Hirdetés
. Hirdetés

Szagolni tanítja az agyat utánzó lapkáját az Intel

|

Sikeresen képezte ki az Intel mesterséges orrá Loihi nevű neuromorfikus lapkáját, amely immár 10 különböző veszélyes vegyi anyagot tud kiszimatolni.

Hirdetés

A Nature Machine Intelligence szaklapban megjelenő cikkben az Intel leírja, hogy miképpen működtek együtt a Cornell University kutatóival Loihi betanításában, hogy az képes legyen azonosítani és megkülönböztetni a veszélyes vegyi anyagokat. 

Hirdetés

A jövőben az elektronikus orrok káros anyagok, sőt, betegségek azonosítására lesznek használhatók, mert például a Parkinson kórra egy speciális szag jellemző.

Az Intel 72 kémiai érzékelő kimeneti adatait prezentálta Loihinak, megtanítva a lapkát arra, hogy egy adott válasz megfelel egy adott vegyi anyag jelenlétének.

Az agy működését utánzó Loihi-t gépi tanulással képezték ki arra, hogy az érzékelő kimeneti adata egy adott szagnak felel meg. Többek között acetont, ammóniát és metánt szagoltattak vele. Az Intel elmondta, hogy potenciálisan zavaró illatokat is használt tesztként annak megállapítására, hogy a Loihi mennyire jól képes azonosítani a szagokat.

Hasonlóképpen működnek a robbanóanyagokat jelző kézi eszközök is, amelyek a repülőtéri csomagok vizsgálatakor képesek érzékelni a robbanóanyag által kibocsátott rendkívül apró részecskéket, illetve gőzöket.

Míg ezek a szenzorok magukat a vegyi anyagokat detektálják, addig az Intel fejlesztése, Loihi megpróbálja modellezni az emberi agy által akkor generált jeleket, amikor a szaglósejtek működésbe lépnek.

Az Intel még 2017-ben fejlesztette ki a Loihi-t, ezt a neuromorfikus lapkát, amely az emberi agy működését emulálja. Az eredeti változat 130 ezer szilícium neuront tartalmaz, amelyet 130 millió szinapszis köt össze. A vállalat 2019-ben azt a célt tűzte ki, hogy egymilliárdra növeli a szinapszisok számát - hogy az eszköz olyan intelligens legyen, mint egy egér - és hogy 64 Loihi lapkából álló klasztert hoz létre.

A következő lépés a technológia kiterjesztése a problémák szélesebb körének megoldására - az érzékszervi jelek elemzésétől (a megfigyelt tárgyak közötti kapcsolatok megértésétől) az absztrakt problémákig, például a tervezésig és a döntéshozatalig, mondta Nabil Imam, az Intel neuromorf fejlesztési részlegének vezető kutatója.

- Ha megértjük, hogy az agy idegáramkörei hogyan oldják meg ezeket a komplex számítási problémákat, ennek köszönhetően hatékony és robusztus gépi intelligenciát fejleszthetünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.