalmaz Flash-kódot. Az arány magasabb a népszerűbb oldalak esetében: az ezer legnagyobb webhely 8,4 százaléka használja még mindig a Flash-t.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.