Hirdetés
. Hirdetés

Szivárogtató mobilok

|

Egyre nagyobb aggodalommal tölti el a vállalatokat mobilbiztonság kérdése, és ennek jó oka van: manapság rengeteg alkalmazott fér hozzá rutinszerűen a céges adatokhoz okostelefonja segítségével, ami jelentősen megnöveli annak a veszélyét, hogy az információk illetéktelen kezekbe kerülnek.

Hirdetés

A bizalmas adatok kiszivárgása az egyik legnagyobb veszélyt jelenti majd 2019-ben is a vállalatok biztonságára. Míg a rosszindulatú programokkkal való megfertőződésnek viszonylag kicsi a valószínűsége, addig az adatlopási incidensek tekintetében 28 százalék az esélye annak, hogy egy vállalat áldozatául esik egy bizalmas információk megszerzésére irányuló támadásnak az elkövetkező egy-két évben a Ponemon legújabb kutatása szerint.

Hirdetés

Különösen bosszantóvá az teszi a problémát, hogy gyakran nem egy kifejezetten rosszindulatú támadásrót van szó, hanem egyszerűen arról, hogy egyes alkalmazottak könnyelműen rossz döntéseket hoznak azzal kapcsolatban, hogy mely alkalmazások láthatják és továbbíthatják a mobil eszközükön tárolt információkat.

Dionisio Zumerle, a Gartner mobilbiztonsággal foglalkozó kutatási igazgatója szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miképpen hozzunk létre egy olyan appellenőrzési folyamatot, amely nem terheli túl a rendszeradminisztrátort, és nem frusztrálja a felhasználókat. A szakember azt ajánlja, hogy használjunk mobil fenyegetéselhárító megoldásokat: a Symantec Endpoint Protection Mobile-t, a CheckPoint SandBlast Mobile-t vagy a Zimperium zIPS Protectiont. Ezek a segédprogramok kiszűrik az alkalmazások szivárogtató viselkedését, és automatikusan blokkolják a problémás folyamatokat.

Sajnos ezek a megoldások nem mindig tudják megakadályozni a felhasználók hibájából bekövetkező adatkiszivágásokat, például amikor egy alkalmazott céges dokumentumokat helyez el egy nyilvános felhőbeli tárolószolgáltatáson, rossz helyre másol be bizalmas információkat, vagy illetékteleneknek továbbít egy vállalati e-mailt.

Különösen érzékenyen érinti az adatszivárgás problémája az egészségügyi szektort: a Beazley biztosító statisztikája szerint "véletlen felfedés" volt az egészségügyi szervezetek által bejelentett adatszivárgások fő oka 2018 harmadik negyedévében. Ez a kategória a szándékos belső kiszivárogtatással együtt az összes bejelentett adatlopási incidens közel felét tették ki az időszakban.

Az ilyen típusú adatszivárgások elleni védelem leghatásosabb eszközei az adatvesztést megakadályozó (DLP) megoldások, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy megakadályozzák a bizalmas információk illetéktelen kezekbe kerülését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.