Hirdetés
. Hirdetés

AIOps - kulcs a digitális transzformációhoz

|

Üllő és kalapács között.

Hirdetés

Egyre több IT-szakember és -vezető érzi úgy magát, mint aki egy üllő és egy kalapács közé került. Egyrészt az IT-architektúrák, -eszközök és az alkalmazott technológiák komplexitása folyamatosan növekszik. Másrészt az ügyfelek egyre bővülő kényelmi szolgáltatásokkal teletűzdelt, pár másodperc alatt betöltődő alkalmazásokat várnak el. Harmadrészt az állandó kibertámadások, valamint a rendszeresen közzétett sérülékenységek megkövetelik az IT-szakemberektől, hogy a folyamatos változások közepette is ragaszkodjanak a szigorú biztonsági szabványokhoz.
Az elvárásoknak megfelelni csak folyamatos innovációval, és gyakori - akár napon belüli - alkalmazásfrissítésekkel lehet lépést tartani.

Veréb Elemér, a PROVICE Informatika ügyvezetője

AIOps felemelkedése

Az IDC előrejelzése szerint a globális cégek 90%-a fog alkalmazni AIOps eszközöket 2026-ra. De pontosan mi az AIOps, amely ennyire népszerű szerte a világon? A Gartner által 2016-ban megalkotott definíció szerint, az AIOps kombinálja a big datát a gépi tanulással annak érdekében, hogy automatizálja az IT működés folyamatait. Talán nem meglepő módon az AIOps megközelítés népszerűsége gyorsan növekszik szakmai körökben, köszönhetően az előző pontban felsorolt kihívásoknak.

Az AIOps alkalmazásának előnyei

Üzleti szempontból négy előnyt érdemes kiemelni az AIOps megoldások bevezetése során:

1. Felszabadult idő
Amikor az AIOps megoldás előre jelzi, illetve feltárja a problémákat, megállapítja a gyökérokokat, majd automatikus helyreállításokat végez, akkor mentesíti a szakembereket a manuális és ismétlődő feladatoktól, a problémakeresés és a sziszifuszi helyreállítási tevékenységek végzésétől. Ezzel pénzben mérhető értékes időt takarít meg a vállalat számára.

2. Gyorsabb innováció
A manuális munka csökkentésének hatása nem csak a gyorsabb munkavégzésben jelentkezik. Az IT-teameknek több idejük marad az innovációra, új megoldások és szolgáltatások nyújtására az üzleti igények kielégítése érdekében.

3. Adatvezérelt üzleti döntéshozatal
Az üzleti környezetek gyors változása idején előnybe kerülnek azok a szervezetek, amelyek mélyrehatóan és valós időben képesek működésükről megbízható adatokat (analitika, KPI - pl. funkcióhasználat, felhasználói elégedettség, konverziós ráta, stb) előállítani. Az AIOps lehetővé teszi az IT és az üzleti szervezetek számára, hogy megalapozott operatív és stratégiai döntéseket hozzanak.

4. Kiváló felhasználói élmény
AIOps valós idejű információkat szolgáltat a felhasználói élményről, a várható és bekövetkezett problémákról, még azelőtt, hogy a felhasználók bármit érzékelnének. Az így feltárt üzleti összefüggések segítik a ráfordítások optimalizálását, javítják az IT-beruházások kimenetét és végső soron a felhasználói élményt.

Dynatrace Software Intelligence 4 fő alkotóeleme

A Dynatrace faktor

A legegyszerűbb AIOps megoldások korrelációkat tárnak fel (azaz felismerik az egyidőben bekövetkező eseményeket) és riasztásokat küldenek ki. Talán nem igényel komolyabb magyarázatot, hogy szimplán az egyidejűségre alapozva mennyi hibás következtetésre juthatunk. A vezető AIOps megoldás-szállítók - köztük a technológiai vezető Dynatrace - a determinisztikus mesterséges intelligencia alkalmazása mellett tették le a voksukat, amellyel a gyökérokok feltárása is nagy pontossággal lehetővé válik.

A valós idejű, ok-okozati elemzések alapján a Dynatrace sokkal többet nyújt annál, hogy egyszerűen tájékoztatja a szakembereket a felmerült problémákról. Felszabadítja a szakembereket, hogy az igazán fontos, produktív és értékteremtő munkával foglalkozzanak a sok időrabló, problémakereső feladatok helyett. A Dynatrace software intelligence platform elősegíti az együttműködés kultúráját az egész szervezeten keresztül.

Hogyan illeszthető az AIOps a szervezeti működésbe?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés. Fontos leszögezni, az AIOps nem a meglévő eszközöket váltja ki, nem helyettesíti azokat. Az AIOps azon a ponton helyezkedik el, ahol a különböző domainek (service desk, orkesztrációs eszközök stb.) találkoznak, és megosztják egymással az információkat. Az AIOps platform tulajdonképpen rendszerezi és integrálja a szervezet domain-specifikus IT-monitoring és -felügyeleti eszközeiből származó kimeneteket, és könnyen hozzáférhető válaszokat kínál, így vezérelve és automatizálva az informatikai működést.

Következtetés

Összegzésként elmondható, hogy az AIOps a digitális transzformáció technológiai "kulcsa", amely nemcsak felgyorsítja a digitális átalakulást, hanem növeli annak hatékonyságát is. A sikeres transzformáció folyamatos fejlődést kíván; nincs olyan, hogy egyszer csak kijelenthetjük, "megérkeztünk". A Dynatrace használatával ezen az úton kísérjük nagyvállalati ügyfeleinket immár 12 éve, számos eredményes digitalizációs stratégia megvalósításában volt meghatározó szerepünk.

A Dynatrace a New York-i értéktőzsdén jegyzett cég. 2014-ben az elsők között volt az IT-megoldásszállítók között, akik AIOps funkciókat kínáltak DAVIS AI-motorjukkal. Számos független iparági elemző értékelése alapján (köztük a Gartnerrel) a Dynatrace Software Intelligence Platform a vezető technológiai megoldás.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.