Hirdetés
Hirdetés

Orosz hackerek nyomára bukkant a Microsoft

|

A biztonsági kutatók szerint az orosz GRU katonai hírszerzési hivatalhoz kötödő Strontium hackercsoport volt a felelős a Microsoft meg nem nevezett ügyfelei ellen indított IoT-alapú támadásnak, állapította meg a szoftvergyártó.

A Microsoft vállalati blogbejegyzésében azt olvashatjuk, hogy az áprilisban felfedezett támadás háromféle típusú IoT-eszközt vett célba: egy VoIP telefont, egy videodekódert és egy nyomtatót (a cég nem közölte az eszközök típusát és gyártójának a nevét), amelyeken keresztül meg nem nevezett vállalati hálózatokhoz próbáltak hozzáférni a hackerek. Két eszközt azért tudtak feltörni, mert senki sem változtatta meg a gyártó alapértelmezésbeli jelszavát, míg a harmadik nem kapta meg a legújabb biztonsági frissítést.

Hirdetés

A feltört eszközök hátsó ajtóként szolgáltak a védett hálózatokba való behatoláshoz, lehetővé téve a támadók számára, hogy szabadon szkenneljék ezeket a hálózatokat további sebezhetőségek után kutatva, hogy hozzáférjenek további rendszerekhez és bizalmas információkhoz jussanak hozzá. 

A Strontium csoport - amely Fancy Bear, Pawn Storm, Sofacy és APT28 néven is ismert - a feltételezések szerint rosszindulatú kibertevékenységeket folytat az orosz kormány megbízásából. Hozzájuk kötődik az amerikai Demokrata Párt 2016-os meghackelése, a nemzetközi doppingellenes szervezet elleni támadások, a Malaysia Airlines Ukrajna felett lelőtt 17-es járata ügyében nyomozó újságírók elleni támadások, az amerikai katonák feleségeinek küldött halálos fenyegetések és sok egyéb incidens.

A Robert Mueller különleges ügyész által 2018 júliusában kiadott vádirat szerint a Strontium támadásainak kidolgozói az orosz hadsereg tisztjei, akiket az FBI köröz a fent felsorolt bűncselekmények miatt.

A Microsoft figyelmezteti az ügyfeleit, ha ellenük irányuló támadást észlel valamely állam által szponzorált hackerek részéről: a vállalat mintegy 1400 ilyen, a Strontiummal kapcsolatos figyelmeztetést küldött az elmúlt 12 hónap során. Ezek legtöbbje - ötből négy - kormányzati, katonai, védelmi, gyógyszeripari, oktatási és mérnöki szervezeteknek ment, a maradékon NGO-k, think-tankok és más "politikailag érintett szervezetek" osztoztak.

Ezek a támadások azért valósulhattak meg a Microsoft szakértői szerint, mert a szervezetek egyáltalán nem ismerik, hogy pontosan milyen eszközök futnak a hálózataikban. Többek között azt ajánlják nekik, hogy katalogizálják a vállalati környezetben használt eszközöket, mindegy egyes készülék esetében vezessenek be egyedi biztonsági óvintézkedéseket, ahol ez megvalósítható, szervezzék külön hálózatba az IoT eszközöket, továbbá frissítsék rendszeresen az IoT berendezéseket.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.