Hirdetés
. Hirdetés

Vizsgálják a Kínába adatokat küldő Nokia-mobilokat

|

Finnország adatvédelmi biztosa úgy nyilatkozott, ki fogja vizsgálni, vajon a Nokia márkájú telefonok megsértették-e az adatvédelmi törvényeket, miután egy jelentés azt állította, hogy a mobilok információkat küldtek Kínába.

Hirdetés

A Nokia márkájú telefonokat licencszerződés alapján a HMD Global cég fejleszti, amely szerint külső féllel nem osztottak meg személyes adatokat, ugyanakkor a vállalat elismerte, hogy létezett egy adatszivárgást eredményező szoftverhiba egyes mobiloknál, amelyet már kijavítottak.

Reijo Aarnio adatvédelmi biztos utánanéz annak, hogy történt-e olyan adatszivárgás, amely személyes adatokat érintett, és amely megsértette az ide vonatkozó törvényeket. A norvég NRK közszolgálati médiavállalat a múlt héten arról számolt be, hogy a HMD Global által készített Nokia 7 Plus modell adatokat küldött egy kínai szerverre, amelyet a gyártó cég elismert. A HMD-től jogdíjat kapó, de a cégbe közvetlenül nem invesztáló Nokia nem kommentálta az esetet.

Hirdetés

A kínai telekommunikációs óriás Huawei ellen felhozott amerikai kémkedési vádak miatt a nyugati kormányok biztonsági kockázatnak tartják a hálózati szektorban a Nokiával versengő távol-keleti céget, amely tagadja, hogy tevékenysége veszélyt jelentene a nyugati országokra.

A NRK figyelmét az adatszivárgásra egy Nokia 7 Plus tulajdonos hívta fel, aki azt tapasztalta, hogy telefonja gyakran lép kapcsolatba egy adott szerverrel, amelynek adatokat küld titkosított formában. A médiacég szerint a HMD Global nem adott információt arról, hogy ki a szerver tulajdnosa.

Ugyanakkor a HMD Global által kiadott közleményben az áll, hogy személyes azonosításra alkalmas információkat külső féllel nem osztottak meg, bár történt adatszivárgás egy modell esetében egy szoftverhiba következtében, de ezeket az adatokat nem dolgozták fel, és az adatok alapján egyetlen embert sem lehetett volna azonosítani. A hibát még februárban kijavították és közel az összes érintett eszközre telepítve lett a javítás.

A korábban a világ legnagyobb mobilgyártója címmel rendelkező Nokia nem tudott alkalmazkodni az okostelefonokra való áttéréshez, ezért eladta mobil üzletágát és a hálózati berendezések fejlesztésére fókuszál. A mobil üzletágat eredetileg a Microsoftnak adták el 2014-ben. A volt Nokia vezetők által alapított HMD 2016-ban vette át az üzletágat a Microsofttól, majd megállapodást kötött a Nokiával a márkanév használatáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.