Hirdetés
. Hirdetés

Hogy lehet jó IT-szakembert szerezni?

|

Robbanásszerű keresletnövekedés tapasztalható az IT-szakemberek piacán.

Hirdetés

Az informatikusoknak eddig sem voltak elhelyezkedési gondjaik, de a Covid teremtette helyzetben valóságos roham indult a digitalizációhoz nélkülözhetetlen szakemberekért - a korábbiaknál magasabb jövedelemért.

A Covid-járvány első időszakában (2020. márciustól augusztusig) a hazai cégek mintegy 30 százaléka a kivárást választotta, és azt tervezte, hogy ezen időszak elmúltával vág bele a bővítésbe. Mindössze a vállalatok 30 százaléka gondolta úgy, hogy 3-6 hónapon belül nem növeli csapatát - állapítja meg a Bluebird. A munkaerő-toborzással és -közvetítéssel foglalkozó cég azt tapasztalta, hogy 2021 augusztusára szignifikánsan - 2019-hez képest akár négy-ötszörösére - nőtt az IT szakemberek iránti igény. Ennek egyik okát abban látják, hogy a tavaly elmaradt létszámbővülés áttolódott 2021-re. A másik ok, hogy a Covid rámutatott a digitalizáció szükségszerűségére, arra, hogy az online jelenlét a versenyben maradáshoz a többség számára nélkülözhetetlen.

Hirdetés

- Figyelemre méltó, hogy az IT területén - az online munkavégzés térhódításának köszönhetően - a bérek viszonyítási alapja megváltozott. A vidéki szakemberek számára ma már a budapesti kereseti lehetőségek jelentik a viszonyítási alapot. Ebből fakadóan az IT fejlesztéssel foglalkozó, vagy jelentős IT-vel rendelkező vidéki vállalkozások versenyképessége csökkent vagy csökkenni fog. Ugyanez igaz lehet a közeljövőben Budapest és a külföld viszonylatában - mutat rá Réfi Balázs, a Bluebird alapítója és ügyvezetője.

Válogathatnak - és válogatnak is az informatikusok

A pandémia hangsúlyeltolódásokat okozott a munkaerő-toborzásban. - Az egyik legfontosabb változás, hogy jelentősen megnőtt a kapcsolatfelvétel/interjú arány, azaz manapság a korábbiakhoz képest az IT szakemberek többszörösével kell felvenni a kapcsolatot ahhoz, hogy létrejöhessen egy interjú. Ennek köszönhetően a többszörösére nőtt az IT szakembereket elérő megkeresések száma, következésképpen az informatikusok megválogatják, hogy kinek válaszolnak és kinek nem. Fontos tehát, hogy honnan és ki keresi őket, azaz felértékelődött a toborzási márka és az IT toborzó személyének értéke - tájékoztat Réfi Balázs.

A Bluebird tapasztalatai szerint 2020-ban az aktív álláskeresők domináltak az elhelyezések során, de 2021-ben visszaállt a pandémia előtti állapot: az elhelyezettek mintegy fele passzív álláskereső.

Az IT recruitment területén a sikeres toborzáshoz nélkülözhetetlenné váltak a nyomonkövető-rendszerek(ATS - applicant tracking system). Emellett felértékelődtek a GDPR-kompatibilis (főként belső) adatbázisok, illetve az olyan platformok, ahol az ITszakemberek elérhetőek (például a LinkedIn). A sikeres toborzás előfeltételévé vált a nagy merítés és a gyorsaság.

- A szakemberek eléréséhez a korábbiaknál komolyabb toborzási tevékenység szükséges, így arra számítok, hogy sok céges belső csapat fordul külső recruitmentcéghez. A toborzás díja várhatóan növekedni fog, hiszen a cégek számára nem a toborzás ára, hanem a sikere a legfontosabb. Az is a toborzó cégek mellett szól, hogy egyszerre akár több száz pozícióra keresnek jelentkezőt, így sokkal nagyobb merítéssel dolgoznak, mint a belső toborzást folytató cégek - hangsúlyozza az ügyvezető.

