Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Menetel az AI, araszol a PC

|

Lemaradnak a versenyben a vállalatok, ha késlekednek az emberi képességeket kiegészítő, ismétlődő feladatokat automatizáló, személyre szabott ajánlásokat adó és adatvezérelt döntéseket támogató mesterséges intelligencia bevezetésével - figyelmeztet AI-piaci prognózisában az IDC. A személyi számítógépek és a tabletek eladásaira vonatkozó előrejelzését viszont az elemző ismét lefelé módosította.

Hirdetés

Világszinten a mesterséges intelligenciára (AI) fordított költés - a hardvert, szoftvert és szolgáltatásokat is beleértve - idén eléri a 154 milliárd dollárt, ami az International Data Corporation (IDC) márciusban közreadott jelentése (Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide) szerint éves alapon 26,9 százalékos növekedést ígér. Minthogy a vállalatok szállítói és felhasználói oldalon is egyre több termékbe és szolgáltatásba építik be a mesterséges intelligenciát, az elemző arra számít, hogy az AI-központú rendszerekre fordított költés 2022 és 2026 között évente átlagosan 27 százalékkal fog növekedni, és az előrejelzési időszak végére a piac mérete megduplázódik, azaz meghaladja majd a 300 milliárd dollárt.

Prognózisában az IDC a mesterséges intelligencia 36 használati esetét azonosította, és ezek közül csupán egyben várható a költés 24 százaléknál alacsonyabb éves átlagos növekedése a jelzett időszakban. Jól illusztrálja ez az adat is, hogy az AI-központú rendszerek milyen gyors ütemben terjedhetnek tovább a következő pár évben.

Nagy költők klubja

A mesterséges intelligencia három legnagyobb használati esete az értékesítési és az ügyfélszolgálati folyamatok automatizálását célozza. Ilyen digitális asszisztenseket, robotokat és ajánlómotorokat szinte minden iparág szereplői egyre szélesebb körben vezetnek be, így 2023-ban ez a három használati eset adja majd együttesen az AI-költés több mint negyedét. Utánuk pedig olyan szerteágazó feladatokat támogató használati esetek következnek a listán, mint az IT-optimalizálás, a kibertámadások észlelése és megelőzése, valamint a csalások felderítése és kivizsgálása.

Hirdetés

Idén és az előrejelzési időszak teljes tartama alatt egyaránt a bankszektor és a kereskedelem szereplői költenek majd legtöbbet mesterséges intelligenciára. Őket a professzionális szolgáltatások, valamint a diszkrét és a folyamatgyártás szereplői követik a legnagyobb AI-beruházók élmezőnyében - idén ez az öt iparág jegyzi majd a teljes költés több mint felét. A leggyorsabb ütemben, évente átlagosan 30,2 százalékkal azonban a médiavállalatok fogják növelni AI-költésüket az évtized közepéig.

Földrajzi bontásban a mesterséges intelligencia legnagyobb piaca a teljes költés több mint 50 százalékával az Egyesült Államok lesz az előrejelzési időszakban. Nyugat-Európa több mint 20 százalékos részesedése mellett az egyik leggyorsabban, évente átlagosan 30 százalékkal bővülő piacnak ígérkezik, míg a harmadik legnagyobb régiónak számító Kína évente átlagosan 20,6 százalékos növekedése az egyik leglassabb lesz.

Mentőöv a vállalatoktól

A kereslet csökkenése és a nehéz makrogazdasági körülmények miatt az IDC ismét lefelé módosította a PC-k és a tabletek piacára adott előrejelzését. Az elemző friss negyedéves prognózisa (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker) szerint idén világszinten 403,1 millió darab gép talál gazdára, a tavaly decemberi előrejelzésben szereplő 429,5 milliónál jóval kevesebb. Jövőre azonban éves alapon 3,6 százalékos növekedés várható, így az eladott PC-k és tabletek száma eléri a 417,7 millió darabot, és forgalmuk ezzel túlszárnyalja majd a világjárvány előtti évben mért szintet is.

Valójában várható volt, hogy a piac előbb-utóbb befékez, tette hozzá az elemző. Miután a szállítók nagyrészt teljesítették a vállalati szektor megrendelésit, a lakosság pedig kiszabadult a pandémiás szobafogságból, a tavalyi év második felében már sejteni lehetett, hogy a végfelhasználói digitális eszközök kikerülnek a figyelem középpontjából.

A vállalati szektorban ezzel együtt továbbra is biztatóak maradnak a szállítói kilátások, mivel a hibrid munka és a digitális oktatás jelentősen megnövelte a megcélozható piacot. A Windows 10 életciklusának közelgő vége jövőre és 2025-ben minden bizonnyal újabb PC-frissítési hullámot indít a vállalatok körében, míg a Chromebook laptopokat és Android-alapú tableteket különösen az oktatási intézmények vezetik be, illetve frissítik nagyobb mennyiségben.

Kissé más a helyzet a lakossági szegmensben, mivel az erős dollár és a növekvő infláció világszerte csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét. Hosszabb távon azonban az IDC itt is a pandémia előtti szintet meghaladó számokat vár, mivel a háztartásokban mind a PC-k, mind a tabletek sűrűsége növekszik. Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a fogyasztók egy része újból okostelefonokra vagy más eszközökre fog inkább költeni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.