Hirdetés
. Hirdetés

HPE - Nagy adatképességek a felhőben

|

Bár a vállalatok többsége döntően fontosnak tartja, hogy adataiból értéket nyerjen, az ehhez szükséges képességek hiánya növekedésüket és innovációs erejüket is korlátozza, derült ki a HPE globális felméréséből. A GreenLake szolgáltatásait bővítő szállító szerint adatképességeik fejlesztéséhez a szervezeteknek digitális transzformációs stratégiájukon is változtatniuk kell.

Hirdetés

Akár eladásaikat, akár fenntarthatóságukat növelnék, a magán- és a közszféra szereplőit egyaránt hiányos adatképességeik hátráltatják a kitűzött célok elérésében - állapította meg a HPE online felmérésében, amelyben a világ valamennyi régiójából, összesen 19 országból több mint 8600 döntéshozó vett részt. A begyűjtött válaszok alapján a vállalatok átlagos adatérettsége ugyanis ötös skálán mindössze 2,6 pontot kapott, és a szervezetek csupán 3 százaléka érte el az érettség legmagasabb szintjét.

- Széles körű egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy a világ adatai óriási lehetőséget adnak életkörülményeink és munkamódszereink továbbfejlesztésére, de megragadásához szükség lesz arra is, hogy a szervezetek változtassanak digitális átalakítási stratégiájukon - mondta Antonio Neri, a HPE elnök-vezérigazgatója. - A felhő helyett az adatot előnyben részesítő data first megközelítés felé kell továbblépnünk, mert ez a digitális transzformáció Sarkcsillaga. Más szóval a szervezeteknek az adat mint stratégiai fontosságú vagyonelem hasznosítását kell megcélozniuk, és minden stratégiai, szervezeti, valamint technológiai változtatásukat ezzel összehangolniuk.

Kiút az adatanarchiából

Felméréséhez a HPE ötszintű adatérettségi modellt dolgozott ki, amelyben a legalacsonyabb, 1-es szintet "adatanarchia" jellemzi - az ide sorolt vállalatok silózott adataikat még nem elemzik módszeresen, csupán eseti jelentéseket készítenek. Az érettség legmagasabb, 5-ik foka ezzel szemben az "adatgazdaság" szintje, amelyen a szervezetek stratégiai módszerességgel építenek adataikra, belső és külső adatforrásaikat egységesen elemzik fejlett analitikai eszközökkel és mesterséges intelligenciával a jobb üzleti eredmények eléréséhez.

A válaszok alapján a szervezetek 14 százaléka még nem lépett tovább az adatérettség első fokáról, és 29 százalékuk érte el a megosztott adatmodellekkel, valamint központi üzletiintelligencia-megoldás használatával jellemezhető, második szintet. A szervezetek több mint harmada (37 százaléka) jár a harmadik szinten, vagyis adataiból fejlett analitikai eszközök segítségével értékes felismeréseket nyer, 14 százalékuk pedig eljutott a negyedik szintre, ahol adatfogyasztását már vállalati szerepkörök szerint hangolja össze, azaz adatcentrikusnak mondhatja magát. Figyelemre méltó, hogy a nagyobb szervezetek adatérettségi szintje is magasabb - a 250 főnél kisebb vállalatok az ötös skálán átlagosan 2,3 pontot, míg a náluk nagyobbak kereken 3 pontot kaptak az értékelés során.

Az adatképességek hiányosságai ugyanakkor jelentősen korlátozzák a szervezeteket a jobb üzleti eredmények elérésében, például az eladások növelésében (30 százalék), az innovációban (28 százalék), az ügyfélélmény javításában (24 százalék), valamint a fenntarthatóság és a belső hatékonyság fokozásában, amit a megkérdezettek 21 százaléka emelt ki.

Részletes képet adott a felmérés a stratégiai, szervezeti és technológiai hiányosságokról is, amelyeket a vállalatoknak fel kell számolniuk ahhoz, hogy adataikat jobban hasznosíthassák teljes értékláncuk mentén. A válaszadók mindössze 13 százaléka mondta például, hogy szervezetüknél az adatstratégia a vállalati stratégia elválaszthatatlan része.

