Hirdetés
. Hirdetés

Visszatért a Kék Halál a Windows 10 legújabb frissítése után

|

A december 8-i csomag már települni se mindig hajlandó. Utána pedig akár elronthat szoftvereket, megbolondíthatja a mappákat, és váratlan terheléscsúcsokat idézhet elő a CPU-használatban.

Hirdetés

Ahol fát vágnak, ott hulla forgács, mondja a szólás, ami olyasmit jelent, hogy ahol komoly munka folyik, ott bizony van némi járulékos probléma is. A Windows-frissítésekről szóló, viszonylag gyakori hírek igazolhatják ezt a tételt, és máris itt a legújabb közülük. A Windows 10 legújabb, decemberi kumulatív frissítése ugyanis a visszajelzések szerint komoly problémákat okozott a felhasználók egy részénél.

Hirdetés

Különböző fórumokon bukkantak fel a panaszok: sokaknál már azelőtt jelentkeztek gondok, hogy elkezdték volna használni az uipdate utáni verziót, mivel már maga a telepítés se fut le rendesen. Náluk a folyamat egy hibaüzenettel zárul, ami a hiba kódján kívül semmilyen érdemi információt nem ad arról, mi volt a baja a csomagnak a gépünkkel. Innentől a Windows 10 jó esetben magától visszatér az eggyel korábbi verzióhoz.

De nem a intallálási folyamat megszakadása a legnagyobb gond a legújabb kumulatív frissítéssel. Azoknak a felhasználóknak ugyanis, akiknek sikerült is feltenniük a KB4592438-at a PC-jükre, komoly működési zavarok jelentkeznek. Van, akinél néha minden ok nélkül egekbe szökik a CPU-használat, pedig semmilyen komolyabb tevékenységet nem végeznek a rendszeren, maximum megnyitják a böngészőt, vagy elindítanak egy YouTube videót.

A frissítés után inkompatibilissé válnak régebbi szoftverek és játékok, egyes mappákat pedig csak olvasni lehet, ráadásul még a klasszikus Windows-hibajelenségről, a Kék Halálról is érkeznek hírek. Ez leginkább a korábbi Windows verziók egyik mumusa volt, a Windows 10-ben jó esetben már szinte alig jelentkezett: ilyenkor a rendszer "megfagy", és csak egy kék képernyő fogadja a meglepett felhasználót, jó esetben néhány sornyi homályos utalással és hibakóddal, innen pedig csak a rendszer újraindításával lehet továbblépni.

Akinél viszont nem jelentkeznek a hibák, annál a KB4592438 számos apróbb-nagyobb javítást és finomítást tartalmaz, például megerősíti a Microsoft Office termékek védelmét, és általában is javítja a rendszer biztonságát, de a jelek szerint mindez bizonyos konfigurációkon kellemetlen mellékhatásokkal jár. Ilyenkor nem nagyon van már megoldás, mint a csomag törlése. Szerencsére a hírek szerint ez a gyógymód működik: aki a bosszantó hibák miatt eltávolította a frissítést, arról számol be, hogy visszaállt a rendszer normál működése.

Szakmai fórumokon egyelőre arról beszélnek, hogy valószínűleg egyes hardverek vagy hardvertípusok okozhatják a megfurcsult működést, de arra még senki nem közölt egyértelmű receptet, pontosan minek kell ketyegnie a gépekben ahhoz, hogy a fenti hibák valamelyike előbukkanjon. Mindenesetre a lényeg ugyanaz, mint eddig: csak óvatosan a frissjtéssel, és ha gond van, inkább térjünk vissza a legutolsó jól működő állapothoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.