Hirdetés
. Hirdetés

Szuperprocesszorokkal nyomul az AMD

|

A 7 nanométeres Radeon VII grafikus lapkák február 7-én, az EPYC szerver CPU-k az év közepén érkeznek.

Hirdetés

Bemutatta következő generációs, a korábbiaknál kisebb és az energiát hatékonyabban felhasználó CPU-ját és grafikus processzorát az AMD, amellyel a nagy rivális Intelt és Nvidia babérjaira tör. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su a Las Vegas-i CES fogyasztói elektronikai kiállításon tartott előadásában ismertette az AMD asztali gépekhez készült, harmadik generációs Ryzen processzorainak a jellemzőit. A Ryzen lapkák valamikor az év közepe táján jelenhetnek meg a számítógépekben, és az Intel-processzorok komoly versenytársainak ígérkeznek.

Hirdetés

Az Nvidia játékokhoz készült lapkáival versengő Radeon VII grafikus processzorok szállítását február 7-én kezdi meg az AMD, míg a következő generációs EPYC szerverlapkák 2019 közepén lesznek esedékesek Su elmondása szerint.

Mindhárom processzor az AMD új, 7 nanométeres gyártási technológiájával készül, amely minden eddiginél több tranzisztort sűrít össze egy kis lapkára, és alacsonyabb energiafelhasználással nyújt nagyobb teljesítményt.

Tavaly az AMD bejelentette, hogy befejezi az ilyen nagy fejlettségű gyártástechnológiák saját fejlesztését, hanem inkább külső szállítókkal, például a Taiwan Semiconductor Manufacturing céggel működik együtt, amely elemzők szerint az Apple-nek is készít 7 nanométeres lapkákat.

Az EPYC szerverlapkák és a Ryzen processzorok a Zen 2 architektúrára épülnek, amely a 2017-ben debütáló Zen továbbfejlesztése, és amelynek révén teljesítmény tekintetében az AMD utoléri, sőt egyes szakértők szerint le is hagyja az Intelt. A 10 nanométeres lapkáival késlekedő utóbbi számára ez piacvesztést fog jelenteni. Az Intel saját várakozásai szerint az idén egy későbbi időpontban kezdi meg a 10 nanométeres PC-s lapkák szállítását, míg a szerverekbe való processzorok érkezése a jövő év elejére várható.

Su szerint a Ryzen III processzor 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az Intel Core i9-es lapkája. A vezérigazgató Vegasban azt is bejelentette, hogy a Google az AMD Radeon lapkáit fogja használni a nemrégiben bejelentett Project Stream videojáték streaming szolgáltatásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.