Újfajta IT tudás jelenik meg

Jelenleg a cégek túlnyomó többsége hibrid munkarendben dolgozik. Ez jellemzően két-három nap irodai tartózkodást, a fennmaradó időben otthoni munkavégzést jelent.

Nagyvállalati környezetben elindult egy folyamat, ami kifejezetten a virtuális működést, az online megbeszéléseket, az otthoni munkavégzést stb. támogatja. Ennek többnyire az irodabérleti díjak jelentős lefaragása a célja. Egy másik tendencia azon irodák számának növekedése, amelyekben a bérlők maguk az ITszakemberek. Baráti közösségek hoznak létre irodai környezeteket, ahol saját maguk számára alakítják ki az optimális munkahelyet. Sok szakember egy ideig szívesen dolgozik otthonról, de a homeoffice kizárólagossága többek számára inkább rossz, mint jó. Vannak, akik emiatt váltanak munkahelyet. Ugyanakkor az állandó irodai jelenlétet igénylő munkaadók sem népszerűek az ITszakemberek körében. A többség a hetenként legalább egy-két nap otthoni munkavégzést tartja a legkedvezőbbnek.

- Véleményem szerint az IT-szakma mérete sokkal nagyobb lesz a jelenleginél. A jövőben az alapvető fejlesztői, üzemeltetői(core) tudással rendelkező informatikusok mellett egyre több, felhasználói ITtudással rendelkező szakember jelenik meg.Felhasználói tudás alatt azonban nem a manapság használatos irodai szoftverek ismeretét értem, hanem akár olyan szoftverekét, amelyekkel weblapot, egyszerű vállalatirányítási rendszereket stb. lehet készíteni. Ettől függetlenül egyre nagyobb szükség lesz acore ITtudásra. Ennek egyik oka, hogy a világ a rendkívül komoly szaktudást igénylő mesterséges intelligencia megoldások felé halad. A másik egyértelmű trend, hogy öt-tíz éven belül az IT-biztonság lehet az IT-szektor legmeghatározóbb területe. A nagyfokú IT-biztonság elérése, illetve a megtámadott rendszerek életre keltése minden pénzt megér majd a vállalatoknak, következésképpen óriási lehetőségeket teremt az informatikusok számára- fogalmaz Réfi Balázs.

Csökkenő kockázatvállalási kedv

A folyamatos növekedés miatt eddig is intenzíven, számos különböző csatornán - közösségi médiaplatformokon, direkt megkereséssel vagy eseményeken keresztül - kereste leendő munkatársait az EPAM. A Covid-járvány elsősorban a hangsúlyokat tolta el, hiszen majdnem minden toborzást célzó tevékenység az online térbe tevődött át. Csökkent a direkt megkeresések hatékonysága, illetve a jelöltek kockázatvállalási, munkahelyváltási hajlandósága.

Új eszközöket is bevetettek. Ilyen például a belépési bónusz "intézménye", amit főleg tapasztaltabb jelölteknek ajánlanak. Negyedévente úgynevezett "hiringweek"-et tartanak, aminek lényege, hogy egy előre meghirdetett héten, gyorsított eljárásban vezetik végig a jelentkezőket a többkörös, teljes felvételi folyamaton, és 48 órán belül ajánlatot is adnak. Amennyiben a jelölt 24 órán belül elfogadja azt, extra bónuszt is kap.

A Covid-járvány alatt vezették be külső ajánlói programjukat, amely szerint bárki ajánlhat szakembert a cégnek. Ha az illető megfelel a követelményeknek és felvételt nyer (és munkába áll), az ajánló bónuszt kap.

