Hirdetés
. Hirdetés

Lenovo Tech World '22 - IT architektúra újragondolva

|

Kliens és peremhálózati eszközök felhőkkel, hálózatokkal és a mesterséges intelligencia algoritmusaival dolgoznak együtt az iparági digitalizáció felgyorsításán az új IT architektúrában, amelyet a Lenovo éves technológiai konferenciáján jelentett be. A hajlítható PC-t megalkotó cég demózta legújabb fejlesztését, a feltekerhető kijelzős laptopot is.

Hirdetés

A világon létrehozott adatmennyiség 2025-re megduplázódik az előrejelzések szerint, miközben a vállalatok a jelenleg keletkező adattömeg mindössze 2 százalékát hasznosítják érdemben. Új IT architektúrára lesz ezért szükségük a Lenovo szerint, amely a kliens és a peremhálózati (edge) környezeteken, a hálózatokon és a felhőkön átívelve megkönnyíti a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazását, és ezzel új felismerésekhez, működésük innovatív átalakításához segíti a szervezeteket.

Vállalati portfóliójának eddigi legátfogóbb bővítését jelentette be ezért a gyártó októberben megtartott Tech World '22 konferenciáján. A Lenovo Infrastructure Solutions V3 megoldásai az új IT architektúra bevezetését, üzemeltetését, felügyeletét és védelmét is egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé teszik, így felgyorsítják az IT környezetek korszerűsítését, mondta a cég.

Minthogy a rendezvény a harminc évvel ezelőtt debütáló ThinkPad laptopok és ThinkSystem szerverek jeles évfordulójáról is megemlékezett, a Lenovo a hibrid munka támogatásához fejlesztett, új formátumú tanulmányeszközeit is bemutatta.

Hirdetés

Intelligencia a peremhálózaton

A Lenovo Infrastructure Solutions V3 portfólióját a ThinkSystem, ThinkAgile és ThinkEdge szerverek és tárolórendszerek legújabb nemzedékéből alakította ki. Szintén újgenerációs AMD EPYC, Intel Xeon Scalable és Arm-alapú processzorok, valamint AMD Instinct és NVIDIA grafikus processzorok biztosítják - utóbbi gyártó AI Enterprise szoftverével együtt - a hibrid és többfelhős környezetekben bevezetett, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások futtatásához szükséges, kimagasló teljesítményt.

Egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a peremhálózattól a felhőig ívelő infrastruktúra kezelését az ugyancsak most bemutatott Lenovo XClarity One nyílt felhőszoftver-felügyeleti platform, amely a TruScale Infrastructure-as-a-Service (IaaS) és Management-as-a-Service, valamint a Smarter Support analitikai szolgáltatásokat ötvözi egyetlen, egységes ügyfélportálban.

Az XClarity One modern, intuitív kezelőfelületével leegyszerűsíti az informatikai rendszerek összehangolását, telepítését, automatizálását, mérését és támogatását a peremhálózattól a felhőig, egyúttal nagyobb rálátást ad az infrastruktúra mindenkori teljesítményére, az erőforrás-használat mérési adataira és a támogató elemzésekre. A TruScale Infrastructure as-a-Service a Lenovo fogyasztásalapon elszámolt szolgáltatása, amellyel a felhasználók elkerülhetik az erőforrások túlméretezését, és valós időben követhetik a költségek alakulását. A gyártó ügyfelei a felügyeleti adatok tárolását is könnyen testre szabhatják, akár nyilvános, akár magánfelhőben.

ThinkAgile V3 hiperkonvergens infrastruktúra (HCI) megoldásait a Lenovo többek között a Microsoft, a Nutanix és a VMware szoftvereivel előre integrálja, azokkal együtt teszi elérhetővé TruScale IaaS szolgáltatásán keresztül. A vállalatok így az infrastruktúra felhőszerű használatát rugalmasan ötvözhetik a helyben telepített rendszerek biztonságával és ellenőrzésével.

Rollable PC: a Lenovo feltekerhető kijelzős laptop-tanulmánya

Optimalizált HCI megoldásaival minden szervezetet a felhő és a mesterséges intelligencia használatához segít, mondta a gyártó. A hiperkonvergens rendszerekkel a kisvállalatok, háziorvosi rendelők és kiskereskedelmi üzletek, valamint a nagyvállalatok fiókirodái is hibrid felhőkörnyezetet telepíthetnek a hálózat peremén, és azt fogyasztásalapú elszámolással, szolgáltatásként használhatják.

A Lenovo és a VMware szándéknyilatkozatot írt alá közös peremhálózati és felhőinnovációs laborok létesítéséről, amelyek szintén a vállalatok digitális átalakulását fogják gyorsítani. Az együttműködés részeként a két gyártó nagy teljesítményű hiperkonvergens infrastruktúra megoldásokkal segíti a peremhálózati alkalmazások bevezetését és az adatok keletkezési helyükhöz közeli feldolgozását. Az új megoldások a Lenovo ThinkEdge szervereit és ThinkAgile VX integrált rendszereit a VMware Edge Compute Stack szoftverével, valamint Cloud Foundation és Cross Cloud szolgáltatásaival ötvözik TrusScale as-a-Service fogyasztási modellben.

