Hirdetés
. Hirdetés

Három mód arra, hogy a szoftverfejlesztő csapat 50%-kal jobb legyen

|

Koncentráljon a felhatalmazásra, a kritikus készségekre és a szolgáló vezetésre, hogy lényegesen nagyobb csapatteljesítményt érjen el! - tanácsolja a Gartner elemzése.

Hirdetés

A kiválóan teljesítő szoftverfejlesztő csapatok 53 százalékkal jobb eredményeket érnek el a munkatársak tapasztalatai és termelékenysége terén, mint a gyengén dolgozók. Ez derül ki a Gartner 2020-as szoftvermérnöki csapathatékonysági felméréséből, amely feltárja azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák, hogy a szoftvermérnöki csapatok mennyire hatékonyak az érdekelt felek értékének és a válaszadási képességének teljesítésében. De milyen taktikáknak köszönhető ez a javulás?

Sok szoftvermérnöki vezető úgy véli, hogy a csapattagok jelentési vonala vagy fizikai elhelyezkedése határozza meg a sikert, de a tanulmány szerint ez nem igaz. A vezetők hajlamosak az agilitás, a DevOps és az automatizálás számlájára írni a jó teljesítményt. Pedig az agilitás és a DevOps olyan széles körben elfogadott, hogy alig nyújtanak különbséget. A szoftvermérnöki vezetőknek máshol kell keresniük a fejlődés lehetőségeit.

Hirdetés

Ezeket a lehetőségeket olyan taktikákkal találhatják meg, amelyek a szoftverfejlesztő csapatok autonómiáját és elszámoltathatóságát segítik elő. Amikor a vezetők lehetővé teszik a csapatok számára, hogy maguk alakítsák ki a mérnöki szabványokat, támogassák a kritikus készségeket, és szolgáló vezetőként lépjenek fel az akadályok elhárítása, valamint a különböző felekkel való kapcsolattartás érdekében, akkor a csapataik kiváló eredményeket produkálnak.

Felhatalmazás a csapatoknak a szabványok kialakítására

A szoftverfejlesztési szabványok fontosak a kockázat, a költségek és a komplexitás csökkentése szempontjából. Ha azonban túlságosan korlátozóak, gátolhatják a csapatokat a szélesebb körű üzleti célok elérésében. Az előnyök optimalizálása és a restrikció korlátozása érdekében a szoftverfejlesztő csapatoknak részt kell venniük a számukra legjobban működő szabványok kialakításában. Ennek eredményeként 23 százalékkal hatékonyabbak lesznek, mint azok, amelyek kimaradnak a szabványok kialakításából. Jelenleg a szoftverfejlesztő csapatoknak csak 41 százaléka vesz részt ebben.

A szabványok kialakításához a csapatoknak a szoftverfejlesztő szervezet egészéből kell összegyűjteniük az inputot, a szabványokat a technológia és az üzleti igények változásával együtt kell fejleszteniük, valamint felül kell vizsgálniuk és ajánlásokat kell tenniük az olyan helyzetek kezelésére, amelyekben a szabványok nem megfelelőek. Gondoskodniuk kell a felhasználói élmény, az architektúra, az adatbázis-tervezés és az integrációs szabványok kezeléséről, mivel ezek a kérdések erősen befolyásolják a csapat hatékonyságát.

A kritikus készségek előmozdítása

Azok a szoftverfejlesztő vezetők, akik szavatolják, hogy a csapatoknál meglegyenek a kritikus készségek és kompetenciák (amelyekre a célok önálló eléréséhez van szükség), kiküszöbölik a késedelmeket és javítják az eredményeket. Mivel a készségigények folyamatosan változnak, a jó szoftvermérnöki vezetők azokat a készségeket és kompetenciákat helyezik előtérbe, amelyek lehetővé teszik a csapatok számára, hogy sikeresen végezzék a napi munkafolyamatokat. Ugyanakkor ösztönzik a csapattagok sokoldalúságát, hogy bárki képes legyen hozzájárulni a különböző tevékenységekhez. Tanulmányunk szerint a sokoldalú tagokból álló csapatok 18 százalékkal hatékonyabbak, mint a specialistákból állók.

A sokoldalúság fejlesztésének egyik módja, ha arra ösztönzik a csapattagokat, hogy vállaljanak új szerepeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jelenlegi szakterületükön kívüli készségeket is fejlesszenek. Azok a csapatok, amelyek tagjai ezt teszik, 11 százalékkal hatékonyabbak.

A szolgáló vezetés

Ha a csapat különböző tagjai kénytelenek időt tölteni a tevékenységek koordinálásával vagy adminisztratív feladatok ellátásával, az elveszi az időt az értékteremtő tevékenységektől. Ezzel szemben hatékonyabbak azok a csapatok, amelyek vezetői vállalják ezeket a tevékenységeket. Ha a vezetők azonosítják és elhárítják az útban lévő akadályokat, akkor csapataik 16 százalékkal hatékonyabbak. Hasonlóképpen, amikor a vezetők vállalják a koordinációt az érdekelt felekkel, például a projektmenedzserekkel vagy az irányítási partnerekkel, további 11 százalékkal növelik a csapat hatékonyságát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.