Hirdetés
. Hirdetés

ABB - Széntelenítés módszeresen

|

Kritikus kapcsolatot tárt fel a digitalizáció és a fenntarthatóság között az ABB ipari átalakulásról szóló tanulmánya. Az energia ára mind jobban kihat a vállalatok nyereségességére, ezért az energiahatékonyság egyre nagyobb prioritást kap - a fejlesztésekkel járó költségek és leállások azonban hátráltatják a beruházásokat.

Hirdetés

Felgyorsítja energiahatékonysági beruházásait világ ipara a következő öt évben - a vállalatok 90 százaléka ráfordításainak növelésére készül, míg 52 százalékuk tervezi, hogy ugyanezen időszakon belül eléri a szénsemlegességet, állapította meg friss felmérésében (The Energy Efficiency Investment Survey 2022) az ABB.

A globális kutatás, amelyet a Sapio Research készített 13 ország 2294 vállalatának részvételével, az energiahatékonyság növelését célzó törekvéseket térképezi fel különböző iparágakban. A felmérés egyik fontos eredménye szerint az ötszáznál, illetve ötezernél több főt foglalkoztató cégek több mint fele (54 százalék) már jelenleg is beruház a szénsemlegesség elérésébe, míg 40 százalékuk idén tervez energiahatékonysági fejlesztéseket.

- Kritikus mértékben felgyorsítja az éghajlatváltozást a népesség és a gazdaság jelentős növekedése, ha a kormányok és az ipar szereplői nem fokozzák erőfeszítéseiket - mondta Tarak Mehta, az ABB hajtások üzletágának elnöke a tanulmány bejelentésekor. - A gyorsuló urbanizáció és a növekvő geopolitikai feszültségek létfontosságúvá teszik az energiabiztonságot és a fenntarthatóságot. Az energiahatékonyság javítása alapvető stratégia mindezen potenciális válságok kezelésében, ezért a beruházások felgyorsulása, amelyre felmérésünk is rávilágított, kedvező hír.

Tarak Mehta Peter Terwiesch, elnök, ABB Motion

Költségcsökkentés - akadály és hajtóerő

Különösen az ipari motoros rendszerek hatalmas lehetőséget adnak az energiahatékonyság további növelésére. A felmérésben részt vevő vállalatok csaknem kétharmada mondta, hogy a legjobb hatékonysági osztályba tartozó berendezések, például változó fordulatszámú meghajtókkal vezérelt, nagy hatékonyságú villanymotorok használatára tér át.

A jelentés ugyanakkor az aggodalomra okot adó területekre is felhívja a figyelmet. A válaszadók fele például a költségeket jelölte meg az energiahatékonyság javításának legnagyobb akadályaként, 37 százalékuk pedig a fejlesztésekkel járó állásidőt emelte ki a gátló tényezők között. Szintén aggasztó, hogy a megkérdezettek csupán 41 százaléka mondhatta el magáról, az energiahatékonysági intézkedésekhez szükséges összes információ rendelkezésére áll.

- Döntő fontosságú, hogy az iparági érdekeltek megértsék, a nettó szénsemlegesség nem feltétlenül jelent nettó költséget - mondta Mehta. - A szállítóknak és a kormányoknak egyaránt népszerűsíteniük kell, hogy az energiahatékony technológia alkalmazása gyorsan megtérül, miközben csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Lényeges, hogy az energiahatékonyság nemcsak a környezetnek, hanem az üzletnek is jó.

A felmérés néhány további, fontos eredménye szerint a vállalatok működési költségének átlagosan 23 százaléka az energiafogyasztáshoz kötődik. Tíz válaszadó közül kilenc mondta, hogy a növekvő energiaköltség legalább kis mértékben veszélyezteti vállalatuk nyereségességét, míg a megkérdezettek több mint fele (53 százalék) ezt a fenyegetést közepesen erősnek vagy jelentősnek ítélte. Annak ellenére, hogy a költségek komoly akadályt gördíthetnek az energiahatékonyság javítása elé, a válaszadók többsége (59 százalék) az elérhető költségmegtakarítást tartja a beruházás mellett szóló, meggyőző erejű érvnek.

Hirdetés

Fenntarthatóság - a jövő versenyképessége

Az ipari átalakulásról szóló korábbi tanulmányában (Billions of better decisions: industrial transformation's new imperative) az ABB kritikus kapcsolatot tárt fel a digitalizáció és a fenntarthatóság között. Az idén tavasszal közreadott jelentés kiemeli az ipari IoT-megoldások szerepét a fenntarthatósági célok elérésében, és rámutat, a vállalatokat és a munkavállalókat segíteni szükséges a fenntarthatóság és az eredményesség szempontjából egyaránt előnyös, jobb döntések meghozásában.

