Hirdetés
. Hirdetés

Véget ért a Huawei vesszőfutása

|

Trump amerikai elnök engedélyezte, hogy az amerikai vállalatok ismét termékeket adjanak el a kínai óriásnak.

Hirdetés

Valamivel több mint egy hónappal azt követően, hogy az Egyesült Államok Kereskedemi Minisztériuma exporttilalmi listára helyezte a Huawei-t és leányvállalatait, Trump amerikai elnök az oszakai G20-as csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jelentősen enyhít a kínai céget sújtó szankciókon. "Az amerikai vállalatok szállíthatnak berendezéseket a Huawei-nek. Olyan berendezésekről beszélünk, amelyek esetében nem áll fenn jelentősebb nemzetbiztonsági probléma." - mondta Trump.

Hirdetés

Bár egyelőre nem világos, hogy a tilalom feloldása vonatkozik-e a Huawei által fejlesztett 5G technológiára, az azonban biztos, hogy a Google-re és az Android mobil operációs rendszerre igen. A májusban hozott intézkedések megtiltották a Google-nek, hogy Android licenceket adjon el a kínai óriásnak, ami azt jelentette, hogy a Huawei csak az operációs rendszer nyílt forráskódú alapváltozatát használhatta volna, és nem férhetett volna hozzá a mobiltulajdonosok számára oly fontos Play alkalmazásáruházhoz és a rendkívül népszerű Google appokhoz. 

A Huawei a tiltás követően bejelentette, hogy saját operációs rendszert fejleszt mobil üzletága túlélésének biztosítása érdekében. Egyelőre nem tudjuk, hogy az exporttilalom feloldása ellenére folytatódik-e a HongMeng kódnéven futó szoftver fejlesztése és bevezetése, amely védelmet nyújtana a kínai gyártónak egy esetleges későbbi hasonló kereskedelmi szankció esetén.

Bár sajtótájékoztatóján Trump konkrétan nem említette meg a Google-t, a Qualcommot és az Intelt, úgy fogalmazott, hogy "amit mi csinálunk a Szilícium-völgyben az hihetetlen, senki sem tud ezzel versenyezni, és engedélyeztem nekik, hogy termékeket adjanak el a Huawei-nek". Bár az exporttilalom technikailag egy 90 napos halasztás után lépett volna életbe, komoly hatással volt a jövőbeli termékek fejlesztésére.

Egy fontos dologban nem történt változás, a  Huawei továbbra sem árusíthatja mobiljait az Egyesült Államokban. Igaz, Trump nem zárta ki ennek lehetőségét, minden a vámok ügyében zajló, felújított kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások eredményétől függ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.