Hirdetés
. Hirdetés

Jövőkép – Egy cégvezető regénye

|

Sok vállalkozó tudja, hogy mit kellene tennie, ha sikeresebb szeretne lenni, mégis képtelen kiszakadni a napi rutinokból. Vagy ha elér egy kis üzleti sikert, az már az elviselhetetlenségig fokozza a terhelését. A Jövőkép sajátosan szórakoztató módon nyújtja át a receptet e vállalkozói csapdából való szabadulásra.

Hirdetés

A vállalkozó különleges, álmokat kergető emberfajta. A karakteréhez hozzátartozik az elbukások és talpra állások sorozata, amelyek révén megszerzi a sikerhez nélkülözhetetlen tapasztalatokat és ismereteket. Ebben a világban ingyen semmit sem adnak. Segíthet olykor a szerencse, de sokkal többen vannak, akik az egészségükkel, a családi békéjükkel vagy a korábban összegyűjtött vagyonukkal fizetik meg a próbálkozás árát. Akiknek túl sokba kerül, abbahagyják vagy megrekednek a siker felé félúton. Ám akadnak olyanok is, akik konokul mennek tovább, amíg a kitűzött céljukat el nem érik, s végül valóban vállalkozóvá válnak. A Jövőkép róluk, de nem csak nekik szól.

Szükségszerű-e ennyiszer elbukni, fel lehet-e készülni jó előre a vállalkozói lét kihívásaira - például könyvekből? Erre nehéz egyértelműen válaszolni, de az egészen biztos, hogy a vállalkozói irodalomnak az a része, amely bemutatja, hogy még a legbefutottabbak is kegyetlenül megküzdöttek a sikerért, komoly megerősítést adhat a csüggedés legyőzéséhez, a folytatáshoz. Elég csak két esettanulmányokat bemutató klasszikust említeni Lloyd Shefsky: Rúgd ki a főnököd - és valósítsd meg álmaid című kötetét és Malcolm Gladwell: Kivételesek - a siker másik oldala című munkáját.

Ennek a műfajnak egy sajátosan továbbfejlesztett változata Egerszegi Krisztián könyve, a Jövőkép - Ne hagyd, hogy bedaráljon a saját céged! Szorosan véve persze ez nem tényirodalom, hanem egy kisregény, de talán oktatóregényként helyesebb volna meghatározni, amely feltétlenül a vállalkozói könyvek közé tartozik. Különbséget mutat a másik két műhöz képest abban is, hogy Shefsky üzleti ügyvéd és egyetemi tanár egy menő business schoolban, Gladwell pedig újságíró, közíró, előadó. A Jövőkép szerzője azonban maga is vállalkozó, egy CRM és vállalatirányítási rendszert fejlesztő MiniCRM Zrt. egyik tulajdonosa és a Cégépítők alapítója. Így lehetősége volt saját tapasztalataiból, üzletfelei történetét megismerve és a hozzá kötődő Cégépítők podcastban megforduló vállalkozók példája alapján megformálni Gaál Péter alakját és elmesélni útját, amely átvezetett minden fontosabb állomáson és buktatón, amely egy vállalkozó életében előfordulhat.

A Jövőkép olvasmányos könyv, de nem könnyeden szórakoztató, hacsak valaki annak nem értékeli, hogy tükröt kap a kezébe, és kénytelen elgondolkodni azon, amit abban lát. Azoknak, akik már kirúgták a főnöküket, és a maguk urává váltak, vagy éppen erről álmodoznak, mi lehetne hasznosabb ennél? Az olvasók - már amennyiben van vállalkozásuk vagy terveznek ilyet - a kisregény minden sorában azokkal a problémákkal találkozhatnak, amelyeket ők sem kerülhetnek ki, vagy máris meghatározzák az életüket.

Hirdetés

Közben persze van ok izgulni a főszereplő sorsa miatt, aki úgy hoz rossz döntéseket, hogy mindig helyesen szeretne lépni. Az alapvető értékei és céljai kibékíthetetlenül konfliktusba kerülnek a napi gyakorlattal, s az élete az ütközések nyomán kezd darabjaira hullani. A kötet legerősebb vonása, hogy át akarja adni azt az üzenetet, amely a szerző szerint elengedhetetlen a profi, haladó vállalkozóvá emelkedéshez. Megosztja a kulcsot ahhoz a vállalkozói szinthez, ahol az alapító már nem a cége rabszolgája többé (az alkalmazottak, és a céges rendszerek dolgoznak helyette), hanem úgy tekinthet rá, mint a saját gyermekére, amelyben gyönyörködhet, miközben gondosan fejleszti és nem napi szinten igyekszik egyre sikeresebbé tenni. Sőt, a saját élete is jól egyensúlyban tartható.

Ahhoz, hogy valaki ide eljusson megfelelő jövőképre van szüksége. Egerszegi Krisztián könyvének hőse - miközben vállalkozói személyisége is átalakul, fejlődik - fokozatosan éri el az értettségnek azt a fokát - némi baráti és szakmai támogatással -, hogy megérti szerepét a cége építésében, fel tudja állítani azt a Jövőképet, amelyet iránytűként használva nem csak a vállalkozása érhet révbe, hanem a magánélete is.

>>Felnézett a lámpára. Százával köröztek körülötte a molylepkék. Értelmetlen köröket róttak a fény körül, folyton nekiütközve a búrának. Ez sem tántorította el őket: újra és újra ugyanazokat a köröket rótták.
Ahogy én is, gondolta Péter. Én is rossz célokat kergettem, mint a lepkék. Mindig mentem valamerre, de sohasem a helyes irányba.
Kiesett a kezéből a cigaretta. A Jövőkép változtatott meg mindent, és mutatta meg az irányt.
Futólépésben indult vissza...<<

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.