Hirdetés
. Hirdetés

HPE - Nagy adatképességek a felhőben

|

Bár a vállalatok többsége döntően fontosnak tartja, hogy adataiból értéket nyerjen, az ehhez szükséges képességek hiánya növekedésüket és innovációs erejüket is korlátozza, derült ki a HPE globális felméréséből. A GreenLake szolgáltatásait bővítő szállító szerint adatképességeik fejlesztéséhez a szervezeteknek digitális transzformációs stratégiájukon is változtatniuk kell.

Hirdetés

Akár eladásaikat, akár fenntarthatóságukat növelnék, a magán- és a közszféra szereplőit egyaránt hiányos adatképességeik hátráltatják a kitűzött célok elérésében - állapította meg a HPE online felmérésében, amelyben a világ valamennyi régiójából, összesen 19 országból több mint 8600 döntéshozó vett részt. A begyűjtött válaszok alapján a vállalatok átlagos adatérettsége ugyanis ötös skálán mindössze 2,6 pontot kapott, és a szervezetek csupán 3 százaléka érte el az érettség legmagasabb szintjét.

- Széles körű egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy a világ adatai óriási lehetőséget adnak életkörülményeink és munkamódszereink továbbfejlesztésére, de megragadásához szükség lesz arra is, hogy a szervezetek változtassanak digitális átalakítási stratégiájukon - mondta Antonio Neri, a HPE elnök-vezérigazgatója. - A felhő helyett az adatot előnyben részesítő data first megközelítés felé kell továbblépnünk, mert ez a digitális transzformáció Sarkcsillaga. Más szóval a szervezeteknek az adat mint stratégiai fontosságú vagyonelem hasznosítását kell megcélozniuk, és minden stratégiai, szervezeti, valamint technológiai változtatásukat ezzel összehangolniuk.

Kiút az adatanarchiából

Felméréséhez a HPE ötszintű adatérettségi modellt dolgozott ki, amelyben a legalacsonyabb, 1-es szintet "adatanarchia" jellemzi - az ide sorolt vállalatok silózott adataikat még nem elemzik módszeresen, csupán eseti jelentéseket készítenek. Az érettség legmagasabb, 5-ik foka ezzel szemben az "adatgazdaság" szintje, amelyen a szervezetek stratégiai módszerességgel építenek adataikra, belső és külső adatforrásaikat egységesen elemzik fejlett analitikai eszközökkel és mesterséges intelligenciával a jobb üzleti eredmények eléréséhez.

A válaszok alapján a szervezetek 14 százaléka még nem lépett tovább az adatérettség első fokáról, és 29 százalékuk érte el a megosztott adatmodellekkel, valamint központi üzletiintelligencia-megoldás használatával jellemezhető, második szintet. A szervezetek több mint harmada (37 százaléka) jár a harmadik szinten, vagyis adataiból fejlett analitikai eszközök segítségével értékes felismeréseket nyer, 14 százalékuk pedig eljutott a negyedik szintre, ahol adatfogyasztását már vállalati szerepkörök szerint hangolja össze, azaz adatcentrikusnak mondhatja magát. Figyelemre méltó, hogy a nagyobb szervezetek adatérettségi szintje is magasabb - a 250 főnél kisebb vállalatok az ötös skálán átlagosan 2,3 pontot, míg a náluk nagyobbak kereken 3 pontot kaptak az értékelés során.

Az adatképességek hiányosságai ugyanakkor jelentősen korlátozzák a szervezeteket a jobb üzleti eredmények elérésében, például az eladások növelésében (30 százalék), az innovációban (28 százalék), az ügyfélélmény javításában (24 százalék), valamint a fenntarthatóság és a belső hatékonyság fokozásában, amit a megkérdezettek 21 százaléka emelt ki.

Részletes képet adott a felmérés a stratégiai, szervezeti és technológiai hiányosságokról is, amelyeket a vállalatoknak fel kell számolniuk ahhoz, hogy adataikat jobban hasznosíthassák teljes értékláncuk mentén. A válaszadók mindössze 13 százaléka mondta például, hogy szervezetüknél az adatstratégia a vállalati stratégia elválaszthatatlan része.

