Hirdetés
. Hirdetés

Trónfosztás: már a Windows 10 a király

|

Decemberben megelőzte a sokáig piacvezető Windows 7-et.

Hirdetés

Közel három és fél kellett ahhoz, hogy a Windows 10 megelőzze sokáig regnáló elődjét, a Windows 7-et a Windows-változatok háziversenyében. A webes statisztikákat vezető Net Applications adatai szerint a Windows 10 1,1 százalékponttal növelte használati arányát decemberben, és ezzel az összes személyi számítógép tekintetében 39,2 százalékra, a Windowst futtató összes személyi számítógép között pedig 45,5 százalékra növelte a részesedését (a második szám azért nagyobb, mert a Windows nem az összes számítógépen, hanem azoknak csak a 86 százalékán fut).

Hirdetés

Mindeközben a Windows 2 százalékpontos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni 2018 utolsó hónapjában, így az évet az összes személyi számítógép kategóriában 36,9 százalékos, az összes windowsos PC között pedig 42,8 százalékos részesedéssel zárta, vagyis megtörtént a helycsere a piacvezető pozícióban mindkét statisztika szerint.

Jó sokáig ült a trónon a mindmáig igen népszerű Windows 7, amely 2012 augusztusában vette át a piacvezető pozíciót a Windows XP-től, annak nyugdíjba küldése előtt 20 hónappal. Most pedig csupán kevesebb mint 13 hónap van hátra a Windows 7 támogatásának tervezett megszüntetéséig, 2020. január 14-ig.

A jelenlegi tendenciák szerint az amerikai Computerworld becslése alapján a Windows 7 nyugdíjba menetelekor még mindig több mint 36 százalékos részesedéssel fog rendelkezni az összes windowsos PC között. A Windows XP a visszavonultatásakor ennél alacsonyabb, 29 százalékos használati aránnyal büszkélkedhetett. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági frissítések elmaradását követően még rengeteg személyi számítógépen fog futni a Windows 7, ami hatalmas biztonsági kockázatot jelent.

A Microsoft egy átmeneti mentőövet kínál a Windows 7 Professional és Windows 7 Enterprise változatokat használó vállalatok számára: a 2018 szeptemberében bejelentett Windows 7 Extended Security Updates (ESU) konstrukció keretében évente emelkedő díj ellenében még legfeljebb három évig megkapják a szükséges biztonsági frissítéseket.

Annak ellenére, hogy a debütálását követő 12 hónapban ingyen lehetett frissíteni a Windows 10-re, a rendszer nem tudta elérni azt a terjedési ütemet, amit hat évvel korábban a Windows 7. Míg a Windows 7 történetének első három teljes naptári évében (2010-ben, 2011-ben és 2012-ben) 16, 15, illetve 8 százalékponttal növelte részesedését (ez összesen 39 százalék), addig a Windows 10 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban 14, 9, illetve 6 százalékpontos részesedésnövekedést (összesen 29 százalék) ért el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.