Hirdetés
. Hirdetés

Origami segít megelőzni a hátfájást

|

A speciálisan összehajtogatott piezoelektromos lapokból álló érzékelő figyeli, ha túl sokáig ülünk mereven a számítógép előtt, és üzenetet küld a képernyőre, hogy ideje megmozdulni.

Hirdetés

A számítógépes munka egészségkárosító hatásai régóta ismertek: a monitort bámulva nem pislogunk eleget, és kiszáradhat, begyulladhat a szemünk, a görcsös, merev testtartás pedig gerincbántalmak kialakulásához vezethet. Európában sok millióan szenvednek olyan nyaki és hátfájdalomtól, ami megelőzhető lenne egy kis testmozgással. Ezen a problémán segíthet egy hasznos kis fejlesztés: egy szenzor, amelyik figyelmeztet, ha túl sokáig maradunk mozdulatlanok.

Hirdetés

A City University of Hong Kong kutatócsoportja által kifejlesztett, nyakon viselhető érzékelő működése a piezoelektromosságon alapul: ez az energia anyagok összenyomása vagy másfajta igénybe vétele során keletkezik. A tudósok két piezoelektromos anyagrétegből hajtogatták ki azt az origami szerű struktúrát, amely mozgás hatására deformálódik, és töltést küld egy mikrovezérlőhoz, ami 95 százalékos pontossággal képes regisztrálni a mozgást, az eredményt pedig elküldi a számítógépnek. Ha az eszköz viselője nem mozdítja meg a nyakát vagy a vállát félóránként legalább tízszer, figyelmeztető üzenet jelenik meg a képernyőn.

Az aprócska érzékelő könnyen elhelyezhető a testen, és kiválóan alkalmas az inaktivitás mérésére. A kutatók már szabadalmaztatták a technológiát, így jó esély van rá, hogy a mozgáshiányra figyelmeztető szenzor hamarosan kilép a laboratórium falai közül, és távmunkás életünk szerves részévé válik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.