Hirdetés
. Hirdetés

Exoszkeletonok - Viselhető robotok

|

Ülőmunka szék nélkül vagy okos és erős hátizsák?

Hirdetés

Izmos, kétszámjegyű növekedésre számít az exoszkeletonok európai piacán az IDC az évtized közepéig. A munkaerőt fizikailag és digitálisan is átalakító, dolgok internetére csatlakozó és mesterséges intelligenciával felvértezett külső vázak nem olcsó darabok, de okos megoldásokat a vállalatok szerencsére a hozzáférhetőbb osztályba tartozó, passzív modellek között is találnak.

Bár a gyártás nagy költsége és a gyakran százezer dollárt meghaladó, kereskedelmi ár lassítja az ipari exoszkeletonok elterjedését - és térhódításukat a tanúsítás összetett követelményei, valamint az ember és a gép közötti koordináció megteremtésének nehézségei sem segítik nagyon -, a külső vázak gyökeres változást hoznak egyre több munkahelyen, fokozzák és kiterjesztik az alkalmazottak képességeit, javítják a munkavégzés élményét és biztonságát, védik a felhasználók egészségét.

Hirdetés

Az International Data Corporation felmérése (Emerging Techs Survey 2021) szerint Európában a gyártóipari vállalatok, az olaj- és gázkitermelő cégek, valamint a bányatársaságok harmada (33 százalék) exoszkeletonok bevezetését tervezi a következő két évben. A munkavállalóikat már külső vázakkal felruházó vállalatok pedig jelentős előnyöket érnek el, a folyamatok gyorsabb átfutásáról és a munkahelyi balesetek csökkenő számáról nyilatkoznak.

- Minthogy több ezer dollárba kerülnek, az exoszkeletonokat nem nevezhetjük széles körben hozzáférhető, demokratizált technológiának, ráadásul a megoldások és a gyártók stratégiái továbbra is élesen megoszlanak bizonyos ágazatok, például a gyártóipar, az egészségügy és a hadászat között - mondta Andrea Minonne, az IDC vezető kutatáselemzője. - Ennek ellenére a külső vázak olyan technológiát képviselnek, amely fordulatot hoz a szervezetek életébe, legyenek azok a humán augmentáció terén vezető szerepre törekvő gyártók vagy felhasználói oldalon olyan vállalatok, amelyek nagyobb agilitást, teljesítményt és jobb beruházásmegtérülést akarnak elérni.

Legfrissebb előrejelzésében (The Future of Augmented Humanity in Europe: 2020-2025 Forecast) az IDC ezért az exoszkeletonok európai piacán - amely tavaly elérte a 283 millió dollárt -, az évtized végéig meggyőző, kétszámjegyű növekedést vár. Az elemző szerint az ipari alkalmazások térhódítása mellett az egészségügyben jelentkező kereslet is lendületet fog adni ehhez a bővüléshez.

Okos és erős hátizsák

Az ipar területére összpontosító gyártók a növekvő keresletre válaszolva folyamatosan fejlesztik külső vázaikat. A vezető szereplők közé tartozó German Bionic az idei év elején hozta forgalomba mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett Cray X exoszkeleton-családjának legújabb, ötödik nemzedékét. Az intelligens külső váz - amelyet a felhasználó hátizsákként visel, és testének több pontján rögzít - emelés során segít egyenesen tartani a gerincet, miközben a súlyterhelést okosan elosztja a váll- és a combizmok között.

A Cray X új modellje olyan fejlesztéseket tartalmaz, mint a járás aktív támogatása, az IP54-es szabványnak megfelelő por- és vízállóság, valamint a megnövelt teljesítményű, 40 voltos akkumulátor és a teljesen megújult energiagazdálkodási rendszer, amely a működés közben cserélhető aksival korlátlan üzemidőt biztosít. Az ötödik generációs Cray X, amely emelőmozdulatonként akár 30 kilogrammot is megtámaszt, az első exoszkeleton a maga nemében, amely a test két régióját is megtámasztja. Amikor a felhasználónak a felemelt terhet egyik pontból a másikba kell mozgatnia, akkor a külső váz finoman előre tolja a lábakat. A gyártó szerint az új megoldás ezzel az emelést és járást egyaránt magukban foglaló feladatokat végző munkavállalók erőnlétét őrzi, elejét veszi korai a kimerülésnek.

