Hirdetés
. Hirdetés

Interjú a Blockchain Koalíció szakmai vezetőjével, Czeglédi Tamással

|

A Blockchain Koalíció eddigi lépései, jövőbeni célok, tervek.

Hirdetés

Computerworld: Hogyan jellemezhető a blockchain ismertsége Magyarországon?
Czeglédi Tamás: Ez minidig szubjektív, ráadásul nehéz megmondani, hogy egy technológiának mennyire kell ismertnek lennie, egyáltalán létezik-e olyan mérőszám, ami ezt kifejezi. Az biztos, hogy a blockchain egy komplex, és nehezen megérthető technológia, ami olyan ígéreteket hordoz, amelyek szerint sok létező kihívást lehet sokkal hatékonyabban kezelni általa, és mint a körülöttünk zajló negyedik ipari forradalom egyik meghatározó technológiája, egyben drasztikusan át is alakíthatja életünket. Eközben a technológia maga is alakul, és keresi a helyét. Ezt abban lehet a legjobban leszűrni, hogy amikor 5 ember blockchaint mond, 5 különböző technológiára, működési logikára gondolnak valójában. Ettől függetlenül, sajnos azt kell kijelenteni, hogy Magyarországon az ismertség nemzetközi összehasonlításban alulmarad. A technológiai szakemberek körében növekszik, de szélesebb körben ez nincs még meg. Ez pedig főleg az üzleti életből hiányzik.

CW: Ki az elsődleges célcsoportja az edukációnak?
Czeglédi Tamás: A magyar egyetemeken elég széles körben és változatosan folyik oktatás a témában. Ennek pontos felmérése egyébként éppen az egyik aktuális feladat a koalíció számára. Az Edutus Egyetemen mi éppen az üzleti döntéshozók, illetve döntés előkészítők számára optimalizáltuk a tananyagot. Ez azt jelenti, hogy nem technológiai fókuszú. Természetesen nem lehet a technológia megismerése nélkül blokkláncról tanulni, ennek megfelelően alapos informatikai, matematikai betekintést is kapnak a hallgatók, de inkább arra keressük a választ, hogy mire, mint hogy pontosan hogyan.

CW: Mit tesz a szervezet az ügyfélbiztonság és pénzügyi tudatosság fejlesztések érdekében?
Czeglédi Tamás: Az ügyfélbiztonság és pénzügyi tudatosság érzékeny és súlyos témák, és a tagjaink valószínűleg sok erőforrást fordítanak is rájuk, gondoljunk csak az MNB-re vagy a kereskedelmi bankokra, de a koalíció kiemelten nem foglalkozik a témával, egyelőre. Ez nem jelenti, hogy egyáltalán nem, hiszen az akciótervünkben szerepel egy megbízható blockchain szolgáltató minősítés létrehozása, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai közegben jelenleg több energia megy az alapozásra.

CW: A felmérési eredmények alapján növekszik a nők érdeklődése a téma iránt. Terveznek-e kifejezetten nők felé célzott kampányt, kommunikációt?
Czeglédi Tamás: Az irány természetesen érdekes, de ahogy mondtam, még nem tartunk ott, hogy szegmentált kampányokban tudjunk gondolkodni. A feladat jelenleg a jogszabályi környezet kialakításának támogatása, a piaci szereplők és az államigazgatás releváns szervei közötti kommunikáció katalizálása és a nagyobb hazai projektek szélesebb körű megismertetése, illetve az edukáció fejlesztése.

CW: A Blockchain Koalíció alapvető célja, hogy közreműködjön a hazai gazdasági hasznosítás lehetőségeinek kijelölésében, a megfelelő jogszabályi keretrendszer kidolgozásában. Ez hol tart most?
Czeglédi Tamás: A munka jelenleg folyik. A koalíció párhuzamosan több irányban dolgozik. Erre garancia és ennek módja egyben a munkacsoportok által menedzselt és végzett munka. A főbb csapásirányokra külön munkacsoportok - oktatási, jogi, pénzügyi, nemzetközi és ellátási lánc - jöttek létre, amelyek a koalíció stratégiájához idomulva, a saját maguk által kijelölt célok mentén kezdték meg a munkát. Sok tekintetben több éves lemaradást kell behozni, így azért arra is kell idő, amíg a kommunikáció hatékonyan be tud indulni, de a tagjaink száma növekszik, és egyelőre megvan a lelkesedés. Dolgozunk az állami intézmények, egyetemek és piaci szereplők által felvázolt célok összehangolásán, készülnek munkatervek, és bízunk benne, hogy ősszel már tudunk konkrét eredményekről is beszámolni. Emellett a koalíció aktívan részt vesz az európai kezdeményezésekben, hogy a magyar szereplők is részesei lehessenek az EU saját blockchain kezdeményezésének (European Blockchain Services Infrastructure - EBSI) és a piaci szereplők számára ilyen tematikájú források is elérhetővé váljanak.

Hirdetés

CW: A nemzetközi kapcsolatok kiépítésére milyen lépések vannak?
Czeglédi Tamás: Az említett EU-s részvétel mellett aktívan jelen vagyunk a nemzetközi rendezvényeken résztvevőként és előadóként, több hasonló ernyőszervezettel dolgozunk konkrét együttműködéseken, és igyekszünk tovább mélyíteni ezeket a magyar szereplők számára is lehetőséget és piacot nyitva. Erős az ilyen irányú érdeklődés például Dél-Kelet-Ázsia irányában.

CW: Mik a jövőbeni célok, tervek?
Czeglédi Tamás: A cél egy működő, és tőkeerős hazai szektor és támogató szabályozói környezet kialakulásának elősegítése. A tervek pedig ezt igyekeznek elősegíteni, a fentebb említettek szerint.

Czeglédi Tamás
Blockchain Koalíció szakmai vezetője, az Edutus Egyetemen az Általános Blokklánc Szakember képzés szakmai vezetője, a Blockchaineum/THINKOology társalapítója és stratégiai vezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.