A tanulmány alapjául szolgáló, nemzetközi felmérésben 765 döntéshozó vett részt. Bár szinte mindegyikük (96 százalék) egyetért abban, hogy a digitalizáció alapvető fontosságú szerephez jut a fenntarthatóság növelésében, csupán 35 százalékuk számolhatott be arról, hogy vállalatuknál ipari IoT megoldásokat vezettek be és méreteztek fel.

Figyelmeztet ez a markáns különbség is, hogy a digitalizáció és a fenntarthatóság közötti fontos kapcsolat felismerése önmagában kevés, a jobb döntések meghozatalát és a fenntarthatósági célok elérését lehetővé tevő releváns digitális megoldások alkalmazását fel kell gyorsítani a gyártástól kezdve a közlekedésig, az energiatermeléstől az épületek üzemeltetéséig minden területen. Biztató ugyanakkor, hogy a vállalatok 72 százaléka kifejezetten a fenntarthatósági célok elérése érdekében növeli beruházásait az ipari IoT terén.

Peter Terwiesch, elnök, ABB Process Automation

- A fenntarthatósági célok egyre inkább az üzleti érték és a vállalati hírnév meghatározó tényezőivé válnak, ezért az ipari IoT megoldások is mind fontosabb szerephez jutnak a vállalkozások biztonságos, intelligens és fenntartható működésének elősegítésében - mondta Peter Terwiesch, az ABB folyamatautomatizációs üzletág elnöke. - Az iparban az üzemeltetési adatokból nyert felismerések adnak kulcsot szó szerint milliárdnyi jobb döntés meghozatalához, lépés megtételéhez, amelyek azután jelentős termelékenységnövekedést, alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb környezeti terhelést eredményeznek.

Megállapította a tanulmány továbbá, hogy a jövőbeni, azaz hosszú távú versenyképesség a legfontosabb tényező, amiért az ipari vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, ezt a válaszadók 46 százaléka emelte ki. A megkérdezettek 71 százaléka mondta, hogy vállalatuk a járványhelyzet következtében adott nagyobb prioritást a fenntarthatóságnak, 72 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a fenntarthatóság miatt valamelyest vagy jelentősen növelik ipari IoT megoldásokhoz fűződő beruházásaikat. A válaszadók zöme (94 százalék) egyetértett abban, hogy az ipari IoT megoldások támogatásával a fenntarthatóság vonatkozásában is jobb döntések hozhatók, 57 százalékuk pedig ezt az üzemeltetés terén a gyakorlatban is tapasztalja. A felmérés résztvevői ugyanakkor az ilyen környezetek kiberbiztonsági kockázataiban és sérülékenységében látják a fenntarthatóság további növelésének egyik legnagyobb akadályát.

A megkérdezett vezetők 63 százaléka határozottan egyetért azzal, hogy a fenntarthatóság jót tesz vállalatuk eredményességének, 58 százalékuk egyenesen úgy látja, hogy azonnali üzleti értéket termet. Az ABB szerint egyértelmű, hogy a fenntarthatósági és az ipar 4.0-s erőfeszítések prioritásai - agilitás, innováció, termelékenység, hatékonyság, ügyfélközpontúság - mindinkább összefonódnak, ami minden érintett fél számára előnyös, új távlatokat nyit a hatékonyság, a termelékenység növelésére és a klímaváltozás mérséklésére törekvő vállalatok előtt.

- A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint világszinten az üvegházhatású gázkibocsátás több mint 40 százaléka az iparhoz köthető - mondta Terwiesch. - A nemzetközi egyezményekbe foglalt klímacélok eléréséhez az ipari szervezeteknek fenntarthatósági stratégiájuk részeként digitális megoldásokat kell alkalmazniuk. A fejlett technológiák bevezetése az igazgatói tárgyalótól a gyárcsarnokig minden szinten kulcsfontosságú, mivel támogatásukkal az ipari munkaerő minden tagja jobb döntéshozóvá válhat, amikor a fenntarthatóság a tét.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Energiahatékonysági mozgalom

Idézett és hasonló kutatásait az ABB 2021-ben indított energiahatékonysági mozgalmának (#energyefficiencymovement) részeként folytatja. A kezdeményezés összhangban áll a vállalat fenntarthatósági stratégiájával (Sustainability 2030), amely az évtized végéig évi 30 millió belső égésű motoros gépkocsi kibocsátásának megfelelő mennyiségű, azaz 100 megatonnás széndioxid-kibocsátás-csökkentést céloz.

Az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás csökkentését népszerűsítő mozgalomhoz más vállalatok is csatlakozhatnak, és cselekvésre ihlető kötelezettségvállalást tehetnek - követve például az augusztusban feliratkozó Microsoftot.

Ugyanitt az ABB Energy Efficiency Startup Challenge 2022 címmel versenyt hirdetett, amelyre a feltörekvő cégek szeptember 18-ig jelentkezhetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.