Szintet lép a munkahelyi biztonság növelésében a German Bionic Smart Safety Companion megoldásával, amely a kézi tehermozgatással járó folyamatokban egyszerre védi az alkalmazottak egészségét és növeli teljesítményüket. A Cray X integrált, AI-alapú ergonómiai rendszere hamar felismeri, ha a felhasználó rossz testtartásban dolgozik, és figyelmeztet a helytelen gyakorlat jeleire. Az okos munkavédelmi asszisztens ezáltal aktívan segít az elfáradás, valamint az ebből eredő hibák és sérülések megelőzésében. A Smart Safety Companion emellett egy intuitív műszerfalon keresztül kimutatásokkal támogatja a vezetőket az egyre fontosabbá váló környezeti, társadalmi és irányítási (ESG), valamint fenntarthatósági célok elérésében, az előrehaladás nyomon követésében és dokumentálásában.

A Cray X-et a gyártó szerint még az exoszkeletonok üzemeltetésében tapasztalatlan felhasználók is könnyen használatba vehetik, az új beléptető asszisztens ugyanis a beépített kijelzőn hasznos tanácsokat és utasításokat ad a hatékony és biztonságos induláshoz.

Elődeihez hasonlóan a könnyű, szénszálas felépítésű, ötödik generációs modell is könnyen csatlakoztatható az ipari IoT platformokhoz és az okosgyárakban alkalmazott más rendszerekhez, így valóban integrálható az üzleti folyamatokba. A kézi tehermozgatást a vállalatok ezáltal a digitális munkafolyamatok részévé tehetik, és teljesítményét a meghatározott mérőszámokon (KPI-ken) keresztül automatikusan mérhetik.

A German Bionic teljesen hálózatba kapcsolt Cray X exoszkeletonja már jelenleg is eredményesen védi a nehéz emelést végző munkavállalók egészségét olyan vállalatoknál, mint a BMW, az Ikea és a franciaországi székhelyű nemzetközi csomagkézbesítési szolgáltató DPD (lásd az első képen), amelynek 48 ezer alkalmazottja évente több mint 2 milliárd csomagot kezel.

Ülőmunka szék nélkül

Ergonomikus, kényelmesebb és hatékonyabb munkahelyek kialakításához azonban a vállalatok nem csupán a digitális csúcstechnológiákat felvonultató exoszkeletonok palettáján találnak megoldásokat.

A szintén német Noonee Chairless Chair elnevezésű külső vázát viselő alkalmazottak például álló helyzetből egyszerűen és könnyen aktív ülő pozícióra válthatnak, és az eszköz a helyváltoztatásban sem akadályozza őket. Az innovatív, "székmentes ülőalkalmatosság" az összeszerelésen, a kiszedésen, az ipari infrastruktúra telepítésén és karbantartásán, illetve más munkahelyeken naphosszat álló vagy ülő testhelyzetben dolgozó munkavállalók egészségét és erőnlétét kíméli. A gyártó szerint fél percnél rövidebb idő alatt felcsatolható Chairless Chair most bemutatott, legújabb modellje 1,5 és 2 méteres testmagasság között a felhasználóhoz igazítható, a viselet kényelmét pedig a váz csökkentett tömege mellett a textilborítás új anyagai és az érintkezés eddiginél kisebb felületei szolgálják.

Emelt karral, illetve fejmagasság felett végzett munka támogatásához készült a holland Skelex 360-XFR exoszkeletonja. Az ipari környezetekbe szánt külső váz nemcsak biztonságosan használható eszköz, hanem rendkívül tartós is. Külső héjának legfontosabb elemei - például a kartámasz és a magasságállító borítása - Tencate TecaSafe (Plus) és Kevlar Nomax anyagból készültek, így tűz- és lángállók, olaj- és vízlepergetők, valamint védenek az elektrosztatikus feltöltődés ellen.

A Red Dot dizájndíjas Skelex 360-XFR könnyen megosztható több felhasználó között, mivel egyszerűen lecsatolható és tisztítható alkatrészekből áll, amelyek S, M és L méretben is elérhetők, és rugalmasan beállíthatók. A külön megvásárolható Skelex Softgoods készletből pedig minden alkalmazott személyes karvédőt és hevedereket kaphat a közösen használt külső vázhoz.

Tervezői leleményességet dicsérő, okos megoldásként mindkét exoszkeleton csökkenti az alkalmazottak terhelését és támogatja egészséges testtartásukat, így munkahelyi teljesítményüket is növeli.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.