Hirdetés

Tovább menetel a Windows 10

|

Várhatóan októberben előzi majd meg a Windows 10 a régóta uralkodó Windows 7-et.

A múlt hónapban a Windows 10 operációs rendszer január óta a legnagyobb növekedést könyvelhette el a Net Applications adatai szerint. Ami a konkrét számokat illeti, a Windows 10 1,2 százalékponttal növelte piaci részesedését és az összes személyi számítógép vonatkozásában 37,8 százaléknál, a Windowst futtató PC-k világában pedig 43 százalékon áll. (A Windows augusztusban a világ összes személyi számítógépének a 87,8 százalékán futott, a maradék részesedésen a macOS, a Linus és a ChromeOS osztozott).

Hirdetés

Augusztus a harmadik olyan egymást követő hónap volt, amikor a Windows 10 legalább egy százalékponttal növelte részesedését. A májustól augusztusig tartó időszakban az operációs rendszer 4 százalékponttal növelte használati arányát, a legutóbb a 2017 novemberétől 2018 februárjáig tartó időszakban javult ennél többel, 5,4 százalékkal a részesedése. A folyamatos növekedés azt jelzi, hogy beindult a vállalatok migrációja az új rendszerre.

A munkahelyeken még mindig domináló Windows 7 támogatása egy és egynegyed év múlva, 2020 januárjában megszűnik. Ez azt jelenti, hogy nem ad ki hozzá a Microsoft javítófoltokat a sérülékenységek megszüntetéséhez, így a rendszert futtató számítógépek sebezhetővé válnak a hackertámadásokkal szemben. Emiatt a biztonságra valamit is adni kívánó vállalatoknak sürgősen le kellene cserélniük a Windows 7-et a Windows 10-re, de jelenleg messze nem úgy néz ki, hogy a támogatási idő lejártakor minden céges PC esetében megtörténik ez.

A Windows 7 augusztusban egy százalékpontot vesztett a részesedéséből, és az összes személyi számítógép tekintetében 40,3 százalékon, a Windowsok háziversenyében pedig 45,9 százalékon áll. Ez a csökkenés a harmadik legnagyobb volt az elmúlt 12 hónapban, melynek során a közkedvelt operációs rendszer több mint 8 százalékot vesztett részesedéséből.

De még mindig a Windows 7 a világ legnépszerűbb operációs rendszere. Elemzők az jósolják, hogy a támogatás megszűnésekor, 2020 januárjában, a Windows 10 61 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a windowsos gépek körében, míg a Windows 7 még mindig a PC-k 34 százalékán fog futni. Ami pedig a trónfosztást illeti, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a Windows 10 idén októberben fogja megelőzni a sokáig uralkodó Windows 7-et.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.