Hirdetés

A megkérdezettek közel fele arról számolt be, hogy vállalatuknál az adatkezdeményezések egyáltalán nem (28 százalék) vagy csak alkalmanként (20 százalék) kapnak külön keretet az IT-költségvetésből. A döntéshozók csupán 28 százaléka tudta megerősíteni, hogy az adatvezérelt termékek és szolgáltatások fejlesztését cégük stratégiai fontosságúnak tartja. A válaszadók ugyancsak fele mondta azt is, hogy szervezetüknél nem alkalmazzák a gépi tanulás és a mélytanulás módszereit, helyettük táblázatokra (29 százalék) vagy üzleti intelligenciára és előre elkészített riportokra (18 százalék) támaszkodnak az adatok elemzésében.

Alacsony szintű adatérettségről árulkodik, ha a vállalat átfogó adat- és analitikai architektúra hiányában adatait felaprózva és elszigetelten, az egyes alkalmazásokban vagy telephelyeken kezeli. A begyűjtött válaszok alapján a szervezetek harmadánál (34 százalékánál) pontosan ez a gyakorlat. Velük szemben a megkérdezettek csupán 19 százaléka mondta, hogy cégüknél központi adattárat vagy -szövetet alakítottak ki, amely a szervezet egészében egységes hozzáférést ad a valós idejű adatokhoz - további 8 százalékuk pedig arról is beszámolhatott, hogy központi adattárukba külső adatforrásokat is bekapcsoltak.

Minthogy az adatforrások mindinkább elosztottá válnak a felhők és a peremhálózatok között, a döntéshozók többsége (62 százaléka) stratégiai fontosságúnak tartja, hogy vállalatánál erősítsék az egységes ellenőrzést és irányítást mind az adatok, mind az elemzésükre szolgáló eszközök felett. A megkérdezettek több mint fele (53 százaléka) ugyanis aggódik a szervezeten belül kialakuló adatmonopóliumok miatt, amelyek erősen behatárolják az értékteremtés lehetőségeit. A válaszadók 39 százaléka ugyanakkor arról is beszámolt, hogy szervezetüknél átértékelik meglévő felhőstratégiájukat - nemcsak a növekvő szolgáltatásköltségek és adatbiztonsági kockázatok miatt, hanem azért, mert rugalmasabb adatarchitektúrát alakítanának ki, hogy jobban irányíthassák adatvagyonuk hasznosítását.

Adatközpontú modernizáció hibrid környezetben

A HPE GreenLake peremhálózattól az adatközponton át a felhőig ívelő (edge-to-cloud) platformjával a szervezetek gyorsabban nyerhetnek értéket adataikból, függetlenül attól, hogy azokat hol gyűjtik, elemzik és tárolják. Minden adat és alkalmazás számára a legmegfelelőbb környezetet választhatják, és azokat a platform nyílt műveleti modelljében összehangolhatják, így a szállító szerint hibrid architektúrán egységes adatszövetet hozhatnak létre az analitika és a gyors döntéshozás szervezeti szintű támogatásához.

Frankfurtban a múlt év végén megtartott, régiós Discover konferenciáján a HPE újabb alkalmazásokkal, analitikai és fejlesztői szolgáltatásokkal bővítette GreenLake platformját, amelyek az informatikai környezet adatokra hangolt korszerűsítésében segítik a szervezeteket.



A HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise mostantól például támogatja az AWS Amazon EKS (Elastic Kubernetes Service) Anywhere szolgáltatását, így még nagyobb választási lehetőséget kínál a szoftverek konténerezéséhez, valamint programozható infrastruktúrával (infrastructure-as-code) és felhőalapú eszközökkel segíti a DevOps-csapatok munkáját a folyamatos fejlesztésben és telepítésben. A decemberi bejelentésnél valamivel korábban egyébként a Red Hat és a VMware is hasonló együttműködésre lépett a HPE-vel. A Red Hat OpenShift Container Platform az idei év első negyedében, a HPE GreenLake for VMware pedig 2023 első felében válik elérhetővé.

További újdonság, hogy a HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise hat, munkaterhelésre optimalizált - például általános célú, számításra, memóriára vagy tárolásra kihegyezett - telepítési lehetőséget is kínál egyszerűbb árazással és fogyasztásalapú elszámolással, amelyek közül a szervezetek könnyebben kiválaszthatják az igényeikhez illeszkedő szolgáltatást. A felhőköltségek optimalizálását a szállító továbbfejlesztett analitikai eszközökkel is segíti.

Nem utolsósorban a HPE Ezmeral Early Access (EEA) program weboldalán érdeklődésüket jelző vállalatok a bejelentés előtt álló HPE GreenLake for Data Fabric és HPE Ezmeral Unified Analytics szolgáltatásokat is kipróbálhatják hibrid környezetben, adatfelügyeleti és analitikai feladatok megoldásában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.