Hirdetés
. Hirdetés

Döcög a szingapúri digitális bank kísérlet

|

Nagy kihívás előtt a kihívók.

Hirdetés

Még 2019 júniusában jelentette be a Monetary Authority of Singapore (MAS), hogy digitális banki engedélyek bevezetésén dolgozik. A neobankok nemzetközi népszerűségét látva, a szingapúri központi bank így próbálta meg támogatni az újvonalas pénzügyi megoldások terjedését szabályozott kereteken belül. Egyelőre úgy tűnik, hogy a projekt nem váltja be a várakozásokat. Egészen 2020 decemberéig kellett várni, hogy kiderüljön, kik kaphatják meg a belengetett engedélyeket. Összesen 21 jelentkezés érkezett be, főleg pénzügyi és technológiai nagyvállalatoktól. Az elbírálás fő szempontjai a fenntarthatóság, az üzleti modell, az értékajánlat, valamint a használni tervezett technológia voltak.

Végül négy engedélyt osztott ki a MAS az alábbi nyerteseknek:
• a Grab szuperalkalmazás és a Singtel telekommunikációs vállalat;
• a Sea, egy helyi technológiai óriás;
• az Ant Group, amely többek között az Alibaba tulajdonosa; valamint
• a Greenland Financial, a Linklogis és egy pekingi befektetési vállalat pénzügyi és technológiai konzorciuma.

Sorrendben nekik köszönhető a GXS Bank, a MariBank, az ANEXT és a Green Link Digital Bank létrejötte, amelyek tavaly kezdték meg működésüket.

Nagy kihívás előtt a kihívók

A nemzetközi tapasztalatok alapján joggal gondolhatták Szingapúrban, hogy a digitális bankok számos problémás területen képesek lesznek segíteni. A korábbi fejleményekre alapozva több célt is megfogalmaztak a kezdeményezés irányába.

Ilyen cél volt többek között a kis- és középvállalatok fokozott finanszírozása, és az elhanyagolt társadalmi rétegek kiszolgálása, valamint pénzügyi tudatosságra nevelése. De az alacsony működési költségekből adódóan a piaci árak csökkentése, valamint a fenntartható fejlődés támogatása is a tervek között szerepelt.

Hirdetés

Jelen állás szerint azonban sokat kell várni, míg ezek teljesülhetnek - már ha eljön ez az idő. A GXS Bank egyelőre csak néhány kiválasztott partner és munkavállalói csoport számára nyitotta meg kapuit. A MariBank is csak anyavállalata, a Sea alkalmazottait szolgálja ki. Mellettük a vállalkozásokra összpontosító ANEXT és Green Link Digital Bank sem ért el semmilyen piaci áttörést.

Átgondolatlan stratégia?

Első ránézésre minden adott, hogy a mobilalkalmazásokon keresztül elérhető digitális bankok nagy sikereket arassanak Szingapúrban. A lakosság több mint 90 százalékának van okostelefonja. Emellett digitálisan nagyon érett a társadalom, ami az innovatív banki termékek preferenciájában is visszaköszön. A sort még számos további tényezővel is lehetne folytatni.

Egy dolog azonban nem adott, ami számos országban is megalapozta az úgynevezett neobankok sikerét. Ez pedig az elavult bankszektor.

A legnagyobb hitelintézetek mind digitálisan fejlettek. Talán a DBS Bank emelkedik ki közülük a leginkább. Még 2014-ben kezdett el nagy figyelmet fordítani az innovációra, piaci helyzetének javítása érdekében. Megerősítette digitális rendszereit és csatornáit; bankoktól szokatlan, a mindennapokban hasznos szolgáltatásokat vezetett be ügyfeleinek; valamint reflektorfényt helyezett a fenntartható pénzügyi megoldásokra. Erőfeszítéseinek köszönhetően egyesek a világ egyik legjobb bankjaként hivatkoznak rá.

Korai ítéletet hozni

A jelenlegi helyzet dacára még nem szabad temetni a szingapúri digitális bankokat. Mind a négy bank csak tavaly kezdte meg működését, és többen is kapkodtak, hogy tartani tudják a korábban leütött határidőt. Vélhetően még mindig próbálják összeszedni magukat, és lévén sikeres nagyvállalatok állnak mögöttük, bármikor fellendülhetnek.

Bár több országban is kezdik megkérdőjelezni a neobanki üzleti modellt, sok pozitív példa is van a szingapúri bankok számára. Latin-Amerikában a Nubank már több mint 70 millió ügyfélre tett szert - közülük legalább 5 millióan először jutnak banki termékekhez. Az Egyesült Királyságban több digitális bank (pl. Starling Bank, Zopa Bank) is kezd nyereségesen működni, miközben számottevő a piaci részesedésük. Mi több, a JPMorgan digitális üzleti modellre alapozza lakossági banki terjeszkedését Európában.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevelre >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.