Hirdetés
. Hirdetés

Fintech uralomra hajt az Apple

|

Az Apple folyamatos evolúciójának új szakaszába értünk néhány éve. Számos technológiai óriással együtt az okostelefonok úttörője is a pénzügyi szektorban terjeszkedik. Ha pedig találkozik a technológia és a pénzügy, akkor természetesen a fintech is felüti a fejét.

Hirdetés

Minden 2013-ban kezdődött, amikor is bejelentették az Apple Pay érkezését. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az NFC-chipekkel ellátott Apple készülékekkel is lehessen érintésmentesen fizetni - felváltva a műanyag bankkártyákat. Bevezetése mögött egyszerű logika áll: ha az emberek mindenhova magukkal viszik okostelefonjukat, egyszerűen kiválhatja a pénztárcákat.

A döcögős indulás ellenére mostanra több mint 500 millióan használják az Apple Pay-t 74 országban. Vélhetően hasonló sikereket vár az Apple a később bemutatott fintech megoldásaitól is.

Telefonból terminál

Ha már lehet fizetni Apple készülékekkel, akkor észszerű, hogy már fizetést is lehet velük fogadni. Egyes iPhone-okat fizetési terminálként használhatnak az ügyfelek az Apple Tap to Pay szolgáltatásának köszönhetően. Főleg az egyéni vállalkozók és a mikrovállalkozások járnak jól az újítással, hiszen egy kényelmes, költséghatékony módot kaptak a tranzakciók lebonyolítására.

Hirdetés

Hitelkártya mindenkinek

Ha az Apple belép egy területre, akkor igyekszik a legjobbak közt lenni. Nem volt ez másképp az Apple Card hitelkártyánál sem - az egyik legkönnyebben elérhető és legjobb juttatásokat nyújtó hitelkártyát próbálta piacra dobni a vállalat.

A funkciókat tekintve ez sikerült is. Nem kell fizetni a számlavezetésért, a hitelkeret túllépéséért és a kései törlesztésért sem. Emellett minden vásárlás után 2-3 százalékos készpénz-visszatérítés jár, valamint kisegítő funkciók segítenek a felhasználóknak pénzügyeik kezelésében. Más kérdés, hogy a hitelkártya-szolgáltatásban részt vevő Goldman Sachs óriási veszteségeket könyvel el a kedvező feltételek miatt.

Üzenet- és pénzküldés

Az azonnali, ingyenes pénzküldés népszerűségére az Apple Cash jelenti a választ. Rengetegen használnak manapság neobankokat vagy egyszerű fizetési alkalmazásokat a kényelmes fizetésért. Az Egyesült Államokban még nagyobb is az igény az ilyen szolgáltatásokra, mivel ott nincs olyan azonnali fizetési rendszer, mint például Magyarországon.

Az Apple Cash az iMessage üzenetküldő alkalmazáson keresztül teszi lehetővé a pénzküldést. A szolgáltatás a családokra szakosodott fintech megoldásokra is reagál. Lehetőséget nyújt ugyanis családi csoportok létrehozására, amelyeken belül a szülők pénzt küldhetnek gyermekeiknek és felügyelhetik a költéseiket.

Hivatalosan megerősített érkezők

Az Apple belép az egyik leginkább felkapott fintech területre is. Ez a BNPL, ami a "Buy Now, Pay Later", magyarul "Vásárolj Most, Fizess Később" kifejezést jelöli. A BNPL különböző részletfizetési megoldásokat foglal magába, amelyek kedvező feltételeikkel és kényelmes beágyazottságukkal tűnnek ki a hitelezési piacon.

Az Apple Pay Later nevű szolgáltatás is kamat- és díjmentes lesz. Felhasználói négy részletben, hat hét alatt fizethetik ki bizonyos vásárlásaikat. Mindezt az Apple Pay-en keresztül tehetik meg, amivel a piacon eddig páratlan elérés és ügyfélélmény alakul ki. Egyelőre csúszik a megoldás bevezetése, de érkezését biztosra vehetjük.

Tavaly ősszel egy megtakarítási számláról, az Apple Savings-ről is lerántották a leplet. A neobankok gyakran használnak vonzó megtakarítási kamatokat az ügyfélszerzésre. Vélhetően az Apple is emiatt döntött a klasszikus pénzügyi termék mellett. A lépés egyértelmű fenyegetés az amerikai bankok számára.

Biztosítási kaland következhet

Piaci értesülések szerint a biztosítási szektor lehet a következő az Apple életében. Pontosabban egy egészségbiztosítási terméken dolgozhat a tech-óriás a kulisszák mögött. Várhatóan személyre szabott árazása lesz, amelyet az Apple Watch okosóra által begyűjtött egészségügyi adatok alapján alakíthatnak ki. Ha valóban elkezdődnek a biztosítási fejlesztések, akkor számos új lehetőség nyílhat meg a vállalat előtt.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Az "Az Apple hódítása a pénzügyi szektorban" kiadvány innen letölthető >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.