Hirdetés
. Hirdetés

Razzia a szervizekben: átfogó szoftverellenőrzést tartott a NAV

|

Négy helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága járőrei, ahol összesen hét számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. Három szervizben egyáltalán nem találtak legális szoftvereket.

Hirdetés

Lakossági bejelentés alapján, négy különböző kiskunhalasi helyszínen tartottak átfogó szoftverellenőrzést a NAV pénzügyőrei. Az ellenőrzött autószervizekben általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták a szakemberek. Akadt olyan helyszín, ahol az összes számítógépet le kellett foglalni.

Az ellenőrzésen részt vettek a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága adóellenőrei is, akik próbavásárlást tartottak, illetve a vállalkozások bejelentési kötelezettségét vizsgálták.

A NAV felkérésére az ellenőrzéseken részt vettek a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületének (JAF) szoftver szaktanácsadói is, akik kifejezetten a gépjármű fenntartó iparban használt szoftverek legalitásának megállapításában működtek közre.



Az eredmények tükrében további közös akciókat is tervez a NAV és a JAF és a jogszabályok széles körű ismertetése érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság felkérésére közösen oktatják a műszaki vizsgabiztosokat szerzői jogi területen. Az elmúlt néhány évben több mint 2 000 vizsgabiztos vizsgázott sikeresen a témából.

A lefoglalt bizonyítékok alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárást indított a szervizek ellen szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – tájékoztatta a Computerworldöt Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.