Hirdetés

A megkérdezettek közel fele arról számolt be, hogy vállalatuknál az adatkezdeményezések egyáltalán nem (28 százalék) vagy csak alkalmanként (20 százalék) kapnak külön keretet az IT-költségvetésből. A döntéshozók csupán 28 százaléka tudta megerősíteni, hogy az adatvezérelt termékek és szolgáltatások fejlesztését cégük stratégiai fontosságúnak tartja. A válaszadók ugyancsak fele mondta azt is, hogy szervezetüknél nem alkalmazzák a gépi tanulás és a mélytanulás módszereit, helyettük táblázatokra (29 százalék) vagy üzleti intelligenciára és előre elkészített riportokra (18 százalék) támaszkodnak az adatok elemzésében.

Alacsony szintű adatérettségről árulkodik, ha a vállalat átfogó adat- és analitikai architektúra hiányában adatait felaprózva és elszigetelten, az egyes alkalmazásokban vagy telephelyeken kezeli. A begyűjtött válaszok alapján a szervezetek harmadánál (34 százalékánál) pontosan ez a gyakorlat. Velük szemben a megkérdezettek csupán 19 százaléka mondta, hogy cégüknél központi adattárat vagy -szövetet alakítottak ki, amely a szervezet egészében egységes hozzáférést ad a valós idejű adatokhoz - további 8 százalékuk pedig arról is beszámolhatott, hogy központi adattárukba külső adatforrásokat is bekapcsoltak.

Minthogy az adatforrások mindinkább elosztottá válnak a felhők és a peremhálózatok között, a döntéshozók többsége (62 százaléka) stratégiai fontosságúnak tartja, hogy vállalatánál erősítsék az egységes ellenőrzést és irányítást mind az adatok, mind az elemzésükre szolgáló eszközök felett. A megkérdezettek több mint fele (53 százaléka) ugyanis aggódik a szervezeten belül kialakuló adatmonopóliumok miatt, amelyek erősen behatárolják az értékteremtés lehetőségeit. A válaszadók 39 százaléka ugyanakkor arról is beszámolt, hogy szervezetüknél átértékelik meglévő felhőstratégiájukat - nemcsak a növekvő szolgáltatásköltségek és adatbiztonsági kockázatok miatt, hanem azért, mert rugalmasabb adatarchitektúrát alakítanának ki, hogy jobban irányíthassák adatvagyonuk hasznosítását.

Adatközpontú modernizáció hibrid környezetben

A HPE GreenLake peremhálózattól az adatközponton át a felhőig ívelő (edge-to-cloud) platformjával a szervezetek gyorsabban nyerhetnek értéket adataikból, függetlenül attól, hogy azokat hol gyűjtik, elemzik és tárolják. Minden adat és alkalmazás számára a legmegfelelőbb környezetet választhatják, és azokat a platform nyílt műveleti modelljében összehangolhatják, így a szállító szerint hibrid architektúrán egységes adatszövetet hozhatnak létre az analitika és a gyors döntéshozás szervezeti szintű támogatásához.

Frankfurtban a múlt év végén megtartott, régiós Discover konferenciáján a HPE újabb alkalmazásokkal, analitikai és fejlesztői szolgáltatásokkal bővítette GreenLake platformját, amelyek az informatikai környezet adatokra hangolt korszerűsítésében segítik a szervezeteket.A HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise mostantól például támogatja az AWS Amazon EKS (Elastic Kubernetes Service) Anywhere szolgáltatását, így még nagyobb választási lehetőséget kínál a szoftverek konténerezéséhez, valamint programozható infrastruktúrával (infrastructure-as-code) és felhőalapú eszközökkel segíti a DevOps-csapatok munkáját a folyamatos fejlesztésben és telepítésben. A decemberi bejelentésnél valamivel korábban egyébként a Red Hat és a VMware is hasonló együttműködésre lépett a HPE-vel. A Red Hat OpenShift Container Platform az idei év első negyedében, a HPE GreenLake for VMware pedig 2023 első felében válik elérhetővé.

További újdonság, hogy a HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise hat, munkaterhelésre optimalizált - például általános célú, számításra, memóriára vagy tárolásra kihegyezett - telepítési lehetőséget is kínál egyszerűbb árazással és fogyasztásalapú elszámolással, amelyek közül a szervezetek könnyebben kiválaszthatják az igényeikhez illeszkedő szolgáltatást. A felhőköltségek optimalizálását a szállító továbbfejlesztett analitikai eszközökkel is segíti.

Nem utolsósorban a HPE Ezmeral Early Access (EEA) program weboldalán érdeklődésüket jelző vállalatok a bejelentés előtt álló HPE GreenLake for Data Fabric és HPE Ezmeral Unified Analytics szolgáltatásokat is kipróbálhatják hibrid környezetben, adatfelügyeleti és analitikai feladatok megoldásában.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.