Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Költéskalauz digitalizációhoz

|

A pénzügyi szektor digitalizációs költése növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan legalább 19 százalékkal.

Hirdetés

Markáns, kétszámjegyű növekedéssel erősít rá a világ digitalizációs költésére 2022-ben, és a tempót a következő négy évben is tartani fogja az IDC friss előrejelzése szerint. Az idei közel kétezer milliárd dolláros költés harmada azonban három fejlesztési területre irányul, és több mint fele mindössze négy iparághoz kötődik.

A vállalati működés digitális transzformációjára (DX-re) fordított költés idén világszinten eléri az 1,8 billió dollárt, ami a tavalyi évhez képest 17,6 százalékos növekedést ígér. Az International Data Corporation (IDC) májusban frissített költéskalauza (Worldwide Digital Transformation Spending Guide) szerint a bővülés üteme 2026-ig alig változik, az elemző erre az időszakra évente átlagosan 16,6 százalékos növekedést prognosztizál.

Hirdetés

- A járványhelyzetben bekövetkezett, kisebb lassulás után 2022-ben a digitális átalakulás technológiáira fordított költés agresszív felívelésére számítunk - mondta Craig Simpson, az IDC vezető kutatási igazgatója. - A szervezetek gyorsítanak a digitalizált megoldásokat előtérbe helyező stratégiájuk megvalósításán, ezért mind a belső működés, mind a külső, közvetlen kapcsolatok átalakításába újabb beruházásokat irányítanak. Az üzlet belső működését transzformáló fejlesztések elsősorban a hatékonyság és a rugalmas állóképesség növelését célozzák, az ügyfélélmény átalakítását pedig sok szervezet digitalizációs prioritásként kezeli.

Mélyzsebű ipar

A működés átalakítása egyértelműen kiemelkedik az 51 stratégiai célkitűzés közül, amelyet az IDC költéskalauzában azonosított. Idén a back-office támogatás és az infrastruktúra, az okosgyártás és a digitális ellátási láncok optimalizálása lesz a legtöbb pénzt vonzó három DX-prioritás. A három beruházási területre összesen több mint 620 milliárd dollár áramlik majd 2022-ben. Mellettük ebben a kategóriában a hálózatba kapcsolt eszközök és létesítmények kezelése, valamint az adatok és információk műveleti felhasználása is előbbre kerül a fontos fejlesztési területek között.

Az ügyfélélmény átalakítását célzó - például omni-experience engagement és omni-channel commerce típusú - digitalizációs beruházásokra a vállalatok idén több mint 300 milliárd dollárt fognak költeni. Az ötéves előrejelzési időszakban itt egyrészt olyan területeken várható a legnagyobb mértékű (26-27 százalékos) éves átlagos növekedés, mint az igény szerinti biztosítási és jogi szolgáltatások, valamint a náluk jóval átfogóbb vállalatirányítás.

Iparági bontásban a globális digitalizációs költés közel 30 százalékát idén a diszkrét és a folyamatgyártás fogja jegyezni (lásd az ábrát), de a közművek és a bankszektor DX-beruházásainak értéke is 100 milliárd dollár fölé emelkedik. Az elemző szerint az előrejelzési időszak végéig egyébként a pénzügyi szektor digitalizációs költése növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan legalább 19 százalékkal.

Beruházáshalasztás térségünkben

Földrajzi térségeket tekintve idén az Egyesült Államok adja a világ digitalizációs költésének közel 35 százalékát, míg a második legnagyobb régió Nyugat-Európa, a harmadik pedig - nem sokkal lemaradva - Kína lesz. A 2026-ig terjedő időszakban ráadásul a távol-keleti országban várható a leggyorsabb, évente átlagosan 18,5 százalékos növekedés, bár Latin-Amerika, a második leglendületesebbnek ígérkező piac a maga 18,2 százalékos bővülésével szorosan ott lesz a nyomában.

- Az európai, közel-keleti és afrikai régió digitalizációs költése 2022-ben megközelíti majd a 469 milliárd dollárt, ami a tavalyi évhez képest 16,7 százalékos növekedést mutat, és azt tükrözi, hogy az iparágak Európa-szerte milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a DX-projekteknek - mondta Angela Vacca, az IDC vezető kutatási menedzsere. - A növekedés üteme a pénzügyi szektorban és a gyártóiparban lesz a leggyorsabb, ahol egyfelől a nagy adattal és mesterséges intelligenciával, másfelől a dolgok internetével és a robotikával összefüggő beruházások uralják majd a használati esetek toplistáját. Míg a pénzügyi intézményekben a nagy adattal és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felhasználási esetek jellemzik majd a beruházásokat, addig a gyártó vállalatok körében a dolgok internetével és a robotikával összefüggő felhasználási esetek száma fog nagyon dinamikusan növekedni.

Közép- és Kelet-Európában azonban az orosz-ukrán háború miatt a vállalatok számos iparágban későbbre halasztják beruházásaikat, az elemző szerint ez a hatás különösen a nyersanyagipart fogja sújtani. Az ellátási láncok működésében bekövetkező zavarok a gyártóipar és a forgalmazás egyes szegmenseit is hasonlóan érintik, míg a hálózati és informatikai eszközök ellátási láncait tépázó fennakadások miatt térségünkben a távközlési cégek is elodázhatják digitalizációs projektjeik némelyikét.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.