Tűz- és robbanásbiztos ipari akkumulátormodulokon dolgozik az Indupro

|

Az innovatív ötlet az autóbeszállítói tapasztalatokból ered.

Közel négyszáz millió forintból, részben uniós támogatással fejleszt tűz- és robbanásbiztos lítium-ion (Li-ion) akkumulátorpakkot a pátyi székhelyű, precíziós fémmegmunkálással foglalkozó Indupro Kft. A 376,44 millió forintos fejlesztési projekt, amely 195,49 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást kapott, tavaly márciusban indult és 2025 március végén zárulhat.

A 2004-ben alapított Indupro Kft. Magyarország első lézeres technológiákra specializálódott bérmunka központja. A társaság az autó- és elektronikaipar, valamint az orvosi műszergyártás piacán működő hazai és külföldi multinacionális vállalatok speciális lézeres bérmunkaigényeit szolgálja ki pátyi és tamási üzemeiből.

A pátyi központban 11-en dolgoznak a tűz- és robbanásbiztos akkumulátorpakk kifejlesztésén, amelyek ötlete az autóbeszállítói tapasztalatokból eredt. A moduláris felépítésű, sorba kapcsolható akkumulátoregységek modulonként több kilowattóra teljesítménnyel rendelkeznek. Céljuk, hogy 2025-re sorozatgyártásra kész termékkel álljanak elő, megcélozva az európai és a globális piacot.

Mivel a szigorított tűzvédelmi minősítésű iparágakban eddig nem tudtak elterjedni a tűz- és robbanásveszély miatt a Li-ion akkumulátorok, így a tűzbiztos akkumulátorpakk felhasználásának célterületei között az autó- és vegyipart, valamint kórházakat és nemzetbiztonságilag kiemelt létesítményeket lehet említeni. Jelenleg még az EU-s szabványok összegyűjtése zajlik - mondta Petti Csaba tulajdonos.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.