Az Infrastructure Solutions V3 részeként jelent meg a Lenovo Open Cloud Automation (LOC-a) 2.5-ös verziója, amellyel a rendszergazdák távolról, telefonról is biztonságosan azonosíthatják és aktiválhatják a peremhálózati ThinkEdge AI szervereket, így azokat percek vagy órák alatt teljesen beüzemelhetik és az üzlet szolgálatába állíthatják. A portfólió tartalmazza továbbá a Lenovo ThinkShield biztonsági megoldásait, amelyek továbbfejlesztett képességekkel védik a rendszereket a kibertámadásokkal szemben, segítik a fenyegetések korai észlelését és az incidensek utáni helyreállítást, valamint processzorba épített észlelő funkcióval és hardvermonitorozással akadályozzák meg a gépek szabotálását a gyártástól kezdve a szállításon át a telepítésig.

Legújabb, SE350-es és 450-es ThinkEdge szervereinek strapabíró képességeit és GPU-s csúcsteljesítményét is demózta konferenciáján a Lenovo, valamint bemutatta Neptune direkt vízhűtéses technológiájának ötödik nemzedékét, amellyel elmondása szerint a vállalati adatközpontok akár 40 százalékkal csökkenthetik energiafogyasztásukat.

Cyber Spaces: fizikai és digitális terek kevert valósága távoli együttműködéshez

Feltekerhető kijelző és "figitális" munkatér

Kétszáz milliónál több ThinkPad laptopot értékesített az IBM 1992, valamint a gyártó PC és x86-os szerver üzletágát felvásárló Lenovo 2005 óta napjainkig. Az ikonikus gépcsalád harminc éve az eszközinnováció éllovasa - a Lenovo idén nyáron mutatta be ThinkPad X1 Fold hajlítható kijelzős laptopjának új nemzedékét (lásd Hajlítható PC hibrid munkához című cikkünket a 2022/18-as lapszámunkban), mostani konferenciáján pedig a résztvevők a feltekerhető kijelzős gép (Rollable laptop PC) prototípusát is láthatták.

A laptop-tanulmány egy kecses kis 12,7 colos PC, amelynek kijelzője - egy vetítővászonhoz hasonlóan - letekerhető, így mérete 15,3 colosra növelhető, képaránya pedig 4:3-ra változtatható a hatékony munkavégzéshez, például szöveg- vagy videószerkesztéshez, illetve kódíráshoz. A rendkívül vékony és rugalmas kijelzőt utasítással indítható, beépített motor tekeri fel vagy le az alakváltáshoz, amelynek köszönhetően a laptop egyaránt könnyebben hordozható és jobban használható.

Hasonló elven működő, feltekerhető kijelzős okostelefon prototípusán dolgozik a Lenovo Motorola üzletága is, amelynek vékony, pengeszerű kijelzője 4 és 6,5 col között változtatja méretét. A transzformáció a telefon oldalán elhelyezett gomb megnyomásával kezdeményezhető, de a funkció egyben kontextus-érzékeny is, észleli a felhasználó tevékenységét, és ahhoz automatikusan alkalmazkodik. A telefon tulajdonosa így széles vásznú üzemmódban nézhet például filmet, de amikor ezt megszakítva álló helyzetbe fordítja az eszközt, a kijelző visszahúzódik kompakt méretre.

Cyber Spaces, azaz kiberterek néven a Lenovo egy további fejlesztését is demózta a konferencián, amely a kevert valóság (mixed reality) technológiáival a távjelenlét (telepresence) magával ragadó, interaktív élményét ígéri csapatmunkához, üzleti megbeszélésekhez vagy távoktatáshoz. A gyártó a fizikai és a digitális tereket keresztező "figitális" megoldásként, egyfajta virtuális világként jellemezte fejlesztését, amelyben a különböző helyszíneken tartózkodó emberek digitális objektumokkal, például háromdimenziós diagramokkal léphetnek interakcióba, vagy magaspacsizhatnak egymással a közösen elért eredmények ünneplésekor.

A kibertereket 5G mobilinternet kapcsolja össze, a kiterjesztett valóság (AR) életnagyságú képét pedig egy nagy fényerejű UHD projektor jeleníti meg valós időben egy félig áttetsző, félig tükröző bevonattal ellátott üvegfelületen. A felhasználók ezért úgy érzékelik, hogy az üvegfal két oldalán állva egymással és a közöttük lebegő, kvázi holografikus kijelzőn látható virtuális tartalommal is interakcióba lépnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.