Hirdetés
. Hirdetés

Válság versus módszertanok

|

Válságban hallgatnak a módszertanosok, akárcsak a belső rend teremtői és őrei. Örülnek, ha nem kötnek útilaput a talpukra. Az informatikai szervezetek nehéz időkben túrják magukat előre: a CIO-k többsége továbbra is a túlélésre játszik hazánkban.

Hirdetés

Az idei CIO.hu konferenciánkon (Balatonlelle, 2013. szeptember 19-20.) hangzott el dr. Fehér Péter (Budapesti Corvinus Egyetem, Informatikai Intézet) előadása napjaink CIO-iról. Pontosabban hallgatósága elé Péter egy kutatás gyorsjelentését tárta, amelynek keretében - immáron 2009 óta évente - kérdezik, mérik, hogy hazánk informatikus menedzserei miként reagálnak a folyton változó kihívásokra, és hogy miként változnak azok a körülmények és feltételek, amelyek között talpon kell maradniuk.

Hirdetés

Volt ennek az előadásnak két diája, ami többet mond el a mai helyzetről, mint sok tanulmány vagy elemzés.

A kutatásba bevont szervezeteknél arról is érdeklődtek Péterék, hogy terveznek-e informatikai szolgáltatásmenedzsment-fejlesztéseket. A dia, amelyen a válaszokból készített statisztika látható, minden kétséget kizáróan azt mutatja, hogy az informatikai szolgáltatásmenedzsment (ITSM)-projektek (például ITIL, MOF) népszerűsége csökken. A grafikon oszlopai 2009-től 2013-ig évente jelzik azon szervezetek arányát, amelyek informatikai vezetői forgattak efféle terveket a fejükben az adott esztendőben. Ez az arány - mondhatnánk, hogy a válság ellenére - 2011-ig még emelkedett is, elérte 2011-ben az 51 százalékot, de az oszlopok azóta töpörödnek. Idén a megkérdezetteknek mindössze 26 százaléka fontolgatja ITSM-projekt indítását.

Ugyancsak visszaesést jelez a másik emlegetett dia, amelyen az látható, hogy csökken azon szervezetek aránya, amelyek az adott évben az informatika területén terveztek folyamatfejlesztést (BPM, BPR, Lean IT). Érdekes, hogy itt 2009-től (59%) évről évre kisebbedik az arány, nincs közben csúcs, még csúcsocska sem, viszont az is igaz, hogy 2013-ban az előző évhez (34%) képest egy kis emelkedés (38%) pöcköli föl picit a lefelé mutató trendvonal nyílhegyét.

Az elhúzódó, egyelőre vég nélkülinek tűnő válságban megedződött vezető informatikusok kívülről fújják azokat a válaszokat, amelyeket adni illik az évente legalább egyszer felhangzó „hogyan tudsz még az eddigieknél is többet megtakarítani az IT-költségvetésből?” kérdésre. A szállítói szerződések újratárgyalásától a beszerzések elhalasztásán, valamint a külső tanácsadók mellőzésén át az IT-szervezetben tevékenykedő munkatársak fizetésének csökkentéséig színes - és változatosan fájdalmas - az intézkedések kínálata.

 

Amikor a CIO-t kínpadra vonják vezetőtársai, és a költségcsökkentés szent nevében és reményében válogatott kínzásoknak vetik alá, a szakmája csúcsát jelentő és szépségét adó dolgokról minden bizonnyal megfeledkezik, amit meg kell értenünk.

Lehet azonban itt valami más is, amiről nem szoktunk beszélni, pedig kellene: a módszertanok - vagy általánosságban: az elméletek - valóságos hasznáról és gyakorlati alkalmazhatóságáról.

A folyamatok, szolgáltatások jobbítására hivatott, tudományos igényességgel kimunkált metodológiákkal nincsen semmi baj - már ami a céljaikat és alapelveiket illeti. Kristálytiszták, mondhatni szépek a maguk szövegbe és ábrákba öntött valójában, ám a hétköznapokban nem egytől egyig és nem mindig válnak maradéktalanul hasznára azoknak, akik alkalmazzák őket.

Újfajta gondolkodásnak nyílik tér a válságban.

Az adott szervezet mérete, a megregulázandó folyamatok, szolgáltatások összetettsége, a rendelkezésre álló belső szakértelem milyensége és kapacitása, a rendelkezésre álló költségkeret, az éppen aktuális üzleti kihívásokból levezethető informatikai tennivalók fontossági sorrendbe rakott listája - kapásból felsorolható tényezők, körülmények ezek, amelyeket alaposan elemezni szükséges, mielőtt például a belső informatikai folyamatok vagy az informatikai szolgáltatások menedzsmentjének fejlesztésére adnánk gondoktól elnehezült fejünket.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.