Új intermodális vasúti terminál épül Szegeden

|

A rakodóvágányt az uniós irányelvekkel összhangban villanymozdonnyal, szén-dioxid kibocsátás nélkül szolgálják ki.

Évente 60 ezer kamionnyi, elsősorban a Balkánról érkező vagy oda tartó tranzitárut átrakodására alkalmas intermodális vasúti terminált alakít ki a Petrolsped Szállítmányozási Kft. őszre Szegeden. A közlemény szerint a magyar intermodális forgalom az elmúlt években lassan, de folyamatosan nő, ugyanakkor ennek több mint 90 százalékát három, teljes kapacitással működő budapesti terminál bonyolítja.

Mint ismeretes, tavaly októberben adták át Európa első 5G-vel működő vasúti terminálját, a fényeslitkei East-West Gate-et.

Az M5-ös autópályán, Szeged térségében évente több mint egymillió török, bolgár, román és szerb kamion közlekedik. A kiskundorozsmai terminál, közel a román és szerb hármashatárhoz, az M5-ös és az M43-as autópályához ideális helyszín arra, hogy ennek a tranzit kamionforgalomnak egy részét vonatra tegyék - idézték a közleményben Kovács Attilát, a PSP Terminal Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az egykori kiskundorozsmai ROLA átrakó területén, 4,8 hektáron létrejövő PSP Terminalon egyszerre 120 félpótkocsit és ugyanennyi TEU konténert (20 lábas szabványkonténer) tudnak majd kezelni. Naponta három, 19 ikervagonból álló 650 méteres vonatpárt képesek kiszolgálni, amelyek szerelvényenként 38 félpótkocsit vagy 38 negyven lábas konténert szállíthatnak. Ezzel a kapacitással a terminál éves szinten mintegy 60 ezer kamionnal csökkentheti az M5-ös és M1-es autópályák kamionforgalmát.

A létesítmény működését saját fejlesztésű terminál operációs rendszer segíti, daruzható és nem daruzható félpótkocsikat, csereszekrényeket, valamint konténereket tudnak majd vasútra átrakni. A rakodóvágányt az uniós irányelvekkel összhangban villanymozdonnyal, szén-dioxid kibocsátás nélkül szolgálják ki.

A PSP Terminal az ügyféligények alapján rendszeres vonatokat indít, amelyekkel 1200-1400 kilométeres távolságra lévő vasúti terminálok, tengeri kikötők válnak elérhetővé. Közvetlenül a Luxemburg déli részén található bettembourgi és a lengyelországi poznani vasúti csomópontok, ezeken keresztül pedig akár Franciaország Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia vagy a Baltikum államai.

A Computerworld idén is megszervezi fenntarthatósági konferenciáját ez év szeptemberében, a tavalyi esemény előadásait itt lehet megnézni >>>

A fejlesztést szeptemberre, 200 millió forintból valósítják meg, amelyet teljes egészében a Petrolsped Szállítmányozási Kft. finanszíroz - áll a közleményben.

A Petrolsped cégcsoport új tagjaként a PSP Terminal Kft. a megnövekedett intermodális termináli igények kielégítésén, ezzel együtt a vasútlogisztika "zöldítésén" dolgozik. A terminál anyavállalata a 27 éves vasúti szállítmányozási tapasztalattal rendelkező Petrolsped Szállítmányozási Kft., amely Magyarország mellett Ausztriában és Romániában is jelen van leányvállalataival.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1996-ban alapított, magántulajdonú Petrolsped Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 13,93 milliárd forint volt, a 2020-as mintegy 90 százaléka. A cég 2020-ban 624 millió, 2021-ben 421 millió forint korrigált adózott eredményt ért el.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.