Hirdetés
. Hirdetés

IDENTYUM NOW - Digitális személyazonosság, egyszer és mindenkorra

|

Az IDENTYUM NOW digitális identitás létrehozását, azonosítását és az azokkal történő tranzakciók végrehajtását teszi lehetővé.

Hirdetés

A start-up horvát székhelyű és vezetésű, azonban egy magyarországi partnercég is segíti a munkát és a termékbevezetést. Horváth Balázs, a Bancard Tanácsadó Kft. ügyvezetője árult el részleteket a projektről:

Mitől különleges és mi az az ID Wallet

Ha használsz okostelefont, tudhatod, hogy a bankkártyák digitalizálhatók és virtuálisan tárolhatók a telefonon. Képzeld el, hogy a bankkártyádhoz hasonlóan a személyi igazolványodat, a vezetői engedélyedet, az egyetemi diplomádat hitelesítve digitalizálhatod, és a telefonodról megszabhatod, ki és miként férhet hozzájuk. Nagyjából ez maga az ID Wallet: a saját tárhelyed személyes adatok, okmányok tárolására és megosztására, ami kiemelt védelmet élvez, és ami kizárólag a te uralmad alatt áll.

Nincs felesleges sorban állás

Legtöbb esetben egy ügyintézés alkalmával kizárólag azért kell személyesen jelen lenni, hogy személyazonosságodat igazold vagy aláírj valamit. Tehát azért állsz sorban, hogy bemutathasd a személyidet, és hogy az ügyintéző ellenőrizze valóban te vagy-e a képen, hogy aztán intézkedj vagy aláírd azt, ami miatt eredetileg jöttél. Ha a személyazonosítás lépése digitálisan történne, vagyis távolról, és ha a digitális személyazonosság mellé egy jogilag hiteles, érvényes aláírás is társulna, akkor az ügyintéző ablakoknál való sorban állás teljesen feleslegessé válna. Ezáltal gyakorlatilag minden akadály elhárulna a vállalatok és intézmények számára az üzleti és egyéb folyamatok teljes digitalizációja előtt.

És pontosan ez az, amit az Identyum csinál, ezek az Identyum ID Wallet alapvető funkciói - távoli személyazonosítás és egy jogilag megfelelő elektronikus aláírás.

Az adatbiztonság az első

Az Európai Bizottság egy olyan teret képzel el, ami védi a polgárai magánélethez való jogát, amin belül a személyes adatok védelme kulcsfontosságú. Ennek megfelelően az Identyum ID Wallet alapötlete a Google és az Apple termékének szöges ellentéte. Ez abban valósul meg, hogy senki, még maga az Identyum sem férhet hozzá az ID Wallet-ban tárolt adataidhoz. Az Identyum nem is tudja, ki felé, hogyan és miért azonosítottad magad. Ez csak rád és arra a félre tartozik, akivel úgy döntöttél, hogy megosztod a személyes adataidat. Tehát amellett, hogy a felhasználó digitálisan azonosíthatja magát az ID Wallet segítségével teljes mértékig meg is szabhatja, milyen információt akar megosztani egy másik személlyel vagy vállalattal.

Azt, hogy az Identyum tökélyre fejlesztette a szolgáltatást, az EU EBSI-megfelelősége (európai blokkláncszolgáltatási infrastruktúra) is mutatja.

Weboldal

A weboldalon keresztül magánszemélyek és vállalatok tudják használni az aláírási rendszert, hogy jogilag hitelesen lássanak el elektronikus aláírással dokumentumokat, például PDF-eket. Majd 2022 vége felé további szolgáltatások, az Identify és a FinCheck is elérhetőek lesznek a NOW oldalán.

A legfőbb előnye az Identyum Sign szolgáltatásnak az, hogy a másik személynek vagy cégnek, akinek a PDF-et aláírásra küldöd, csak egy telefonra és egy személyazonosító okmányra van szüksége ahhoz, hogy létrehozza saját ID Walletjét. Egy másik nagy előny, hogy egy így elkészített aláírás az Európai Unió valamennyi bíróságán hiteles. Az oldal itt érhető el: now.identyum.com

Hogyan kell regisztrálni az Identyum NOW-ra?

Az Identyum NOW oldalra való bejelentkezéshez elsőként egy Identyum ID Wallet létrehozására lesz szükséged, ehhez pedig nem kell más, csak egy okostelefon vagy hasonló, kamerával felszerelt készülék, internethozzáférés és egy böngésző, valamint egy személyazonosításra alkalmas okmány. Mindez csak az első bejelentkezéshez szükséges, amikor ténylegesen létrehozod az ID Walleted.

Innentől az Identyum (és a kabalánk, Max) kísér majd végig lépésről lépésre a regisztrációs folyamaton, amíg sikeresen létre nem hozol egy Identyum ID Walletet és be nem jelentkezel a NOW oldalon. Ez már elég ahhoz, hogy regisztrálhass a now.identyum.com-on.

A projekt a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködés Program 2014-2020 és a Beneficiary Light Grant Scheme (B Light) támogatásából valósul meg az Identyum NOW projekt keretein belül. A cikk tartalma a Partnerek kizárólagos felelősége alá tartozik és semmilyen körülmények között nem minősül az Európai Unió és/vagy Irányító Hatóság álláspontjának kifejezésének.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.