Sok a maradandó változás

Az EPAM-nál úgy gondolják, hogy a pandémia előtti éra már nem jön vissza teljesen, a munkavégzés módja maradandóan átalakult. Az emberek napirendje megváltozott, és ennek egyes elemeit (például reggeli sport) sokan szeretnék megtartani. Az IT-szektorban eddig is voltak már hibrid, nem egy helyszínen dolgozó csapatok. Ez várhatóan megmarad a jövőben is.

Jelenleg az EPAM munkatársai úgynevezett hoteling rendszerben tudnak az irodában dolgozni. Ez azt jelenti, hogy nincsenek tartósan egyénekhez rendelt asztalok. A mostani járványügyi helyzetben csak a dolgozók kis hányada tartózkodhat egyszerre az irodában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy inkább kisebb csapatok mennek az irodába megbeszélésekre, egyeztetésekre, a "magányos" gép mögötti munkát elsősorban otthonról végzik a kollégák.

Fontos változás, hogy az eddigi három EPAM-városon, tehát Budapesten, Szegeden és Debrecenen túl már az egész ország területéről lehet távmunkában az EPAM-nak dolgozni. A vállalat tervei szerint ez hosszú távon így marad.

Sikeres munkatárs-ajánlási rendszer

A Lufthansa Systems Hungáriánál (LSYH) a jól bevált munkaerő-toborzási eszközök között kiemelkedően hatékony és sikeres a vállalat munkatárs-ajánlási folyamata. Idén például - augusztusig - az újonnan felvett munkatársak közel 40 százaléka kollégák ajánlásával indult sikeres kiválasztási folyamat eredményeképpen érkezett a céghez.

A vállalat elsődleges toborzási felülete saját karrierportálja, emellett aktívak a közösségi médiában is.

A munkatársak kiválasztási folyamata a pandémia alatt teljes egészében online működött, ezt részben továbbra is megtartják. Emellett a felvételi folyamat során természetesen mód van a személyes találkozóra is.

Hibrid munkarend az igényekhez igazítva

Az LSYH-nál hosszabb távon a hibrid munkarend meghonosítását tervezik, megpróbálják a vállalati kultúrához leginkább illeszkedő módját és szabályait kialakítani. Az otthoni/irodai jelenlét arányának meghatározásában - a kollégák egyéni preferenciáinak figyelembevételével - a cég nagyon rugalmas. Indokolt esetben lehetővé teszik akár a teljes homeoffice-t, akár a teljes irodai munkavégzést.

Tapasztalataik szerint a pandémia alatt domináló otthoni munkavégzés növelte a produktivitást. Ezzel együtt is fontosnak tartják a személyes kapcsolódást, az integrációt, a csapatkohézió támogatását.

Az LSYH-nál elképzelhetőnek tartják, hogy a nagyobb arányú otthoni munkavégzés változást hoz a munkaerő összetételében, hiszen a rugalmas munkavégzés előnyös lehet különböző élethelyzetekben. Hasonlóan kedvező hatást válthat ki a részmunkaidős foglalkoztatás, ami szintén adott a cégnél.

A hibrid munkavégzés új perspektívája az is, hogy a budapesti és szegedi irodáktól földrajzilag távolabb lakó potenciális új munkavállalók is nagyobb arányban jelentkeznek az LSYH-hoz, hiszen nem kell minden nap bejárniuk a munkahelyükre.

A pandémia alatt a külföldi üzleti utak szinte teljes mértékben elmaradtak, azokat online megoldásokkal, eredményesen pótolták. A személyes találkozások azonban nem pótolhatóak minden esetben, a járvány elmúltával valamilyen mértékben mindenképpen visszatérnek. Egy részüket azonban kiváltják majd a jól bevált új, digitális eszközök.

A legkeresettebb ITszakemberek Magyarországon
(2021. augusztus, forrás: Bluebird)

  • DevOps szakemberek
  • Angular fejlesztők
  • React fejlesztők
  • Fullstack fejlesztők (Java+Angular, .NET+Angular)
  • IT rendszerszervezők
  • Java fejlesztők

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.