Visszaváltható tárolóedény-megosztó rendszert fejleszt a nagykanizsai Pannon Mechanika

|

Ételkiszállításhoz használható.

Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, "közösségi edénymegosztó rendszer" kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft.

A cég közleménye szerint a projekttel az egyszer használatos műanyag ételtároló és szállító edények visszaszorítását, kiváltását célozzák meg, összhangban a körforgásos gazdasági modell követelményeivel. A kísérleti fejlesztéssel elkészülő prototípusok, rendszertervek, valamint műszaki, informatikai és logisztikai működési-modellezési specifikációk megalkotása mellett ezzel a cég új szemléletet vezetne be az ételszállításban.

A 15 éves Pannon Mechanika Kft. mérnöki szolgáltató társaság, amely egyedi fejlesztésű gépek, gépsorok, automaták tervezésével és gyártásával foglalkozik. A tulajdonos, Kápolnás Szabolcs és üzleti partnere, Jánosi István 2020 novemberben találta ki a "közösségi edénymegosztó koncepciót", amely a már évtizedek óta használt betétdíjas üvegvisszaváltási rendszerből kiindulva az edény többszöri, körforgásos, megosztott használatát helyezi előtérbe, hasonlatosan más közösségi megosztó szolgáltatásokhoz - mondta Jánosi István projektvezető.

A visszaváltható edény különlegessége, hogy egyedi azonosítóval látják el (chip, vonalkód, QR-kód), így a felhasználás útját nyomon lehet követni egy központi és egy fizetésre is alkalmas applikáción keresztül. Az ételtárolókat a tervek szerint speciális visszaváltó automatákban gyűjtik vissza, majd okos mosodákban ellenőrzik, mossák és később újból felhasználják, a termékek kivonásakor pedig az anyagot újrahasznosítják a hulladékképződés megelőzése érdekében. Fém és műanyag edényekekel kísérleteznek, a sorozatgyártást külső céggel végeztetik majd.

Olyan betétdíjas rendszert vezetnének be, amely arra ösztönözné a felhasználókat, hogy a fogyasztás után minél gyorsabban váltsák vissza az edényt - tette hozzá.

Jánosi István kiemelte: keresik azokat az ételkiszállító cégeket, amelyek a tesztelésében partnerként vennének részt, illetve azokat a településeket, ahol a helyi vendéglátóegységek és fogyasztók bevonásával a rendszer működését lehetne kipróbálni. Céljuk, hogy a projekt 2025 márciusi lezárulta előtt sikeresen vezessék be a közösségi edénymegosztó rendszer prototípusát.

Tájékoztatása szerint Magyarországon kívül, az Európai Unió más országaiban is tesztelni szeretnék a koncepciót.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Pannon Mechanika Kft. árbevétele 2021-ben 368,3 millió forintra emelkedett az előző évi 207,4 millió forintról, az adózott eredmény 5,3 millió forintról 47,5 millió forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.