Hirdetés
. Hirdetés

Rendkívül lelassult a Windows 10 terjedése

|

Az eddigi augusztusi statisztikák szerint egyharmadára-egynegyedére esett vissza növekedési ütem az utolsó két hónaphoz képest.

Hirdetés

Egyáltalán nem meglepő módon a Windows 10 operációs rendszer növekedési ütemében komoly visszaesés tapasztalható, mióta július 29-én lezárult az egy évig tartó ingyenes frissítési időszak. A webes statisztikákat készítő StatCounter adatai szerint a Windows 10 hétről hétre mért növekedése augusztus első két hetében 0,13 és 0,15 százalékpont volt. Ez a növekedés a legkisebb mértékű volt az elmúlt évben lévő bármely kéthetes időszakban, két 14 napos periódust kivéve áprilisban és júliusban, amikor az operációs rendszer használati részesedése csökkent egyik hétről a másikra.

Ha augusztusban marad ez a rendkívül visszafogott növekedési ütem, akkor a Windows 10 egész hónapban mért növekedése a júliusinak megközelítőleg az egyharmada, a júniusinak pedig az egynegyede lesz. Ennek kapcsán annyit érdemes kihangsúlyozni, hogy - mint fentebb már említettük -, a StatCounter használati arányt mér, ami a Windows 10-es számítógépekkel végzett online aktivitást jelzi, nem az operációs rendszert ténylegesen használók számára utal.

Természetesen a visszaesés várható volt, hiszen az ingyenes frissítési időszak lezárultát követően a Windows 10 Home verzióért 40999 forintot, a Windows 10 Pro verzióért pedig 83999 forintot kérnek a Microsoft webáruházában. A jövőbeli növekedés nagy része így várhatóan az új számítógépet vásárló otthoni és vállalati felhasználóktól, valamint a Windows 10-re áttérő cégektől fog származni.

Eddig világszerte kevés nagyvállalat tért át az új operációs rendszerre. Piackutatók szerint a nagyobb mértékű a migráció nem fog megkezdődni a negyedik negyedév előtt, és a folyamat várhatóan csak 2017-2018-ban csúcsosodik ki. Mindeközben a PC szállítások továbbra is történelmi zuhanásban vannak, a felhasználók nem frissítik elöregedett hardverüket, a vállalatok pedig átütemezték vásárlásaikat a jövő évre.

Közel két hónapja a Microsoft arról számolt be, hogy 350 millió eszközön fut a Windows 10, később pedig Satya Nadella, a cég vezérigazgatója megígérte, hogy rendszeres adatokat szolgáltatnak majd a Windows 10-et futtató eszközök számának alakulásáról, így nyomon követhetjük majd az operációs rendszer terjedését.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.