Hirdetés
. Hirdetés

Windows 10 Kínai Kormánykiadás a “magánélet” védelmében

|

Nem tűrte a Microsoft felhasználók utáni szimatolgatását a hatalmas népességű távol-keleti ország, és saját verziót készíttetett magának.

Hirdetés

Mivel a Windows manapság nem sok pénzt hoz a Microsoftnak, a szoftvergyártó óriás úgy döntött, hogy a Google és a Facebook példáját követve adatgyűjtéssel teszi nyereségessé az operációs rendszert. A kínaiak azonban ragaszkodtak állampolgáraik magánéletének védelméhez, és egy visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a Microsoftnak: vagy kiveszi a szimatoló funkciókat az operációs rendszerből, vagy elfelejtheti a Windows 10 Kínában való forgalmazását. Ez a lépes meglehetősen furcsának tűnhet egy olyan ország részéről, amely arról hírhedt, hogy figyeli a számítógép-használókat, és a Nagy Kínai Tűzfallal cenzúrázza az internetet. Azonban az, hogy a kínai kormány nyomon követi állampolgárai online tevékenységét, nem jelenti azt, hogy ugyanezt megengedi a Microsoftnak is. Két dudás nem fér meg egy csárdában.

Úgy tűnik a Microsoft nem engedhette meg magának, hogy kivonuljon a hatalmas kínai piacról, ezért aztán belement abba, hogy China Electronics Technology Group Corp (CETC) kínai technológiai és védelmi céggel együttműködve elkészítse a Windows 10 a kínai kormány által jóváhagyott verzióját. A fejlesztés egy évvel ezelőtt kezdődött, a termék május végén készült el. Ebből a Windows 10 változatból kimetszették a használati módokról adatokat gyűjtő modult, így biztonsági szakértők szerint ironikus módon ez a kínai kormánynak készült kiadás az első olyan Windows verzió az XP óta, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a felhasználók magánéletét, és nem egy adatgyűjtő gépként működik.

Terry Myerson, a Microsoft Windows és eszközök részlegének ügyvezető alelnöke blogbejegyzésében az írta, hogy a Windows 10 Kínai Kormánykiadás a Windows 10 Enterprise Edition változaton alapszik, amely eredetileg is tartalmaz sok olyan biztonsági, azonosítási, telepítési és menedzselési funkciót, amelyekre a kormányoknak és vállalatoknak szükségük van. A Kínai Kormánykiadásból eltávolíthatók az olyan funkciók (például a OneDrive), amelyekre a kínai kormányalkalmazottaknak nincs szükségek,  felügyelhetők a telemetrikus funkciók és a frissítések, továbbá lehetővé válik a kormány számára, hogy a saját titkosítási algoritmusát használja a számítógépes rendszerein.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.